Előfizetés

Felmondólevelet kap Matolcsy

Felmondólevelet visz az MSZP elnök-frakcióvezetője Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének, mert az ellenzéki politikus szerint a jegybanki alapítványokon keresztül a Fidesz választási kampányát támogatják.

 Tóbiás József kedden Budapesten, sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet: a jegybanktörvény szerint az MNB politikamentesen működik, vezetői függetlenek a politikától. Hozzátette: az elmúlt napok hírei alapján ugyanakkor világos, hogy Matolcsy György közvetetten a Fidesz esetleges választási győzelmét hívatott támogatni azokból a milliárdokból, amelyek az alapítványain keresztül rendelkezésére állnak. 

Szerinte ezzel az is világossá vált, hogy az MNB elnöke törvényi értelemben nem független, hanem fideszes politikus. Ha pedig politizálni akar, azt nem jegybankelnökként kell megtennie - közölte. Tóbiás József elmondta, hogy ebben segíteni akarják, ezért szerdán elmegy az MNB-be és átadja a felmondólevelet Matolcsy Györgynek.

Még az eddigieknél is indokoltabbá vált, hogy parlamenti vizsgálóbizottságot hozzanak létre Matolcsy György jegybankelnök ügyeinek kivizsgálására - vélekedett az MSZP-s politikus. Kedden meglesz a szükséges számú képviselői aláírás a határozati javaslathoz - fűzte hozzá.

Az országgyűlési törvény szerint vizsgálóbizottság létrehozását a képviselők egyötöde kezdeményezheti. Kérdésre válaszolva Tóbiás József beszélt arról, hogy az MSZP kifizette a Török Zsoltra, az MSZP volt szóvivőjére a bíróság által kirótt bírságot. Török Zsolt a Facebookon közölte, hogy egy 2013-as, a magánnyugdíjvagyon eltűnéséről tett kijelentése miatt pert vesztett Selmeczi Gabriella (Fidesz) ellen, és pénzt gyűjt, mert nem tudja kifizetni az összesen több mint félmillió forintos kártérítést és százezres perköltséget.  Közölte azt is, hogy nem támogatják az Uber alkalmazás blokkolásáról szóló törvényjavaslatot. Hozzátette: meg kellene teremteni a szolgáltatás működtetésének biztonságos feltételeit.

Fodor legalizálná az Ubert

A Magyar Liberális Párt azt javasolja, hogy a kormány üljön tárgyalóasztalhoz az Uber és a taxisok képviselőivel, majd próbálja meg minden szempontból legálissá tenni az Ubert.

Fodor Gábor, az ellenzéki párt elnöke arra reagálva közölte ezt sajtótájékoztatón, hogy a parlament kedden kezdi tárgyalni azt a javaslatot, amely akár be is tilthatja az internetes fuvarmegosztást végző Uber tevékenységét Magyarországon. Fodor Gábor helytelennek nevezte, hogy a kormányzat nem ennek a "modern és újfajta" személyszállítási módnak a legalizálásán gondolkodik, hanem a "régi védelmére rendezkedett be". A politikus azt mondta, az Uber szabályozásával egyelőre sok minden nincs rendben, de ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség erre a személyszállítási formára.

Lásd még:  Uberről vitáznak a Házban - Tüntettek a taxisok az Erzsébet hídon (Fotók)

Orbán "kiszolgálja" az oligarchák érdekeit

Ikotity István (LMP) szerint a szakképzés átalakítása azt jelzi, Orbán Viktor leszorított bérekkel és lebutított oktatással akarja kiszolgálni a multik, az oligarchák érekeit. 

A kormánypártok nem értik a 21. század működését, hiszen folyamatos tanulás, képzés nélkül senki sem lehet sikeres - mondta, a 1970-80-as évek modelljének visszahozataláról beszélve. Bírálta, hogy a most megjelent kerettantervek visszaszorítják a közismereti tárgyakat, a kémiát, fizikát, biológiát és a földrajzot.

Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerint a gazdaság igényli a jól képzett szakembereket, és a gazdaság érdekét szolgálja a szakképzés átalakítása. A jól működő gazdaság megteremtésében nélkülözhetetlen szerepe van a jól képzett szakembereknek - érvelt, és közölte: minden lehetősége megvan a szakgimnáziumokba járóknak a továbbtanulásra, és a tervek szerint lesz egy, a természettudományos alapismereteket összefogó tantárgy.