Menekültek a Vatikánban

Publikálás dátuma
2016.04.18. 07:33
Ferenc pápa elbeszélgetett a menekültekkel Leszbosz szigetén FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Ferenc pápa ismét bizonyította emberségét, hiszen öt órás görögországi, leszboszi látogatásáról tizenkét szíriai menekülttel tért vissza Rómába. Ezzel példát mutatott azoknak az országoknak, amelyek még a csekély számú menekült európai elosztását biztosítani hivatott kvótarendszert is elutasítják.

Ferenc pápa tizenkét szíriai menekültnek nyújt menedéket. Ez a lépése igazolja azt, mennyire szívén viseli a menekültkérdést, s nem csak beszél a problémáról, hanem ő is próbál tenni a háborús övezetekből elvándoroltak gondjainak enyhítéséért. Természetesen ennyi menekült „csepp a tengerben” egy olyan időszakban, amikor milliók kelnek útra csupán Szíriából. Mégis fontos jelzés, példamutatás humanizmusból azoknak az államoknak, amelyek hallani sem akarnak a menekültek befogadásáról. Federico Lombardi, a Szentszék sajtószóvivője elmondta, hogy a három szíriai családot Ferenc pápa kezdeményezésére hozták el a szigetről, s ügyükben a vatikáni államtitkárság folytatott megbeszéléseket a görög és az olasz külügyminisztériummal. A Vatikáni Rádió közlése szerint mindhárom szíriai család muzulmán, kettő Damaszkuszból, egy pedig Deir az-Zorból származik. Mindhárom család otthonát lebombázták. A szíriai családok befogadása és eltartása a Vatikán költségére történik, míg a családok konkrét elszállásolása és ellátása a római Szent Egyed közösség segítségével valósul meg.

Előzőleg, Leszbosz szigetén az egyházfő menekültekkel, helyiekkel találkozott. Elmondta, hogy amióta a görög sziget vált a migránsok első európai állomásává, szeretne eljutni ide, ezért köszönetet mondott Istennek, amiért ezt megadta számára. Mint mondta, csodálattal tekint a görög népre, amely a komoly gazdasági nehézségek ellenére tárt karokkal várja a menekülteket. Isten viszonozni fogja ezt a nagylelkűségüket – tette hozzá. Az egyházfő immáron sokadszorra szólított fel a menekültekkel való szolidaritásra. A pápa kiemelte, hogy a leszbosziak hidakat, s nem kerítéseket emelnek. A korlátok csak elválasztanak ahelyett, hogy segítenének, mindamellett előbb-utóbb konfliktusokhoz is vezetnek – emelte ki.

A pápa később imával emlékezett meg a migráció áldozatairól, végül pedig Bartolomeosz ökumenikus pátriárkával és Jeromos érsekkel együtt egy-egy babérkoszorút dobtak a tengerbe a tengerbe veszett emberek emlékére. Ferenc pápa imájában rámutatott arra, hogy a mai világban közönnyel szemlélik mások szenvedéseit. „Irgalom Istene és mindenki Atyja, rázz fel minket a közöny álmából, nyisd fel szemünket szenvedésükre és szabadíts meg minket az érzéketlenségtől, mely a világias jólét és a bezárkózás gyümölcse. A te sugallatodra mindannyian, nemzetek, közösségek és egyének ismerjük fel, hogy a partjainkra érkezők a mi fivéreink és nővéreink” – hangoztatta az egyházfő.

Útban hazafelé, az őt szállító repülőgép fedélzetén – szokásához híven – sajtóértekezletet tartott a pápa. Kifejtette, nincs összefüggés a látogatása, illetve az Európai Unió és Görögország között megszületett menekültügyi megállapodás között. Vizitjét humanitárius okokból iktatta be. Hozzátette, azért is döntöttek muzulmán családok befogadása mellett, mert bár a befogadandók listáján keresztények is voltak, az ő papírjaikat nem találták rendben. „Ők mind a tizenketten Isten gyermekei” – hangsúlyozta. Elismerte, több országban a menekülteket nem integrálták a társadalomba, ezért „Európának vissza kell szereznie az integrálás képességét” – fejtette ki. Szerinte nagy szükség lenne a befogadásra való nevelésre. A pápa rámutatott arra is, hogy a határok lezárása nem oldja meg a problémát és a határokat lezáró államok hosszabb távon saját népüknek is ártanak.

Szerző

Drónnal ütközött egy repülőgép London felett

Valószínűleg drónnal ütközött vasárnap London légterében a British Airways légitársaság egyik repülőgépe.

A cég vasárnap esti közleménye szerint a Genfből érkező Airbus A320-as típusú repülőgép 132 utassal és ötfős személyzettel a fedélzetén baj nélkül leszállt célállomásán, a Heathrow repülőtéren. 

A hivatalosan egyelőre nem azonosított tárgy a gép elejének csapódott. Az ütközést a pilóta jelentette a leszállás utolsó szakaszában. Az első vizsgálatok után a Scotland Yard szakértői azt valószínűsítették, hogy az Airbus egy drónnal, vagyis távirányítású repülőeszközzel ütközött.

A British Airways közleménye szerint a teljes műszaki átvizsgálás után az utasszállítót a légitársaság szakemberei repülésre alkalmasnak találták, így a gép teljesíthette következő járatát.

A vasárnapi incidens ügyében egyelőre senkit nem vettek őrizetbe. Az ütközésben nem sérült meg senki, London légiforgalma vasárnap zavartalan volt.

Brit repülésügyi szakértők többször is felhívták a figyelmet a kiskereskedelemben megkötések nélkül árult, a repülőterek légterében is mind gyakrabban felbukkanó drónok veszélyeire. A UK Air Proximity Board (UKAB) nevű szakértői testület, amely a brit légtérben történő, ütközésveszéllyel járó incidensek kivizsgálására szakosodott, néhány hete közzétett jelentésében közölte: a tavalyi második fél évben hét olyan, csaknem ütközéssel járó eset jutott a tudomására, amelyben drónok okozták a veszélyhelyzetet. A UKAB ezek közül négyet minősített A-kategóriás, vagyis különösen veszélyes incidensnek.

A jelentésben szereplő egyik ilyen esetben egy drón 1200 méteres magasságban alig öt méterrel került el egy Boeing 737-es utasszállító repülőgépet, amely a londoni Stansted repülőtérről szállt fel. Egy másik incidens során egy Boeing 777-es jobb szárnyától mindössze 25 méterre repült el egy drón. Ez a repülőgép a Heathrow-ról szállt fel és 600 méteres magasságban járt.

A brit közforgalmi pilóták szövetsége (Balpa) a jelentés közzététele után hatósági intézkedéseket követelt a drónok árusítási szabályainak szigorítására. A brit közlekedési minisztérium nem sokkal később bejelentette, hogy már elkezdődött az új szabályozói keretrendszer kidolgozása.

Szerző

Ecuadori földrengés - Nem tudni magyar sérültről

Az ecuadori magyar nagykövetség jelenlegi információi szerint nem sérültek meg magyarok az Ecuador partjait megrázó, a Richter-skála szerint 7,8-es erősségű földrengésben.

László György, az ecuadori magyar nagykövetség tanácsosa az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában azt mondta: nagyjából 40-45 emberből álló magyar kolóniáról tudnak. A nagykövetség munkatársai és családtagjaik jól vannak, és további 20-25 magyarral még állandó kapcsolatban vannak.

A diplomata elmondta: a földrengés a fővárost kevésbé érintette, több tengerparti városban és kisebb településeken viszont hatalmas károkat okozott. Ilyen például Guayaquil városa is, de az ott élő néhány magyart már sikerült elérniük. Az ijedtségen kívül nem lett nagyobb bajuk - tette hozzá.

A nagy erejű, az amerikai földtani intézet szerint 7,8-es erősségű földrengés helyi idő szerint szombat este rázta meg Ecuador partjait, viszonylag sekély, 19 kilométeres mélységben, mindössze 14 kilométerre északnyugatra Pedernales várósától. A rengést érezni lehetett az epicentrumtól több mint 170 kilométerre fekvő fővárosban, Quitóban is. Szökőárriadót rendeltek el Ecuadorban és Peruban is.

A legfrissebb hírek szerint a földrengés áldozatainak száma legkevesebb 233-ra tehető.

Szerző