Michelisz: életem futama lehetett volna

Publikálás dátuma
2016.04.26. 07:52
Nagy tapsot kapott Michelisz Norbert a verseny után FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Nem várt forgatókönyvet hozott hétvégén a túraautó-világbajnokság (WTCC) Magyar Nagydíja. A gyári Hondánál szereplő Michelisz Norbert ezúttal nem volt harcban a győzelemért, mindkét versenyen órási balszerencséje volt: a nyitó futam felvezető körén a turbó meghibásodása miatt elfüstölt az autója, míg a fő futam utolsó körében kitört a bal hátsó kereke, így 10. lett. Utóbbi problémát Michelisz már a verseny elején érezte.

"Miután elrajtoltunk, az első kanyarban kívülről kellett kerülnöm a sort, mert ütköztek előttem. Volt a kettes szektorban még néhány koccanás, éreztem egy idő után, hogy gond van az autó felfüggesztésével, de nem aggódtam miatta. Az utolsó másfél körnél tudtam csak, hogy valami nagy baj van – mesélte Michelisz a fő futam utáni sajtótájékoztatón, melyen nagy tapsot kapott a magyar újságírók hadától. – Akár életem versenye is lehetett volna, de így biztosan nem az. Idén könnyebb helyzetben vagyok, mert azt várják tőlem, hogy nyomjam a gázt az elsőtől az utolsó percig. A korábbi években egy ilyen sérülésnél visszaveszek a tempómból vagy ki is jövök a bokszutcába."

A kétszeres privát világbajnok elmondása szerint az első futam során meghibásodott turbó még messze nem volt életciklusának a végén, hiszen két versenyenként cserélik. Michelisz annak azért örült, hogy a Hungaroringre 70 kilogramm plusz súlyt kapó Honda versenyképes tudott maradni a mezőnyből kiemelkedő, 80 kg-ot cipelő Citroënekkel szemben. "Amikor éreztem, hogy meg tudok előzni egy autót, és van előttem tér, akkor jól gyorsultam – magyarázta a 31 éves versenyző, aki gratulált korábbi csapatának, a Zengő Motorsportnak, mely színeiben Ficza Ferenc megszerezte élete első WTCC-pontjait. – Biztos vagyok benne, hogy Zengőék a szezon legnehezebb részén már túl vannak. A pontszerzés akár a szezon felétől reális célkitűzés lehet számukra."

A magyar istálló 19 éves tehetsége mindkét versenyt be tudta fejezni, a nyitó futamon ráadásul a 9. helyen beérve két pontot szerzett. Ficza autójára csak esőgumikat raktak fel, így több olyan nagyágyút hagyott le, aki rossz gumitaktikát választott. "Próbáltam óvatosan menni. Amikor René Münnich kiütötte Tom Coronelt, akkor gondolkoztam is, hogy lelassítok, nehogy beforogjanak elém. Csak az alsó határaimat szeretném feszegetni – fogalmazott a pontszerzés után a Zengő fiatal pilótája, aki szerint még rengeteg tanulnivalója van. – Egyelőre még túl lágyan vezetem az autót. Amikor mentem a szabadedzésen a többiek mögött, akkor láttam, hogy ők szinte megrántják a kormányt, és agresszívan belemennek a kanyarokba. Amíg a korábbi autóimmal 180-190 kilométer/órás sebességgel fordultam el, ezzel a Honda Civic-kel bőven 200 felett is meglehet ezt tenni. Lehet, hogy még a következő szezonban is csak magázódni fogok az autóval."

A mogyoródi hétvége váratlan hazai hőse a két pont helyett leginkább annak örül, hogy először tudott végig menni WTCC-futamon, hiszen Franciaországban nem indulhatott a versenyeken, míg Szlovákiában az első viadalon kigyulladt az autója.

Szerző

A Fradi megdöntheti a hatvanhét éves csúcsát

Egy fordulóval a labdarúgó NB I vége előtt 21 pont a Ferencváros előnye a második Videoton és a harmadik Debrecen előtt. Amennyiben a zöld-fehér bajnokcsapat több mint 19 pontot ver a másodikra, úgy megdönti az MTK 1998-1999-es szezonban felállított pontkülönbségi rekordját – ha elér legalább egy döntetlent a Haladás ellen, akkor pedig biztosan beállítja azt.

Ez a rekord 1999 óta él. Azt követően csupán egyetlen csapatnak, az 1999-2000-es szezonban aranyérmes Dunaferrnek sikerült megközelítenie ezt a számot: 16 ponttal előzte meg az MTK-t. A tízpontos határt is csak egy aranyérmes, a 2013-ban elsőséget ünneplő Győri ETO tudta elérni: 64 pontjával éppen tízet számolt az akkor ezüstérmes Videotonra.

Ahogy az a Rangadó.hu fociportál összeállításából kiderül, a fentiekhez hasonló, jelentős fölény nem is volt a magyar élvonal legutóbbi két évtizedében, azonban ha a korábbi éveket – amikor még két pont járt a győzelemért – is figyelembe vesszük, akkor egy-egy hasonlóan kiemelkedő teljesítményt találhatunk. Az egyik ilyen "aranyszezon" a Bp. Honvéd 1984-1985-ös idénye volt: a társgólkirály Détári Lajos nevével fémjelzett együttes tíz ponttal előzte meg a Rába ETO-t és a Videotont. Húsz győzelem mellett hat döntetlen és négy vereség volt a kispestiek mérlege, ami napjainkban 66 pontot érne (az akkori számítási rendszerben 46-ot ért), míg az ETO 15-6-9-es mérleggel lett második – utóbbi 51 pontot jelentene ma. A két csapat közötti akkori tízpontos differencia így manapság 15-nek felelne meg.

Még távolabb menve az élvonal történelmében láthatjuk, hogy bizony az FTC már büszkélkedhet egy MTK-éhoz hasonló, magabiztos sikerrel. Az 1948-1949-es szezont ugyanis úgy nyerte meg a Fradi, hogy harminc bajnokijából 26-ot sikerrel vívott meg, egyszer pedig döntetlent játszott. Akkor 53 pontot írtak jóvá a csapat neve mellett, míg a második MTK 42-t gyűjtött be. Manapság az FTC akkori produkciója 79 pontot érne, míg az ezüstérmes 18-6-6-os szerepléséért hatvan pont járna, vagyis mai számítás szerint 19 ponttal lett volna bajnok az akkor 17. sikerét ünneplő együttes.

Szerző

Könyvújdonságok az Alexandrától

Publikálás dátuma
2016.04.25. 19:31

Tekintse meg az Alexandra Kiadó legújabb kiadványait. 

Gordon Ramsay: Gordon Ramsay főzőiskolája 

"Szeretném megtanítani önöket jól főzni, és élvezni a saját főztjüket. Nem terhelem az olvasókat nehéz kihívásokkal és komplex fogásokkal, viszont megmutatom, 

hogyan tud bárki ínycsiklandó ételeket az asztalra varázsolni, akár egészen kezdőként is. Egyszerűbben fogalmazva: megmutatom, hogyan lehetnek jobb szakácsok." (Gordon Ramsay)

A Gordon Ramsay főzőiskolája nélkülözhetetlen szakácskönyv mindazok számára, akik szeretnék örömüket lelni az otthoni főzésben. 

A 120 fantasztikus, mégis érthető és egyszerű recept bármelyikének elkészítésével fejedelmi fogásokat varázsolhatunk az asztalra. Ráadásul mindebben a világ egyik legkiválóbb szakácsa lesz a segítségünkre.

 ***

Eszterhai Katalin: Akaratunk gyógyereje

Gyógyító ételek, lélekvidító történetek, hasznos tanácsok, hogy szemünk és lelkünk újra ragyogjon

"Aki kézbe veszi ezt a könyvet, egy varázsszőnyegen találja magát, és velem együtt utazik azon a felderítő, kacskaringós, érzelmi úton, amely nekem reményt adott és ad a gyógyulásra, 

és bízom benne, hogy e kötet segít másoknak is megtapasztalni ezt a csodát.

Könyvem nem egy "főzzünk okosan" receptkönyv, hanem személyes élményekkel, történelmi tényekkel, napjaink kutatási eredményeivel, népi hiedelmekkel ízesített sok-sok ételmese. 

Olyan ételek, fűszerek, italok, gombák, zöldségek, gyümölcsök a főszereplők, amelyek valamilyen formában hozzájárulhatnak látásunk javításához, szemünk gyógyulásához, 

erősítik szervezetünk ellenálló képességét a betegségekkel szemben, és kifényesítik nemcsak a tekintetünket, de a lelkünket is.

Amíg a gyógyulásban reménykedünk, megpróbálunk megtenni érte mindent, a szokásosnál több időt szentelünk magunkra, így jobban megismerjük, kik vagyunk, és mi is a feladatunk ezen a világon." (a Szerző)

 ***

Nagymama legjobb süteményei - Klasszikus és jól bevált receptek

Bizonyára mindenki szívesen emlékszik vissza nagymamája mennyei süteményeire és a családi ünnepeket körbelengő édes varázslatra. A nagymamák pontosan tudják, hogy a szívhez a gyomron keresztül vezet az út, és hogy az ínycsiklandó süteményekkel nemcsak a gyerekek arcára lehet mosolyt csalni, hanem a felnőttek szívét is rabul lehet ejteni.

Ebben a nosztalgikus könyvben több mint 120 klasszikus és jól bevált recept található, köztük olyan örök kedvencekkel, mint például a morzsás sütemény, a sajttorta, a frankfurti koszorú, a Sacher-torta, a fonott kalács vagy a zabkeksz. Fedezzük fel újra a régi recepteket, és segítségükkel csaljunk mi is letörölhetetlen mosolyt szeretteink arcára!

(x)

Szerző