Taxisok tiltakoztak az Uber ellen Budapest belvárosában

Publikálás dátuma
2016.05.03. 17:05

A közösségi személyszállítás betiltásáért kezdtek ismét demonstrációba kedd délután taxisok Budapest belvárosában.Több útvonalat lezártak a fővárosban.

A tiltakozók - mint már többször - a Hősök terén gyülekeztek. Onnan mintegy száz taxi indult el két útvonalon, az egyik csoport az Erzsébet hídon és a Szabadság hídon át a Kálvin tér felé, a másik az Andrássy úton keresztül a Lánchíd irányába.

Az előbbi csoport tagjai lezárták az Erzsébet híd Pestről Budára vezető sávját, a forgalom csak a másik irányban haladhatott - jelentette az MTI tudósítója.

Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

Gottlieb Géza, a demonstráció egyik szervezője elmondta: azt követelik, hogy a hatóságok tartassák be az önmaguk által és a törvényhozás által hozott szabályokat, vagyis vegyék le a rendszámot az illegális személyszállításon ért sofőrök autójáról, valamint vegyék el a jogosítványukat. Korábban megfogalmazott javaslataik között az is szerepel, hogy kobozzák el a tetten ért gépjárművezető autóját.

Példaként említette, hogy a BKK által a taxisok ellenőrzésére létrehozott csoport az elmúlt időszakban mintegy ezer taxisengedélyt vont be különböző szabálytalanságokra hivatkozva. Ehhez képest néhány hónap alatt csupán három uberező autóról vették le a rendszámot, ami nem riasztja vissza a több ezer budapesti illegális fuvarozót a tevékenységtől - mondta. Azt is követelik, hogy tiltsák le az internetes felületekről a közösségi személyszállítók applikációját. 

Jelentős forgalomkorlátozás volt Budapest belvárosában a demonstráció miatt. Este hatig szakaszosan és időszakosan lezárták a Hősök tere-Dózsa György út-Thököly út-Rákóczi út-Kossuth Lajos utca-Erzsébet híd-Szent Gellért rakpart-Szabadság híd-Vámház körút-Kálvin tér-Károly körút-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalat.

Ugyancsak 18 óráig a Hősök tere-Andrássy út-József Attila utca-Széchenyi István tér-Lánchíd-Fő utca-budai felső rakpart-Bem József tér-Margit híd-Szent István körút-Nyugati tér-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalat is lezárták szakaszosan és időszakosan.

Emellett öt óráig lezárták a Lánchíd Pestről Budára vezető sávját, a József Attila utca Széchenyi István tér felé tartó sávjait, a Bajcsy-Zsilinszky út bazilika felőli oldalának buszsávját, a Szabadság híd Budáról Pestre vezető sávját, a Vámház körút Kálvin tér felé tartó sávjait a Sóház utca és az Üllői út között, valamint a Műegyetem rakpart Szabadság hídra vezető sávját. A 16-os és a 105-ös autóbusz terelve közlekedett Buda irányába az Erzsébet hídon át.

A demonstráció a Parlament előtt fejeződött be, ahol teljes szélességébe lezárják az Alkotmány utcát. A Főtaxi közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a cég járművei nem vesznek részt a demonstrációban.

Az év eleje óta ez a negyedik taxisdemonstráció Budapesten a közösségi személyszállítás betiltásáért.

Eközben a kormány benyújtotta a jogellenes személyszállításról szóló törvényjavaslatot. 

Kiss Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sajtófőnöke elmondta: a kormány által a múlt héten megtárgyalt szigorító intézkedések változatlan formában kerültek bele a törvényjavaslatba. Hozzátette: az Országgyűlés még a tavaszi időszakban, azaz június 13-áig szavaz a javaslatról, amely a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba, azaz várhatóan még a nyár folyamán. 

A törvényjavaslat egyik célja annak biztosítása, hogy az egyéb megelőző hatósági intézkedések eredménytelensége esetén akadályozza meg a jogellenesen működő taxi vagy taxi jellegű diszpécserszolgáltatásokhoz való internetes hozzáférést - tartalmazza a jogszabálytervezet indoklása. Ennek megfelelően az illetékes kormányhivatal elrendelheti a jogellenes szolgáltatás végzéséhez hozzáférést biztosító vagy a szolgáltatást közvetlenül népszerűsítő honlap blokkolását 365 napra. 

A internetes elérhetőség blokkolásának végrehajtásáról - a büntetőügyekben és a tiltott szerencsejáték-honlapok esetében kialakított megoldást alkalmazva - a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gondoskodna.

A javaslat szerint az engedély nélkül végzett személyszállítási szolgáltatás esetén a járművezetőt 9 büntetőponttal, majd ismételt szabályszegés esetén újabb 9 hibaponttal büntetik, az így összegyűlt 18 pontnál a vezetői jogosítványt hat hónapra visszavonják. A járművet első alkalommal fél évre, ismételt szabályszegés esetén pedig három évre kivonhatják a forgalomból.

Szerző
Frissítve: 2016.05.03. 21:19

MLP: egyszerre működhessen az Uber és a taxis társaságok!

A Magyar Liberális Párt törvényjavaslatokat nyújt be annak érdekében, hogy egymással párhuzamosan működhessenek a taxis társaságok és az Uber is.

Az ellenzéki párt budapesti választmányának elnöke azt mondta, a taxisok még mindig tüntetnek, pedig Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára hétfőn már bejelentette, hogy a kormányzat az Uber "ellehetetlenítésére törekedve" milyen szigorításokra készül. 

Szabadai Viktor szerint a Fideszben "a múlt emberei" próbálják a társadalmi viszonyokat konzerválni úgy, hogy közben különböző társadalmi csoportokat ugrasztanak egymásnak. A haladást és a fejlődést csak ideig-óráig lehet feltartóztatni adminisztratív és büntető eszközökkel - érvelt, hozzátéve: száz éve a bérkocsisok is tüntettek az autók ellen.

Szerző

RTL: nem "enyhítenek" a híradón a plusz pénz miatt sem

Publikálás dátuma
2016.05.03. 15:16
Kolosi Péter - Népszava fotó/Tóth Gergő
Nem változik az RTL Klub Híradójának hangneme csak azért, mert a kormány engedélyezte a két vezető kereskedelmi tévének, hogy terjesztési díjat szedjenek a kábelszolgáltató cégektől – ezt Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese, programigazgatója szögezte le a Népszabadságnak adott interjújában.  

Egyébként is, hálára semmi ok, a médiatörvény alapján a kormány dolga volt ezt a rendeletet megalkotni. Vártunk rá másfél évet. Azért üdvözöltük, mert ez egy nagyon jó hír az egész médiapiacnak. A régi gazdálkodási modell – mely szerint a nagy csatornák kizárólag reklámbevételekből élnek – tarthatatlan. Jó példa erre, ami Németországban történt. Ott eleinte a csatornák fizettek azért, hogy bekerülhessenek a kábelszolgáltató cégek előfizetői csomagjaiba, most már fordítva van - mondja Kolosi az interjúban.

Arra a kérdésre, hogy egyeztetett-e a tévétársaság a kormánnyal, a programigazgató nemmel felelt, majd jelezte: szerinte az történt, hogy a kormány is felismerte: a nagy televíziók működése e nélkül nem lehetséges. Ami pedig a jövőben a nézőkre háruló várható többletköltségeket illeti, Kolosi Péter szerint többségük örül, amiért eddig az RTL erején felül vállalta, hogy hazai gyártású produkciókba fektet. Hétköznapi főműsoridőben szinte kizárólag ilyen programok mennek. Évről évre nagyobb összeget szántunk a saját gyártású műsorokra, most ennek a tervezésnek biztosabbak lesznek a pénzügyi alapjai - tette hozzá.

A teljes interjú itt olvasható.

Szerző