Előfizetés

Elrajtol a cselgáncs Eb

Húsz cselgáncsozó képviseli a magyar színeket a mától vasárnapig tartó 65. olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon Kazanyban. A magyar szövetség (MJSZ) tájékoztatása szerint 11 férfi és kilenc női versenyző utazik Oroszországba.

A férfi és női válogatott a vasárnapi csapatversenyben is indul a tatár fővárosban, azon két olyan dzsúdós (Ungvári Attila és Demeter Bendegúz) is szerepel, akit nem neveznek az egyéni versenyekre. Tóth László, az MJSZ elnöke úgy fogalmazott, négy-öt érem megszerzését várja a küldöttségtől.

„Akkor lennék elégedett, ha a gyakorlatilag meglévő nyolc kvótánk mellé női 63 és 70 kilogrammban is lenne riói résztvevőnk. A kvótás helyen állóktól pedig azt várom, hogy megerősítsék pozícióikat, vagy kerüljenek előbbre a ranglistán az első nyolcba, hogy kiemeltként versenyezhessenek majd az olimpián” - mondta, hozzátéve: tavaly a bakui Eb-n a férfi és a női válogatott is épphogy lemaradt a dobogóról a csapatversenyben, ezúttal viszont remélhetőleg ott is összejön egy magyar érem.

„Szakmai döntés volt, hogy ismét ott legyünk a csapatversenyben, egyrészt hogy aláhúzzuk törekvésünket a csapatküzdelmek olimpiai bevezetéséért - erre 2020-ban Tokióban lehet esély -, másrészt a jövő évi budapesti vb rendezőiként is megmutatjuk magunkat” – jelentette ki Tóth László, aki egy nagy sportdiplomáciai sikerről is beszámolt a riói játékok kapcsán: Fridrich Annamária személyében 16 év után ismét magyar bíró is közreműködik az ötkarikás játékokon. Rióban a világ legjobb 14 mérkőzésvezetője lesz jelen, közülük Fridrich Annamária az egyetlen nő.

Az MJSZ vezetője elmondta, a kazanyi Eb után még két Grand Prix és a Mesterek Tornája van hátra az olimpiai kvalifikációból, de mivel utóbbira csak súlycsoportonként a világranglista első 16 helyezettjét hívják meg, gyakorlatilag három verseny dönt a kvótákról.

A magyar részvevők (egyéni)
Nők:
48 kg: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya SE), Pupp Réka (Atomerőmű SE), 52: Szabó Katinka (Százhalombatta Judo SE), 57: Karakas Hedvig (BHSE), 63: Szabó Franciska (Békés Megyei Kano JSE), 70: Gercsák Szabina (Hell-Miskolci JC), 78: Joó Abigél (KSI SE), Salánki Evelin (Ippon Judo Tatabánya), +78: Szigetvári Mercédesz (Mogyi Bajai JC)
Férfiak:
66 kg: Zámbori Bence (Budaörsi SC), 73: Ungvári Miklós (Közgép-Ceglédi VSE), Szabó Frigyes (Leányvár SE), 81: Csoknyai László (Atomerőmű SE), Krizsán Szabolcs (BHSE), 90: Tóth Krisztián (KSI SE), Vér Gábor (BHSE), 100: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), +100: Bor Barna (Atomerőmű SE)

Lovrencsics lehet a Fradi egyik bombaigazolása

S.T.R.
Publikálás dátuma
2016.04.21. 07:51
Lovrencsics Gergő a Fradi kedvéért inthet búcsút a lengyel élvonalnak FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CARLOS RODRIGUES
A hírek szerint Lovrencsics Gergő lesz az egyik olyan futballista, akivel megerősíti a keretét a Ferencváros. A válogatott játékos négy év után inthet búcsút a lengyel Lech Poznannak.

Már a lengyel sajtó is foglalkozott azzal, hogy Lovrencsics az idény végén elköszön a jelenlegi klubjától, az Ekstraklasa rájátszásában hetedik helyen álló Lechtől. A 27 esztendős, szolnoki születésű támadó 2012 júniusában igazolt Lengyelországba, ahol fantasztikus sikereket ért el: elévülhetetlen érdemeket szerzett a Poznan bajnoki címében, nyert Lengyel Szuperkupát, szerepelt az európai porondon, és gyorsan elnyerte a helyi szurkolótábor szimpátiáját.

Könnyen lehet, hogy a lengyel kaland hamarosan véget ér, és a válogatott labdarúgó visszatér az NB I-be. A Rangadó.hu biztos forrásból úgy értesült, Lovrencsics Gergő már hetekkel ezelőtt eldöntötte, hogy az évad végén új kihívás elé néz. A sajtóban arról is lehetett olvasni, hogy klubja a korábbinál lényegesen kedvezőtlenebb szerződést kínált a számára, és a futballista nem fogadta el a fizetéscsökkentést. A futballportál értesülései szerint nem ez áll a váltás hátterében, mint ahogy állítólag az sem igaz, hogy Lovrencsics Lengyelországon belül keres magának új csapatot. A Csakfoci.hu nemrég azt írta, honfitársunk iránt élénken érdeklődik a Wisla Krakkó (Guzmics Richárd klubja), annak helyi riválisa, a Cracovia, valamint a Pogon Szczecin (Gyurcsó Ádám csapata). Úgy tűnik, Lovrencsics – aki nemrég a közösségi oldalán posztolt egy képet, amin a menedzserével tart valahova, és a fotó mellé azt írta: új úton járunk… – bizonyosan nem marad az Ekstraklasában, már csak azért sem, mert a Lech van annyira fontos a számára, hogy egyik riválisát sem akarja erősíteni. S talán ennél is lényegesebb, hogy kedvező ajánlat futott be Magyarországról.

A hazai szinten kiemelkedő költségvetéssel dolgozó Fradinál már többször hangsúlyozták, meg akarják erősíteni az együttest a Bajnokok Ligája-selejtezőjére, az pedig nem kérdés, hogy a jó formában szereplő Lovrencsics főnyeremény lenne Thomas Doll edző számára. A Rangadó értesülései szerint a légiós – akit természetesen kerestek, ám a menedzseréhez hasonlóan nem kívánt nyilatkozni a jövőt illetően - már több tapogatózó beszélgetésen túl van a budapesti zöld-fehérekkel, az igazolást legfeljebb az húzhatja keresztbe, ha Lovrencsicshez időközben befut egy visszautasíthatatlan, bombaajánlat.

Erre egyébiránt viszonylag kevés az esély, hiszen a válogatott focista a korábbiaknál gyengébb idényt produkált, több sérülés is hátráltatta. Lovrencsics kihagyta a keddi, Piast Gliwice elleni meccset (2-2) is, ám a hét elejétől ismét teljes értékű edzésmunkát végez, így elképzelhető, hogy szombaton már játszhat a Pogon Szczecin otthonában. A lengyel élvonalból még öt forduló van hátra, és a Lech Poznan érdekelt a május 2-i, Legia Warszawa elleni kupadöntőben is.

Aranyéremmel távozni bizonyára a lengyel kaland szép lezárása lenne Lovrencsics Gergő számára.

"Költözik" a Lukács Archívum

A Lukács Archívum kéziratai és könyvei átkerülnek a Magyar Tudományos Akadémia Soroksári úti új épületébe, a Filozófiai Intézetbe. A könyvek egy év múlva, a kéziratok később, mivel azokat digitalizálni és megfelelő módon katalogizálni kell - jelentette be tegnap Lovász László, az MTA elnöke. 

A költözést a vezetői kollégium egyhangúan támogatta. Lovász szerint az archívumnak helyet adó Belgrád rakparti lakás lassan tűzveszélyessé válik, nincsenek megfelelő körülmények az iratok tárolására: "bár az Akadémia emlékhelyet nem tart fenn tudósainak, nem zárkózik el attól, hogy amennyiben a család vagy egy alapítvány képes fenntartani, méltó tartalommal megtölteni Lukács György filozófus egykori lakását, ehhez az MTA segítsége nem kizárható". Az archívum jelenleg két egymás feletti lakásban működik, mindkettőt az V. kerületi önkormányzattól bérli az MTA. Lovász megjegyezte: szemében a komolytalanság jele az archívum érdekében indult aláírásgyűjtés.

Komolytalan
Azt mégis csak komolyan kellene vennie az MTA-nak, hogy csaknem tízezren aláírták a Lukács Archívum felszámolása elleni petíciót és nagy a nemzetközi tiltakozás is. Ám ha a tiltakozás nem volna, akkor is be kellene látnia az Akadémiának, hogy - politikai nézetektől függetlenül - mekkora szégyene a magyar tudománynak, hogy a könyvek és a kéziratok elszállításával szellemétől fosztják meg a világhírű marxista filozófus egykori Belgrád rakparti otthonát. Amelyet aztán kifosztva vagy megvásárolhatnak Lukács tisztelői vagy sem. Lovász László az egyik legkomolyabb tudósa ennek az országnak, de miközben a tudományos intézmény a hatalom gerjesztette pitiáner politikai hisztériában próbál saját autonómiájának kárára lavírozni, sem őt, sem az akadémiát nem tudjuk komolyan venni.
Friss Róbert

Lásd még: A Lukács-"ügy"