Előfizetés

Fischer Ivánék "toleranciaünnepe" a Hősök terén - Fotógaléria

Publikálás dátuma
2016.06.03. 21:40

Stravinsky humoros és groteszk Kártyajáték című balettzenéje is megszólal a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) ingyenes TérTáncKoncertjén, a Hősök terén pénteken. A rendezvényen 500 olyan fiatal táncolt együtt, akik az ország hátrányos helyzetű településein hónapok óta erre a napra készültek. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: MOLNÁR ÁDÁM/NÉPSZAVA

A zenekar a koncertre Stravinsky humoros és groteszk Kártyajáték című balettzenéje mellett meglepetés darabokkal is készült, a közönség pedig papírszékeken ülve hallgathatta végig az ingyenes nyárköszöntő hangversenyt. "Ez a kezdeményezés a toleranciáról szól, arról, hogy együtt táncolnak hátrányos és szerencsésebb környezetből érkező gyerekek a Fesztiválzenekar zenéjére. Nagy toleranciaünnep lesz" - mondta korábban a rendezvényről Fischer Iván karmester.

 A BFZ több év kihagyás után tavaly tért vissza a Hősök terére, ahol az azt megelőző évtizedekben is számos hangversenyt adott. A délszláv háború idején megrendezett koncerten szerb, horvát és bosnyák kórusok énekelték el Beethoven IX. szimfóniáját. 2001-ben Cigányokkal együtt című koncertjükön roma zenészekkel muzsikáltak, a 2007-es Keringő-koncerten pedig ezrek táncoltak együtt a téren.

Megvan, kik nyertek Lázárék 5 milliárdos közbeszerzésén

A Miniszterelnökség még tavaly októberben írt ki nyílt közbeszerzést az uniós támogatású pénzeszközök felhasználásához rendelt feladataihoz kapcsolódó közbeszerzési és jogi szakértői tanácsadásra. A pályázat végeredménye nem olyan meglepő, a nyertesek között van ugyanis a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda, valamint az Ész-Ker Kft.is - írja az Átlátszó, emlékeztetve, hogy ők azok, akik a 420 milliárdos építőipari gigatenderhez is tanácsokat adnak ötmilliárdért. 

A kiírás szerint a három részből álló szerződés 2020. december 31-ig lesz érvényben, teljes keretösszege pedig 5 milliárd forint. Az ajánlattételi felhívás szerint csak olyan cégek indulhattak a tenderen, amelyeknek az előző három üzleti évben a közbeszerzés tárgyából származó nettó bevétele az első és második rész tekintetében minimum 950 millió forint, a harmadik rész vonatkozásában pedig legalább 525 millió forint volt.

A tender győztese a KFF-2016 Konzorcium lett, amelynek tagjai az Ész-Ker Kft., a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda, és az SBGK Ügyvédi Iroda.

Egyikük sem ismeretlen szereplő:

– Az Ész-Ker Kft. nyerte nemrégiben a 420 milliárd forintos építőipari tenderhez kapcsolódó tanácsadást a Nemzeti Fejlesztési Programiroda által kiírt 5 milliárd forintos közbeszerzésen, és többségi tulajdonosán, Kárpáti Péter Györgyön keresztül kapcsolatba hozható Garancsi Istvánnal és Tiborcz Istvánnal is.

– A Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda szintén a Nemzeti Fejlesztési Programiroda 5 milliárdos tenderének egyik befutója lett, illetve a Miniszterelnökséggel is szerződtek áprilisban nettó 400 millió forintos keretösszegű közbeszerzési tanácsadásra.

– az SBGK Ügyvédi Iroda meghatározó szerepet betöltő munkatársa forrásaink szerint Bajkai István elnökségi tag. Bajkai alpolgármester a VII. kerületben, a Bibó Szakkollégiumba járt és a Fidesz alapító tagja - írta az Átlátszó.

444: Orbán Ráhel ügyvédje is nyert
A 444 szúrta ki, hogy az említett Bajkai István Fidesz-alapító idén áprilisban látta el az irodán keresztül Orbán Ráhel jogi képviseletét is.

Legyőzték a lengyeleket a magyar kosarasok

A magyar női kosárlabda-válogatott 77-72-re legyőzte a lengyeleket a Székesfehérváron rendezett pénteki barátságos mérkőzésen.

A mezőny legeredményesebb játékosa az öt triplát dobó, összesen 21 pontot szerző Paulina Pawlak volt, a magyarok közül pedig Krivacsevics Tijana bizonyult a legjobbnak 20 ponttal. A két csapat szombaton 16 órától ismét megmérkőzik egymással Székesfehérváron.

Eredmény, barátságos mérkőzés:
Magyarország-Lengyelország 77-72 (17-15, 20-20, 26-17, 14-20)