II. Erzsébet 90 évesen is kitart

Publikálás dátuma
2016.04.21. 07:36

II. Erzsébet ma tölti be 90. évét, de magas kora ellenére teljesíti uralkodói kötelezettségeit. Nagy-Britannia és a Nemzetközösség 15 államának királynője egy ideje már kevesebbet utazik, de évente néhány külföldi látogatásra így is futja az erejéből. A monarchia évtizedek óta nem volt ilyen népszerű, mint most, a britek 75 százaléka támogatja az uralkodót és a királyság intézményének fennmaradását.

A brit királynő már minden rekordot megdöntött, ő az Egyesült Királyság legidősebb, leghosszabb ideje, több mint 63 éve szolgáló uralkodója, az első, aki beléphetett a 90-es éveibe. Ha volt is néhány nehéz esztendő, amikor a britek nehezteltek a monarchiára, és II. Erzsébetet túl hidegnek, érzéketlennek tartották, ezek az idők elmúltak. A királyi család megítélése az „annus horribilis”, II. Erzsébet legszörnyűbb éve óta rengeteget javult. Abban az évben, 1992-ben a királynő két gyermekének házassága is tönkrement, s ráadásul tűzvész pusztított kedvenc kastélyában, Windsorban. Az elvált walesi hercegné, Diana 1997-es tragikus halála volt az újabb mélypont. A Buckingham Palota azóta rengeteget változott: nyitottabb, modernebb, új arcát mutatja. A közvélemény a trónörökös, Károly második házasságát is elfogadta, Camilla hercegnével is megbékélt. Vilmos herceg esküvője és a két dédunoka – György és Sarolta - születése pedig egekbe lendítette a királyi család népszerűségét.

A királynő kerek évfordulója előtt készült, friss Ipsos MORI felmérés szerint húsz év óta a legmagasabb a monarchia népszerűsége. A britek négyötöde azt szeretné, ha II. Erzsébet addig maradna a trónon, ameddig lehetséges, s csak 21 százalék tartaná helyesnek, ha leköszönne. A Buckingham Palotából gyakran megerősítették, hogy ez meg sem fordul a királynő fejében, ameddig ereje engedi, teljesíteni fogja uralkodói kötelezettségeit.

A királynő naponta átnézi a parlamenti összefoglalót, amelyet egy kormánytisztviselő állít össze számára, hétvégéken a Nemzetközösség (Commowealth) ügyeit tanulmányozza. Napi 200 levelet kap, számosat közülük személyesen el is olvas, néhányat megválaszol. Tavaly 341 hivatalos programja volt, 35 külföldön. Több mint 600 jótékonysági intézmény patrónusa. Keddenként államügyekről tárgyal a mindenkori kormányfővel. Eddig 12 miniszterelnök volt hivatalos a hetenkénti audienciára, a legelsőt, Winston Churchillt kedvelte leginkább közülük. Ketten – Tony Blair és David Cameron – már uralkodása idején születtek.

Édesapja, VI. György király nagyon korán, 57 évesen hunyt el, édesanyja, az anyakirályné viszont 101 évig élt. II. Erzsébetnek is hasonlóképpen hosszú életet jósolnak. A királynő nagyon egészségesen él, mint a királyi séf a People magazinnak elárulta, a sok hivatalos ebéd és vacsorakötelezettség miatt nagyon visszafogottan étkezik, este már nem eszik burgonyát, tésztát vagy rizst, általában csirkét, halat fogyaszt. Hét órát alszik, szigorú naprendet tart, minden nap megsétáltatja kedvenc kutyáit, hetente kétszer kilovagol.

A brit uralkodó kiváltságai közé tartozik, írta a minap az Independent című lap,

  •  hogy autót vezethet, noha nincs jogosítványa (a II. világháború idején autót szerelni is megtanult),
  •  utazhat, de nincs szüksége útlevélre,
  •  a királyi család 1992 óta önkéntes alapon fizet adót, noha elvileg nem kellene,
  •  a királynő immunitást élvez, nem kötelezhető tanúskodásra,
  •  az információszabadsági törvény sem vonatkozik rá,
  •  a Buckingham Palotának nem kell kiadnia az uralkodói família titkait.

A brit uralkodónak hagyományosan két születésnapja van, az "igazit" ezúttal is szűk körben, a hivatalosat nagy pompával ünneplik.

II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburgh-i herceg tegnap, a születésnap előestéjén az épp 500 éves Royal Mail windsori hivatalát tekintette meg, majd a windsori Alexandra Gardens-ben a királynő felavatta az új zenekari pavilont, ahol hat iskola gyermekkórusa énekelt a királyi párnak. Születésnapjának reggelén a brit uralkodó végigjárja az 1977-ben, uralkodásának 25 éves, ezüstjubileumán létesített, hat kilométeres királyi sétautat. A végállomás Viktória királynő szobra, ahol II. Erzsébet emléktáblát leplez le. Este a királyi pár a trónörökös pár társaságában fáklyákat gyújt, s ezt teszik majd Nagy-Britannia szerte. Pénteken az Obama-házaspár köszönti fel a királynőt Windsorban. Idén június 11-én, szombaton tartják a királynő „hivatalos” születésnapi ünnepségét, előző este hálaadó mise lesz a Szent Pál székesegyházban.

Szerző

Pert nyert az állam ellen Breivik

Nyert az állam ellen indított perében a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik. A bíróság elfogadta emberi jogi panaszának egy részét, amelyben azt állította, hogy "embertelen és megalázó" körülmények között tölti börtönbüntetését. 

Helen Andenaes Sekulic bíró az ítéletében hangsúlyozta, hogy egy demokratikus társadalomban a gyilkosokat és a terroristákat is megilleti a jog, hogy ne embertelen körülmények között tartsák fogva őket. Breivik egyebek mellett kifogásolta, hogy magánzárkában tartják, naponta 22-23 óra hosszat egyedül van, s csak vastag üvegfalon keresztül tud kommunikálni a börtönőrökkel. A bíró a többi rabbal szembeni elbánáshoz képest kirívónak ítélte, hogy Breiviket éjszaka félóránként felkeltik, gyakorta testi motozásnak vetik alá női börtönőrök jelenlétében. A 37 éves szélsőjobboldali tömeggyilkos 2011-ben autóba rejtett pokolgépet robbantott fel Oslóban, ott nyolc embert ölt meg, majd Utoya szigetén lemészárolt 69 fiatalt, egy baloldali nyári táborozás résztvevői közül.

Szerző

Kiterjesztik az Eb-re a rendkívüli állapotot

A 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság teljes időtartamára ki akarja terjeszteni a rendkívüli állapotot a francia kormány – közölte Manuel Valls francia miniszterelnök.

A rendőrséget különleges jogkörökkel felruházó intézkedések a tavalyi, november 13-án végrehajtott párizsi merényletek óta vannak érvényben. Valls a France Info rádiónak elmondta, ilyen eseményen a lehető legnagyobb fokú biztonság szavatolására van szükség.

A labdarúgó Eb június 10-én kezdődik, s egy hónapig tart. Sok magyar szurkolót is várnak, hiszen válogatottunk legalább három találkozót vív majd három különböző helyszínen, Marseille-ben, Bordeaux-ban és Lyonban. Összességében 2,5 millió szurkolót várnak a tíz stadionban megrendezendő 51 mérkőzésre.

A rendkívüli állapotot eddig kétszer hosszabbították meg, s május 26-ig van érvényben. Meghosszabbítására a belügyminiszternek, Bernard Cazeneuve-nek kell javaslatot tennie, ez tegnap meg is történt, majd a parlament két házának kell jóváhagynia. Franciaországban kezdetben, a 130 ember halálát okozó merénylet után a lakosság nagy része egyetértett a rendkívüli állapot, időközben azonban számos emberi jogi szervezet tiltakozott a kétszeri kiterjesztésével szemben.

A stadionok különösen veszélyeztetett célpontok lehetnek. Az Európa-bajnokság nyitó- és zárómeccsének az a Stade de France ad otthont, amely ellen szintén öngyilkos terrorakciót kíséreltek meg novemberben. Csak a fővárosi stadion biztonságára 1200 rendőr ügyel, akik munkáját további 900 fős biztonsági személyzet, 200 önkéntes, 80 orvos segíti, ez a személyzet mintegy 30 százalékkal magasabb a megszokottnál.

Szerző

Kapcsolódó

Terrortól tartanak