Fidesz: Brüsszelt meg kell állítani!

A Fidesz szerint Brüsszelnek nem az uniós bevándorláspolitikán kellene változtatnia, hanem azt tagállami hatáskörben hagyva, a határok védelmére koncentrálva kellene megállítania a bevándorlást.

Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, Lisszabonban ezért fogalmazta meg azt a tízpontos javaslatát, amely kimondaná, ha egy tagállam képtelen a határai védelmére, akkor ott egy megállapodás alapján az Európai Uniónak kell ellátnia ezt a feladatot, amennyiben pedig nem jön létre ilyen megállapodás, akkor fel kell függeszteni az adott tagállam schengeni tagságát.

Ezzel szemben a "Brüsszelben születő egyre veszélyesebb javaslatok" durván sértik a tagállamok szuverenitását, és továbbra is a migránsok kényszerbetelepítésével fenyegetnek - hangsúlyozta a fideszes politikus. Gulyás Gergely szerint ezért minden korábbinál nagyobb az aktualitása a kvótáról kezdeményezett népszavazásnak, amelyről az Országgyűlés várhatóan a Kúria május 3-i döntését követően dönthet, lebonyolítása pedig őszre várható.Nag yon fontos, hogy a magyar polgárok demokratikus formában foglalhassanak állást arról, "kivel és milyen formában akarnak együtt élni" - mondta.

Az Európai Bizottság menekültügyi eljárásával kapcsolatos elsődleges javaslata alapvetően változtatná meg a jelenlegi szabályozást, mert a menedékkérelmek elbírálását nem az első érintett tagállam végezné, az a kvóta szerinti tagállamban történne. "Ez az a javaslat, amely ellen mi mindig is tiltakoztunk, és a legeslegrosszabb rémálmainkat váltaná valóra" - fogalmazott Gulyás Gergely.

Kiemelte, amíg az unió nem tudja megvédeni a határait és nem a területére belépés előtt dönt a menekültstátuszok jogosságáról, "addig ide emberek fognak jönni, akik között vannak menekültek, migránsok és terroristák". "Ezt Párizs és Brüsszel után, a tények ismeretében senki nem teheti kérdésessé" - tette hozzá.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott, "Brüsszelt meg kell állítani", mert ezek a javaslatok felszámolják az Európai Unió együttműködési alapjait, veszélyeztetik a kontinens jövőjét azzal, hogy "párhuzamos társadalmak létrejöttével fenyegetnek". Gulyás Gergely szeirnt az elmúlt fél év tapasztalata alapján Magyarország helyesen döntött, amikor az Európai Unió bírósága előtt megtámadta azt a kvótadöntést, amely a kormány szerint tartalmilag és eljárásilag is jogellenes. Emellett a gyakorlat is azt mutatja, hogy ez a rendszer működésképtelen, mivel a 120 ezer áttelepítendő migránsból eddig mindössze 1100-at sikerült áthelyezni - tette hozzá. Kiemelte, hogy az "európai baloldal ennek ellenére nem tesz le terveiről".

Példaként említette, hogy Martin Schultz, az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke rendszeresen beszél az állandó elosztási mechanizmus szükségességéről, valamint arról a javaslatról, amely egy uniós központi rendszerben osztaná szét a menekültügyi kérelmeket. Gulyás Gergely szerint mindez felveti a kérdést, hogy Brüsszel valóban meg akarja-e állítani a bevándorlást, vagy a tagállamok helyett saját maga akarja így megoldani az aggasztó demográfiai problémákat.

Kérdésekre válaszolva elmondta, egyelőre várják Kerényi János fideszes országgyűlési képviselő nyilatkozatát azokról a sajtóhírekről, amelyek szerint családtagjainak offshore-cégekben van tulajdonrészük. "Mi azt egyértelművé tettük, hogy aki közhatalmat gyakorol - különösen, ha ezt országgyűlési képviselőként teszi -, annak offshore-cégben részesedése akkor sem lehet, ha ez jogszerű" - fogalmazott Gulyás Gergely. A politikus általánosságban is helytelennek tartotta az offshore-cégek tulajdonlását.

Tarsoly Csaba, volt Quaestor-vezér büntetőeljárására vonatkozó kérdésre azt mondta, "elfogadhatatlannak tartjuk, ha valaki több tízmilliárd forintot lop el, annak ezt követően nem kell a legsúlyosabb büntetőjogi szankciókkal számolnia".
"Azt várjuk az igazságszolgáltatás egészétől (...), hogy egy ilyen nyilvánvaló, súlyos büntetőügyben példás szigorúsággal kerüljön sor a vádemelésre és ezt követően az ítéletre is" - fejtette ki. "Ha Tarsoly Csabának nem kell hosszú éveket börtönben töltenie, akkor vagy a Btk.-val, vagy az igazságszolgáltatással van valamilyen nagyon nagy baj" - tette hozzá. 

Szerző

"Andok kalandok" - Látványosság Nyíregyházán

Publikálás dátuma
2016.04.16. 19:05
MTI Fotó: Balázs Attila
Átadták a Nyíregyházi Állatpark Dél-Amerika állatvilágát bemutató Andok kalandok elnevezésű új látványosságát szombaton a nyírségi megyeszékhelyen.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ünnepségen kulturális vonzerőnek és értéknek nevezte a sóstógyógyfürdői állatparkot, amely - szavai szerint - nagyban hozzá tud járulni az emberek életminőségének javításához. Ez a fejlesztés nemcsak az ide látogató turistáknak, hanem az itt élőknek is szól - jelezte Balog Zoltán, megjegyezve, a nyíregyházi állatkert önfenntartó működése példa lehet más vidéki állatkertek számára.

"Európa legjobb állatkertje magyar és Nyíregyházán található" - utalt a miniszter arra a független állatkerti elemző szervezet felmérésére, amely szerint tavaly az 500 ezer látogató alatti kategóriában első helyezett lett a nyírségi látványosság.

Az eseményen köszöntőt mondott Gajdos László, az állatpark igazgatója, Veronica Chahin, Chile magyarországi nagykövete és Kovács Ferenc polgármester, majd Anthony Sheridan független állatkerti szakértő átadta a Nyíregyházi Állatpark vezetésének az Európa legjobb állatkertjének járó díjat.

A Sóstó-projekt részeként, csaknem 400 millió forintos állami forrásból felépített épületben és a hozzá tartozó függőhidakról többek között jaguárokat, pumákat, pápaszemes medvéket, kapucnis majmokat, tapírokat és vikunyákat, alpakát, lámákat, nandukat, feketenyakú hattyúkat, ormányos medvéket és nagy marákat tekinthet meg a közönség, a létesítményben kialakított inka templomban pedig az Andok egykori indián őslakosainak kultúrájával ismerkedhetnek meg a látogatók.

A fák koronaszintjén kanyargó, hat kifutót összekötő függőhidakba több száz méter hálót, több ezer méter kötelet és acélhuzalt építettek be, a látogatók ezeken lépkedve nézhetik az alattuk élő állatokat. Az épület közelében kapott helyett a nagy kondorkeselyű röpde is.

Szerző

PDSZ: sikeres volt a pénteki figyelmeztető sztrájk

Publikálás dátuma
2016.04.16. 17:46
FOTÓ: Népszava
Sikeresnek nevezte a pénteken tartott figyelmeztető sztrájkot Mendrey László, a Pedagógus Szakszervezetek Szövetsége (PDSZ) elnöke, aki szerint sok száz iskolában, több ezer tanár hívta fel a figyelmet az oktatás problémáira és arra, hogy nem tudnak tovább hátrálni követeléseiktől.

A PDSZ vezetője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a pénteki volt az első magyarországi pedagógussztrájk 2007-2008 óta, noha az azóta eltelt években "nem volt nyugalom az olajfák alatt". Kiemelte, a megoldáshoz vezető utat az jelentené, ha a kormány végre érdemi tárgyalásokat kezdene a pedagógusok legitim képviselőivel ahelyett, hogy "folyamatosan hárít" és arra a kerekasztalra "mutogat", amelyet a "tőle függésben lévő szervezetekkel" töltött fel. A kabinetnek tudomásul kellene vennie, hogy a kerekasztal nem kizárólagos döntéshozó - jelentette ki Mendrey László, aki ismételten arra szólította fel az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy fogadja el más szervezetek meghívását is.

A pénteki munkabeszüntetésről szólva elmondta, a sztrájkhoz csatlakozó iskolákban a tanárok a gyerekek felügyeletét látták el az első két órában. Kiemelte, összesen három sztrájkolókkal szembeni fenyegetésről tudnak, két esetben polgármesterek próbáltak nyomást gyakorolni iskolaigazgatókra a sztrájk ellehetetlenítése érdekében, míg egy Baranya megyei egyházi iskolában egy püspöki állásfoglalásra hivatkozva kérték a tanárokat arra, hogy ne vegyenek részt a munkabeszüntetésben.

Mendrey László szerint a kormány várhatóan szerdáig nem kezd érdemi tárgyalásokat a tiltakozó pedagógus szervezetekkel, így arra kérik tagságukat, hogy vegyenek részt a Pedagógusok Szakszervezet (PSZ) szerdára meghirdetett egésznapos, országos sztrájkján. "Nem hiszem, hogy ettől megremeg a térdük, a szájuk a mosolyról sírásra görbül" - mondta a szerdára tervezett megmozdulás várt kormányzati hatásáról, hozzátéve, azt sem gondolja, hogy a kabinet a szőnyeg alá söpörheti a problémát azzal, hogy megpróbálja kivárni a tanév hat hét múlva elérkező végét. "Ha nem lesznek radikális változások, akkor a problémahegyek csak még tovább nőnek" - fűzte hozzá. A PDSZ elnöke szólt arról is, nincs igaza a kormánynak, amikor azt mondja a sztrájkban részt vevőknek, hogy a munkabeszüntetés idejére nem jár bér. A levonás ugyanis nem indokolt, amennyiben a pedagógusoknak havi bontásban összejön a heti 32 óra munkaidő, valamint az ahhoz társuló túlórák - fejtette ki Mendrey László aki, minden, kevesebb fizetést kapó tanárnak egyedi elbírálású segítséget ígért.

A szakszervezeti vezető kérdésre válaszolva megjegyezte, a szerdai sztrájkot követően további megmozdulásokat is terveznek, amelyek akár májusra is átcsúszhatnak, ugyanakkor az írásbeli érettségi vizsgákat nem szeretnék megzavarni. "Ha májusban mégis valamilyen akcióra kényszerülnek a szakszervezetek, az a kormány felelőssége lesz" - tette hozzá.

Szerző