MLP: egyszerre működhessen az Uber és a taxis társaságok!

A Magyar Liberális Párt törvényjavaslatokat nyújt be annak érdekében, hogy egymással párhuzamosan működhessenek a taxis társaságok és az Uber is.

Az ellenzéki párt budapesti választmányának elnöke azt mondta, a taxisok még mindig tüntetnek, pedig Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára hétfőn már bejelentette, hogy a kormányzat az Uber "ellehetetlenítésére törekedve" milyen szigorításokra készül. 

Szabadai Viktor szerint a Fideszben "a múlt emberei" próbálják a társadalmi viszonyokat konzerválni úgy, hogy közben különböző társadalmi csoportokat ugrasztanak egymásnak. A haladást és a fejlődést csak ideig-óráig lehet feltartóztatni adminisztratív és büntető eszközökkel - érvelt, hozzátéve: száz éve a bérkocsisok is tüntettek az autók ellen.

Szerző

RTL: nem "enyhítenek" a híradón a plusz pénz miatt sem

Publikálás dátuma
2016.05.03. 15:16
Kolosi Péter - Népszava fotó/Tóth Gergő
Nem változik az RTL Klub Híradójának hangneme csak azért, mert a kormány engedélyezte a két vezető kereskedelmi tévének, hogy terjesztési díjat szedjenek a kábelszolgáltató cégektől – ezt Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese, programigazgatója szögezte le a Népszabadságnak adott interjújában.  

Egyébként is, hálára semmi ok, a médiatörvény alapján a kormány dolga volt ezt a rendeletet megalkotni. Vártunk rá másfél évet. Azért üdvözöltük, mert ez egy nagyon jó hír az egész médiapiacnak. A régi gazdálkodási modell – mely szerint a nagy csatornák kizárólag reklámbevételekből élnek – tarthatatlan. Jó példa erre, ami Németországban történt. Ott eleinte a csatornák fizettek azért, hogy bekerülhessenek a kábelszolgáltató cégek előfizetői csomagjaiba, most már fordítva van - mondja Kolosi az interjúban.

Arra a kérdésre, hogy egyeztetett-e a tévétársaság a kormánnyal, a programigazgató nemmel felelt, majd jelezte: szerinte az történt, hogy a kormány is felismerte: a nagy televíziók működése e nélkül nem lehetséges. Ami pedig a jövőben a nézőkre háruló várható többletköltségeket illeti, Kolosi Péter szerint többségük örül, amiért eddig az RTL erején felül vállalta, hogy hazai gyártású produkciókba fektet. Hétköznapi főműsoridőben szinte kizárólag ilyen programok mennek. Évről évre nagyobb összeget szántunk a saját gyártású műsorokra, most ennek a tervezésnek biztosabbak lesznek a pénzügyi alapjai - tette hozzá.

A teljes interjú itt olvasható.

Szerző

PM: de bizony érinti a kvótaszavazás a nemzetközi kötelezettségeket

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője közölte: a Kúria kvótareferendumra vonatkozó döntése ellenére fenntartja azt az álláspontját, hogy a kérdés érinti Magyarország nemzetközi kötelezettségeit.

Bel- és igazságügyi kérdéseket - köztük a bevándorlást - az unió és a tagországok közötti osztott hatáskörben kell szabályozni. A PM-es politikus szerint a Kúria szűk körűen értelmezte a nemzetközi kötelezettségvállalás fogalmát. Jávor Benedek felhívta a figyelmet arra is, hogy a betelepítés nem jogi fogalom, így a népszavazási kérdés nem egyértelmű. A politikus megjegyezte: bízik abban, hogy a Kúria koherens marad a nemzetközi kötelezettségvállalás fogalmát illetően akkor is, amikor pártja paksi atomerőművel kapcsolatos népszavazási kérdéséről kell dönteni.

Szerző