Előfizetés

MÁV: Megszűnhet a készenléti bérpótlék

Publikálás dátuma
2016.04.18. 07:15
FOTÓ: Vajda József
A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint a kormány hamarosan tárgyalhat a Munka törvénykönyve módosításának tervezetéről, amelynek egyik pontja megszüntetné a szombati készenléti munkáért járó pótlékot.

A VSZ közleménye szerint így tízezreket fosztanának meg a pótléktól, amely azoknak jár, akiket úgy rendelnek készenléti munkára szombaton, hogy utána vasárnap, rendes munkaidőben kell dolgozniuk. Emlékeztettek, hogy a MÁV-csoportnál - egy bírósági döntés nyomán - éppen most kell kifizetni mintegy 5 milliárd forintnyi elmaradt pótlékot az ilyen munkakörben foglalkoztatottak számára. Szerintük összefüggés van a törvénymódosítási szándék és a kifizetés között.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete szerint a MÁV a törvénymódosító javaslattal kívánja havi 10-15 százalékkal csökkenteni az akár napi 16 órát dolgozó munkavállalók bérét. A közlemény szerint arra kérik a kormányt, hogy tegye általánossá a vasárnapi pótlék fizetésének törvényi kötelezését a vasárnapi munkavégzés visszaszorítása érdekében. Minden munkavállalót, akit a munkáltatók vasárnapi munkavégzésre köteleznek, alanyi jogon és feltétel nélkül illessen meg legalább 50 százalékos vasárnapi pótlék.

Vizsgálnák a Political Capitalt

A baloldali kormányok tanácsadói szerződéseinek kivizsgálását kéri a kormánytól a Fidesz és a KDNP - mondta Hollik István. A KDNP-képviselője szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) által nyilvánosságra hozott adatok szerint a Political Capital (PC) elemzőcég 432,2 millió forint állami megbízást kapott 2006 és 2010 között.

Hozzátette: a tanácsadói anyagok olyannyira nevetségesek, hogy nyilvánvalóvá teszik, a megbízást sem a megrendelő, sem a cég nem vette komolyan, a titkosszolgálat csupán a PC kifizetőhelyeként szolgált. Lázár János kancelláriaminiszter pedig a múlt heti Kormányinfón nyilvánvalónak nevezte, hogy a szervezet "is fiktív megrendelés keretében a politikai lojalitásért kapott egy csomó pénzt".

Az elemzőcég visszautasította a vádakat. Mint közölték: már hét éve kérték a Nemzetbiztonsági Hivatalnak (NBH) készített, "politikai játszmák miatt" 2027-ig titkosított munkáik teljes nyilvánosságát, az iratok közlése azonban nem teljes, az azokról szóló egyes nyilatkozatok pedig "szándékosan félrevezetőek". Megjegyezték, "az ügyben nyilatkozó kormánypárti politikusok elhallgatták", hogy a PC által végzett munka ellenértékének utolsó részletét éppen a jelenlegi kormány felügyelete alatt álló AH utalta át nyolc hónappal ezelőtt, tavaly augusztusban. "Elemzőként értjük, hogy a támadás mögött valójában mi áll: a politikai propagandagépezet a már jól ismert figyelemelterelést alkalmazza" - írták

Videóval sokkolt Gyurcsány

Az Orbán-kormány kevesebbet költ egészségügyre, mint a Gyurcsány-kormány költött, a betegeknek kell megvenniük a gyógyszereket, a legjobb magyar kórházban is rosszabb állapotok vannak, mint egy európai börtönkórházban - hangzott el abban a videóban, amelyet Gyurcsány Ferenc tett közzé a Facebookon.

A kisfilm a János-kórházról készült képekkel kezdődik, majd azt mutatja be, milyen körülmények vannak a kórházakban. Hangsúlyozzák, hogy sokaknak, hiába fizetnek adót, nem jár a gyógyulás lehetősége. "Ez Orbán Magyarországa, ez a kevesek Magyarországa" - zárult a Demokratikus Koalíció elnökének filmje.