Bojkottálnák az MSZP majálisát?

Publikálás dátuma
2016.04.30 15:18
Korábbi felvétel az MSZP egyik május elsejei rendezvényéről. FOTÓ: Vajda József/Népszava
Fotó: /
Holnap május elseje, úgy tűnik azonban, hogy az idei majális nem csak a ringlispilről, virsliről és sörről fog szólni, de a politikáról is. Gyurcsány Ferenc például lefújta a DK-s rendezvényt, amit a Városligetben tartottak volna, az ellenzéki párt szerint ugyanis a főváros politikai okokból háromszorosára emelte a területbérleti díjat. Az MSZP ugyanakkor megtartja idei majálisát, az egyik fő szónokuk ráadásul a PM-es Karácsony Gergely lesz, ami azért érdekes, mert a Liget projektet támogató MSZP-Fidesz koalíció miatt éles ellentét alakult ki a városligeti fákat nagy erővel védelmező zuglói polgármester és a XIV. kerületi szocialista képviselő, Tóth Csaba között. Az Index úgy tudja, hogy a zuglói szocialisták fejében az is megfordult, hogy bojkottálják az egész majálist.

Gyurcsány Ferenc pénteken jelentette be, hogy nem tartja meg a szokásos DK-majálist a Városligetben. A párt azzal magyarázta a döntést, hogy a Városliget Zrt. brutális áremelést hajtott végre a területbérletekben. A volt miniszterelnök pártja az Indexnek elmondta, hogy háromszorosára emelték a díjakat, amit "nyilvánvalóan politikailag motivált áremelésnek" tartanak. "Az ünnep szellemiségét azonban a legkorruptabb bűnszervezet sem tiporhatja el" - közölte a párt. 

A DK-val ellentétben az MSZP megtartja a saját majálisát, amin nem csak Tóbiás József, a szocialista párt elnöke és Kunhalmi Ágnes, a tegnap újraválasztott fővárosi MSZP-elnök fog beszédet mondani, hanem a PM-es Karácsony Gergely is. Zugló polgármesterének meghívása azért is érdekes, mert a Liget projektet támogatandó MSZP-Fidesz koalíció óta igencsak megromlott a viszony a két ellenzéki párt között. Az index úgy tudja, hogy a szocialista pártban sokan értetlenséggel fogadták, hogy Tóbiás József miért hívta meg a szocialisták színpadára a PM-es politikust. A lap információi szerint a zuglói MSZP-sek fejében az is megfordult, hogy bojkottálják az egész majálist. A nol.hu szerint a párt egyik országgyűlési képviselője azt kifogásolta, hogy több millió forintért csinálnak a PM-nek egy jó nagy reklámot, az MSZP-nek ugyanis szintén magasabb árat kell fizetnie a rendezvényért.

UPDATE: Karácsony Gergely, Zugló polgármestere mégsem szólalt fel az MSZP városligeti színpadán. Tordai Bence, szóvivője a párt majálisán azt mondta, az után, amit a zuglói önkormányzatban a Liget-projektről szóló szavazáson a szocialista Tóth Csaba és "tettestársai" elkövettek, nem meglepő, hogy a XIV. kerületi polgármester nem tud mit mondani az MSZP-s közönségnek. Ami Zuglóban az MSZP részéről történt, nehezen értelmezhető másként, mint az elvek elárulásaként - jelentette ki.

Lásd még: "Árulás" Zuglóban - Karácsony mégsem szólalt fel az MSZP majálisán

Az LMP, az Együtt és a Jobbik is tart majális
Az MSZP mellett az LMP, az Együtt és a Jobbik is megtartja saját majálisát május elsején, a lényegesen magasabb árak ellenére is. Bár az Együtt a PM nélkül, de a pártszakadás előtti időben bejáratott helyen, a Szabadság téren ünnepel. Itt a program szerint beszédek helyett afrikai dobosok, ugrálóvár, arcfestés és tollaslabdázás lesz, a szervezők „igazi családi élményt" ígérnek.
A hagyományosan baloldali ünnepen a kormánypárt nem mozdul meg, a Jobbik viszont túlkompenzál: az ő „nemzeti majálisuk" már szombaton elkezdődött a Hajógyári-szigeten. A radikálisok a munkásmozgalom által kiharcolt vívmányokról, többek között Romantikus Erőszak- és Kárpátia-koncertekkel emlékeznek meg - számolt be az ellenzék ünnepléséről a nol.hu.

Ahogy a Népszava elsőként beszámolt róla, múlt hét csütörtökön váratlan döntést hozott testületi ülésén a zuglói önkormányzat. A Liget projektet - amit korábban a baloldali többség egyértelműen elutasított - most együttesen szavazták meg a Fidesz és az MSZP képviselői. A két párt fel is szólította a programot ellenző polgármestert, Karácsony Gergelyt, hogy kezdjen tárgyalásokat arról, hogy a közel 200 milliárdos beruházás miként szolgálná legjobban a városrész érdekeit.

A lépés azért volt váratlan, mert Karácsony és Tóth Csaba (MSZP), a kerület országgyűlési képviselője, akinek komoly befolyása van a zuglói szocialista képviselőkre, korábban együtt alkottak, sokak társaságában, élőláncot a Városliget védelmében. Együttes céljuk az volt, hogy megakadályozzák a Liget kormányzati beépítésének terveit.

Karácsony Gergely ezután polgármesteri vétóval élt a zuglói képviselő-testület Liget Budapest projektet támogató döntése ellen. A Párbeszéd Magyarországért társelnöke pénteki, a Föld napja alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az önkormányzat döntése teljes mértékben szemben áll saját és a választások előtt összefogó baloldali koalíció többi jelöltjének programjával.

 A polgármester azt feltételezte, hogy az önkormányzati ülésen egy vaskos félreértés történt, vétója miatt újra kell tárgyalni a kérdést és a zuglói képviselő-testület vissza fogja vonni a döntést. Különben nem tudom, hogyan fognak tudni tükörbe nézni azok a képviselők, akik azzal kampányoltak, hogy megvédik a Városligetet. Én ehhez nem adom az arcomat, én ehhez nem adom a nevemet, én nem fogok más szervet csinálni a szájamból -  tette hozzá Karácsony Gergely.

Most csütörtökön a zuglói rendkívüli testületi ülés azt a döntést hozta, hogy a polgármesteri vétó ellenére Karácsony Gergelynek tárgyalnia kell a Városliget Zrt.-vel. A XIV. kerületi PM-es polgármester lapunknak közvetlenül az ülés után azt mondta: az önkormányzat mostani döntése szemben áll saját és a választások előtt összefogó baloldali koalíció többi jelöltjének programjával. Annyit viszont sikerült elérnie a vétóval, hogy a szövegből kikerült, hogy Zugló támogatja a Liget projektet. Karácsony szerint most el kell kezdeni tárgyalni, aztán "majd meglátjuk".

Tóth Csaba, az MSZP helyi képviselője a múlt csütörtöki döntés után úgy érvelt a Népszabadságnak, hogy két év alatt sokat finomodtak a kormányzati tervek, és a parkban csak elbontott épületek helyére épülne két új múzeum. Az MSZP "továbbra sem támogatja feltétel nélkül a Liget projektet", de – mint Tóth mondta – a Városliget megújítása is annak része. Papíron ezért támogatta a zuglói MSZP Rozgonyiék előterjesztését, amit ki is egészítettek tizenegy további ponttal, amely a Liget mellett más zuglói parkok fejlesztését is előirányozza.

A múltheti nagykoalíciós vádakra és az előre hozott választás esélyét firtató kérdésre Tóth Csaba azt mondta: „ebben a működésképtelennek látszó helyzetben a testület feloszlatása felé megy a történet”. Azaz kimondható, hogy a Városliget körüli adok-kapok csak az egyik tünete annak a kerületi politikai harcnak, amit Karácsony bőrére játszanak. A polgármester a pletykára csak annyit mondott rezignáltan: „Nem szeretném kommentálni.” Azt viszont elismerte, hogy érezhető a feszültség. Tóth közben a Klubrádióban már árnyalta saját szavait, hiszen azt mondta: semmilyen árnyékkoalíció nincs Zuglóban.

Előrehozott választás a Liget projekt miatt?
Előrehozott választást akarhat a Liget projekt miatt összeálló zuglói Fidesz–MSZP-koalíció a nol.hu szerint. Tordai Bence a PM szóvivője az ATV Start című műsorban a zuglói kompromisszumos megoldást - miszerint Karácsonynak tárgyalnia kell a Liget projekt vezetőivel, de nem kell együttműködnie a megvalósításban -, úgy értékelte, hogy a PM-es polgármester győzelmet aratott, és a Fidesz-MSZP helyileg értelmezhető koalícióját sikerült némileg meghátrálásra kényszeríteni, mert nem támogatják a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. ligetprojektjét - idézte a politikust az atv.hu.

 

Kisfilmmel kampányol az MSZP

Az MSZP gőzerővel készült a vasárnapi pártrendezvényükre, Facebook-oldalukon így hirdették, hogy jöjjön mindenki a Városligetbe, a szocialista párt május elsejei rendezvényére:

Szerző
2016.04.30 15:18
Frissítve: 2016.05.01 16:28

Napsütéses, meleg időnk lesz pénteken, majd megérkezik az igazi ősz

Publikálás dátuma
2018.09.20 16:09

Fotó: Shutterstock/
A csillagászati ősz beköszöntével az időjárás is ősziesre fordul a hétvégétől.
Pénteken még csendes, többnyire napos, száraz és meleg időnk lesz, a változás szombaton kezdődik: ekkortól a jövő hét elejéig több időjárási front is átvonul fölöttünk, összességében mintegy 10 fokkal hűvösebbre és szelesre fordul az idő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. 
Pénteken többnyire derült vagy kissé felhős lesz az ég, mindenhol többórás napsütés várható. Az Alföldön és északkeleten lehet több gomolyfelhő, illetve késő délutántól északnyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, ami késő este a Kisalföldön meg is vastagodik. Csapadék nem valószínű, de a déli szél többfelé megélénkül, a Fertő térségében olykor meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között valószínű.
Szombaton mindenhol beborul az ég és egyre több helyen valószínű eső, zápor, majd késő délután észak felől szakadozni kezd a felhőzet. Az északnyugatira, északira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 14 és 20, másutt többnyire 20 és 26 fok között alakul. A fővárosra és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát. 
Vasárnap változó felhőzetre számíthatunk többórás napsütéssel. Napközben már nem valószínű csapadék, ám a nyugati, délnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között várható.
2018.09.20 16:09
Frissítve: 2018.09.20 16:09

Október 20-án választ társelnököt az LMP

Publikálás dátuma
2018.09.20 15:35

Fotó: Népszava/ Vajda József
Elnökségi tagot is választanak, miután Angyal Károly ismét pártigazgató lesz.
Október 20-án tartja részleges tisztújító kongresszusát az LMP, ahol megválasztja új női társelnökét – mondta el az ellenzéki párt országos elnökségének titkára csütörtökön az MTI-nek. A kongresszus kiírását Szél Bernadett lemondása teszi szükségessé. Kanász-Nagy Máté közölte: megkezdődött a jelölési folyamat a pártban, amely október 10-én zárul. Az LMP egy elnökségi tagot is választ, miután Angyal Károly ismét pártigazgató lesz, ez a pozíció pedig összeférhetetlen az elnökségi tagsággal. A kongresszus az alapszabályt is módosítja némileg, átfogó változtatás azonban várhatóan csak az év végén vagy a jövő év elején lesz, addig csupán a működési anomáliákat kívánják orvosolni – tette hozzá a titkár. A tanácskozáson megvitatják a párt stratégiáját, és döntést hoznak arról, milyen szövetségi politikát kövessenek a jövő évi önkormányzati választáson. Kanász-Nagy Máté nem zárta ki, hogy a kongresszuson szó lesz az etikai bizottság országgyűlési választással kapcsolatban hozott elmarasztaló döntéseiről is, erről azonban még nem hoztak végleges döntést. Szél Bernadett azt követően mondott le társelnöki, valamint frakcióvezetői pozíciójáról, hogy az etikai bizottság három évre eltiltotta minden párttisztségtől, lehetővé téve azonban számára azt, hogy már meglévő társelnöki posztjáról ne kelljen lemondania. A büntetést azután kapta, hogy a választási kampányban maga is tárgyalt visszalépésekről annak ellenére, hogy az LMP kongresszusa korábban az önálló indulásról döntött.
Szerző
2018.09.20 15:35
Frissítve: 2018.09.20 15:35