MSZP-majális - "Börtönbe kell rakni" a fideszeseket

Publikálás dátuma
2016.05.01. 21:21
Tóbiás Molnár Gyulával.MTI Fotó: Illyés Tibor
Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint az elmúlt két év azt igazolja, hogy most van igazán szükség az igazi baloldalra. A szocialista párt majálisán a pénteken fővárosi pártelnök pozíciójában újraválasztott Kunhalmi Ágnes is felszólalt, aki azt hangoztatta, hogy semmit nem lehet a végtelenségig büntetlenül csinálni, és 2018-ban nem csak elszámoltatni kell, de börtönbe is rakni a kormánypártok politikusait.

Tóbiás József vasárnap Budapesten, pártja május 1-jei rendezvényén a Városligetben hangsúlyozta: 2018-ban nem pártok szövetségével, hanem a helyi közösségek megszólításával nyerhetnek. A győzelemhez nem kell szövetséget kötni sem a Fidesszel, sem az őt kiszolgáló hűbérúri rendszerrel. Az MSZP-nek a társadalommal kell szövetséget kötnie - jelentette ki.

Az ellenzéki politikus azt mondta, szükség van olyan baloldalra, amely nem huny szemet az igazságtalanság felett, nem nézi tétlenül, hogy milliók élnek nincstelenül. Olyan Magyarországot kell építeni, amely minden állampolgárának biztosítja az egyenlőséget - jelentette ki. Mint mondta, nem olyan Magyarországot akarnak, ahol az embereknek dönteniük kell: ételre vagy gyógyszerre költsék a pénzüket, ahol megosztják a pedagógusokat.

A pártelnök szerint sokan mondják, nincs pénz fizetésemelésre, az egészségügy rendbe tételére, az oktatás modernizálására, a mindennapok biztonságának megteremtésére, miközben 774 milliárd forintot fordítanak a budapesti olimpiára, 300 milliárd forintot stadionfejlesztésre, 200 milliárd forintot a múzeumnegyedre, 215 milliárd forintot a liget tönkretételére, 200 milliárd forintot a Budai Vár "elrablására". Tóbiás József szerint a hatalom fél a néptől, mert ha az emberek elmondhatnák a véleményüket, akkor kiderülne, hogy a néppel szemben kormányoznak. 

Tóbiás Molnár Gyulával.MTI Fotó: Illyés Tibor

Tóbiás Molnár Gyulával.MTI Fotó: Illyés Tibor

Kunhalmi Ágnes, az MSZP pénteken újraválasztott budapesti elnöke azt mondta, hogy a kormányzás, az oktatás és az egészségügy fejlesztése helyett urizálás és lopás folyik az országban. Az életben semmi nem tart örökké, semmit nem lehet a végtelenségig büntetlenül csinálni - mondta, majd a kormánypártoknak címezve hozzátette: "el fognak tűnni, mert közösen el fogjuk őket tüntetni".

"Meg vagyunk győződve arról, hogy ezeket nemcsak leváltani kell 2018-ban, hanem elszámoltatni és börtönbe rakni őket. Ezek az életükért futnak, és mindent el fognak követni, hogy utol ne érje őket az igazságszolgáltatás" - tette hozzá. A fideszesek miért nem azokba az iskolákba íratják gyerekeiket, amelyeket ők csináltak? - tette fel a kérdést, megjegyezve: a miniszterelnök gyermeke Svájcban járt iskolába. 

Az ellenzéki párt fővárosi elnöke azt mondta, minden profi boxmérkőzés 12 menetből áll, a boltzár ügyét, a Nemzeti Választási Iroda előtti harcot, az időközi választásokat megnyerték. De minden menetben állva kell maradni; a következő lépés "a lopásgátló népszavazás" - hangsúlyozta, arra kérve a résztvevőket, írják alá az állami vezetők bérplafonjáról és a földek állami tulajdonban maradásáról szóló népszavazási kezdeményezéseket. Emlékeztetett: Magyarország 12 éve lépett be az Európai Unióba, és a magyarok kétharmada ma is Európát választja. A miniszterelnök mégis olyan keleti diktátorok kegyét keresi, "akik röhögnek rajta" - vélekedett Kunhalmi Ágnes.

Szerző

"Mondj le!" - Kifütyülték a kancellárt a pártgyűlésen

Publikálás dátuma
2016.05.01. 21:14
FOTÓ: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
Kifütyülték és lemondásra buzdították az elnökválasztás első fordulójában elszenvedett kínos vereség miatt Werner Faymann osztrák kancellárt pártja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) május 1-jei bécsi gyűlésén.

"Törvényekre és a rendet biztosító eszközökre van szükségünk" - bizonygatta a kancellár a városháza előtt összegyűlt mintegy 80 ezer embernek a kormány egyre keményebb bevándorlási politikáját igazolva. Faymann bírálói a gyűlés során "Mondj le!" és "Pártgyűlést azonnal!" táblákat tartottak a magasba. Az SPÖ-n belül sok kritikus előrehozott pártgyűlésen váltaná le a magas rangú, ám nekik nem tetsző tisztségviselőket.

A tömeg kifütyülte és lehurrogta a pódiumon megjelenő kancellárt, és erős nemtetszésének akkor is hangot adott, mikor csak megemlítették a nevét. Faymann 2008 óta Ausztria kormányfője.

"Az embernek bírnia kell a kritikát, és komolyan is kell vennie, de a politikai irányvonalunk helyes" - hangsúlyozta a kancellár az APA osztrák hírügynökségnek és az ORF tévécsatornának adott vasárnapi interjújában. Faymann jelezte: esze ágában sincs lemondani.

FOTÓ: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

FOTÓ: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

A szociáldemokrata-kereszténydemokrata szövetség előző vasárnap megalázó vereséget szenvedett az elnökválasztások első fordulójában, amelyet a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Norbert Hofer nyert meg 35 százalékkal. Második helyen a függetlenként induló, ám a zöldek támogatását élvező Alexander van der Bellen ért célba több mint 21 százalékkal. A május 22-én esedékes második fordulóban ők ketten küzdenek meg az elnöki tisztségért.

A hagyományosan kormánypártnak számító Osztrák Néppárt (ÖVP) és Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) az utóbbi időben sokat veszített népszerűségéből. Jelenleg az FPÖ Ausztria legerősebb politikai tömörülése; támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint stabilan 30 százalék fölött van.

Szerző
Témák
Faymann

Amikor a képviselő nem ért semmit

Régi vicc. Eredetileg Leninnel és a bányászokkal ismertük, de legyen aktuális. A miniszterelnök meglátogatja a falut, össze is vezénylik a gereblyézőket a tiszteletére. Hogy vagyunk, hogy vagyunk? - tréfálkozik a maga rokonszenves, csibészes módján Orbán Viktor. Jól vagyunk, jól vagyunk, tréfálkoznak a közmunkások. Tényszerűen itt még nem tartunk, habár minden jel arra mutat, hogy adott esetben így történne. Mintegy lélekben érezhetjük a párhuzamot.

Az istennek sem vagyok hajlandó emberek nevével viccelődni, ezért álljon csak itt magában: Boldog István fideszes parlamenti képviselő. Mondjuk, elég örömtelen lehet neki a lét, mert nemhogy nem szereti, de nem is érti a viccet, vagy ami a legrémesebb: félreérti. Jó, a leghülyébb rendőrösöket, meg anyósosakat, esetleg némely szőke nőset fogja, de csak a mondjuk így: elvonatkoztatás-menteseket. A fekete humor neki fekete lyuk.

Csakis ezért tehette közzé – gőggel heherészve - közösségi oldalán azt a képet, ami valójában segélykiáltás, maró gúny, az általa vakon támogatott kormány alázásának népi hangja. Választópolgárai ugyanis vasárnap felvonulást tartottak, e felirat alatt: „Éljen május 1.! A közmunka ünnepe”. A hír24.hu képe szerint maga Boldog vitte a molinót!

És ez a -talan képviselő képes volt ezt írni: „Tiszatenyőn Retro Majálison idéztük vissza a régi idők hangulatát. Köszönöm polgármester úrnak és a helyi lakosoknak ezt a kis nosztalgiázást, hiszen a két település lakosai régen is együtt szórakoztak.”

Lehet ehhez még hozzátenni?

Szerző
Veress Jenő