Hiller: szerethető alternatíva kell a Fidesszel szemben

Publikálás dátuma
2016.06.08. 12:15
FOTÓ: Népszava
Hiller István világos, szerethető alternatívát szeretne felmutatni a Fidesszel szemben a baloldalon, és a szocialista párt vezető testületeiben átalakítaná a munkamegosztást.

Az MSZP tisztújításán a választmányi elnöki posztra pályázó politikus a köztévé szerda reggeli műsorában hangsúlyozta: olyan munkamegosztást szeretne látni, amelyben a pártelnökség foglalkozik a napi politikai kérdésekkel, a választmány pedig stratégiai kérdéseket vitat meg. Stratégiai kérdésnek nevezte például azt, hogy egy baloldali, szociáldemokrata párt miként kösse össze a nemzet fogalmát Európa fogalmával. Mint mondta, fontos, hogy úgy tudjanak modern, büszke baloldaliak lenni, hogy összekötik a nemzet fogalmát uniós politikájukkal. Ehhez, a háttérmunkához szükséges egy értelmiségi hálózat kiépítése, illetve újraépítése - fűzte hozzá Hiller István.

Szerző
Témák
Hiller István

Városliget, fakivágások - Tiltakozásba fulladt a Fővárosi Közgyűlés

Publikálás dátuma
2016.06.08. 12:00
Forrás: Facebook/Ligetvédők
A Ligetvédők nevű civil mozgalom tiltakozó akciója zavarta meg a Fővárosi Közgyűlés mai ülését, akik szerint a budapesti városvezetés legalább kétezer fa kivágását tervezi a közeljövőben, ez pedig környezeti katasztrófával ér fel. Az aktivisták egy városligeti levegővel teli befőttesüveget is átnyújtottak jelképesen Tarlós István főpolgármesternek és a jelen lévő képviselőknek, akik ezután a 2017-es vizes vb-hez szükséges fejlesztésekről, a 3-as metró pótlásának megoldásáról és az Alstrom-üggyel kapcsolatban is döntést hoztak.

A Fővárosi Közgyűlés két csoport csendes tiltakozása mellett kezdte meg munkáját. A Ligetvédők aktivistái egy "A belenyugvás a legnagyobb ellenségünk" feliratú molinót, a CivilZugló Egyesület képviselői pedig egy "Nem kellenek monstrumok a Városligetbe!" tartalmú transzparenst feszítettek ki az ülésterem két oldalán. Csák Gergely elmondta: elfogadhatatlannak tartják, hogy a Városligetben 600-800, a Római-parton 1100, az Orczy-kertben pedig 300 fát terveznek kivágni.

A Ligetvédők képviselői a közgyűlés ülését megelőzően a Városliget levegőjét tartalmazó befőttesüvegeket osztottak ki a képviselőknek. Csák Gergely elmondta, ezzel arra a tűrhetetlen helyzetre kívánják felhívni a figyelmet, hogy a főváros levegőjének romlása miatt egyre többen betegszenek és halnak meg Budapesten.  

Az aktivisták egy városligeti levegővel teli befőttesüveget adtak át a képviselőknek, köztük Tarlós Istvánnak. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az aktivisták egy városligeti levegővel teli befőttesüveget adtak át a képviselőknek, köztük Tarlós Istvánnak. MTI Fotó: Illyés Tibor

Várnai László, a CivilZugló Egyesület képviselője szintén újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett, korábban 20 ezer aláírást adtak át a fővárosnak arról, hogy az ott élők nem szeretnék a Városligetbe tervezett beruházást. Egy reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a budapestiek 75 százaléka nem akar új épületeket a ligetbe - emelte ki, majd hozzátette, 200 milliárd forintos építkezés helyett 1-2 milliárd forintból kellene rendbe tenni a parkot, fák kivágása helyett pedig a városból hiányzó növényeket kellene pótolni.

Ezt követően Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi képviselője arról beszélt, hogy az Orczy-kertbe tervezett beruházás és fakivágás ellen tiltakozó 400 aláírást adott át Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnoknak, a VIII. kerület polgármesterének, aki arról tájékoztatta, közmeghallgatást terveznek a beruházásról, ahol majd válaszokat kaphatnak a tiltakozók.

Folytatódtak a fakivágások
Hétfőn a Greenpeace szervezett flashmobot a budapesti fák megóvásáért a Keleti pályaudvaron. A mintegy ötperces villámeseményen a környezetvédők a római-parti, a városligeti és az Orczy-kerti tervezett vagy már megkezdett fapusztításokra hívták fel a fővárosiak figyelmét. Eközben hétfőn az Orczy-kertben már folytatódott a fák irtása, annak ellenére, hogy Horváth József, az NKE főtitkára egy hónapja ígéretet tett arra, hogy amíg az eddigi terveket felül nem vizsgálják, egyetlen fát sem vágnak ki, és a fejleményekről a helyi lakosokkal is egyeztetni fognak.


3-as metró

Szolgáltatás megrendeléssel oldják meg a 3-as metróvonal felújítási munkái miatt szükségessé váló járműpótlást, ha a kormány ezt támogatja, és ezen konstrukcióval felmerülő teljes többletköltség fedezetét biztosítja - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Ennek feltételéül szabták, hogy az erről szóló kormányzati döntés július 5-ig megjelenjen a Magyar Közlönyben. A döntés értelmében a Budapesti Közlekedési Központ feltételes közbeszerzési eljárást indít a szolgáltatás megrendelésre.  Ha a kormány részéről nem születik támogató döntés a kijelölt határidőig akkor új, lengyel Solaris buszokat vesznek majd. Tarlós István a napirend vitájában közölte: a döntés néhány hónapos csúszást okoz a 3-as metróvonal felújítási munkálatainak megkezdésében, és valószínű, hogy 2019 nyarára nem fejeződik be a beruházás. Az eredeti tervek novemberi kezdéssel számoltak.

300 millió zöldfelületre

Kocsis Máté és Tarlós István főpolgármester. MTI Fotó: Illyés Tibor

Kocsis Máté és Tarlós István főpolgármester. MTI Fotó: Illyés Tibor

Több mint háromszáz millió forintot fordít idén Budapest zöldfelületi fejlesztésekre - döntöttek a képviselők. A Népliget területén lévő Vajda Péter utca mentén a sportpályák közelében lévő, jelenleg elhagyatott zöldfelületet felújítására 50 millió forintot szánnak. Pihenő és rekreációs kert, játszótérszigetek, valamint fitneszpark kialakítását is tervezik. A Gellérthegyen lévő úgynevezett csúszdás játszóteret 200 millió forintból újíthatják meg. A XI. kerületi Feneketlen tó melletti játszótér fejlesztésére 15 millió forintot fordítanak. A VIII. kerületi Krúdy Gyula utca és a József körút sarkán lévő park felújítására 24 millió forintot szánnak. Ugyancsak ekkora összegből újítják meg XIII. kerületi József Attila Színház előtti területet: utcabútorokat helyeznek majd ki és fákat is ültetnek. A fejlesztésekről 23 igen szavazattal, 4 tartózkodás mellett döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Vizes vb

A 2017-es budapesti vizes világbajnokság megrendezéséhez szükséges fejlesztésekről döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A testület - 23 igen szavazat és 5 tartózkodás mellett - jóváhagyta a fejlesztésekhez szükséges, a fővárosi önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közötti támogatási szerződés megkötését. A kormány korábban döntött arról, hogy a világbajnoksághoz kapcsolódó fővárosi fejlesztések megvalósításához vissza nem térítendő támogatást nyújt. A kormány által támogatott projektelemek megvalósításának tervezett összköltsége 9 milliárd 301 millió forint. A kapcsolódó kormányzati támogatás 8 milliárd 224 millió, a fővárosi önrész 1 milliárd 77 millió forint. A támogatott projektelemek között szerepel a Népfürdő utca - Vizafogó utca felújítása, gyalogos híd létesítése a Rákos-patakon, a Pesti alsó rakpart megújítása, gyalogos-kerékpáros útvonal kiépítése, valamint a Margitsziget környezetfejlesztési feladatai.

Alstom-ügy

egválasztották az Alstom-ügyet vizsgáló ideiglenes bizottság tagjait, a testületnek az év végéig kell jelentést tennie a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében. A bizottság elnöke Borbély Lénárd, Csepel kormánypárti polgármestere lett, a bizottság további két tagja Orbán Gyöngyi (Fidesz-KDNP) és Geiger Ferenc (civil szervezetek), Soroksár polgármestere. A testület erről 28 igen szavazattal, 1 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett döntött. A Fővárosi Közgyűlés május 12-ei rendkívüli ülésén döntött arról, hogy az Alstom metrókocsik beszerzése ügyében felmerült korrupciós vádak kivizsgálására háromtagú ideiglenes vizsgálóbizottságot hoz létre.

Szerző
Frissítve: 2016.06.08. 16:23

Polgármestert választanak Vaspörben

Polgármestert és önkormányzati képviselőket választanak vasárnap a Zala megyei Vaspörben, miután márciusban feloszlatta magát a képviselő-testület.

Kovács Gyula, a település jegyzője szerdán elmondta: a polgármesteri posztra hárman pályáznak: Gecseg Ferencné Hocker Mária és Németh Noémi Judit függetlenként, Takács András János pedig a Magyar Munkáspárt támogatottjaként. A polgármesteren kívül négyfős képviselő-testületbe 13-an szeretnének bekerülni, a polgármesterként is induló munkáspárti jelöltön kívül mindenki más függetlenként méreti meg magát.

A település névjegyzékében 327-en szerepelnek, ők két szavazókörben adhatják le vasárnap a voksaikat - tette még hozzá a jegyző. A vaspöri képviselő-testület március elején döntött az önfeloszlatás mellett. A Zalai Hírlapnak akkor Horváth László (független) polgármester azt mondta: a többség szerint nem voltak meg a feltételek a közös munkához.

Szerző