Előfizetés

Összefogással az egészségért

Publikálás dátuma
2016.06.09. 07:15
Katus Attila aerobik-világbajnok megmozgatta a szűrésre érkezőket FORRÁS: RICHTER
Három helyszín, három kórház, csaknem tízezer résztvevő, több ezer elvégzett szűrés, 16 181 800 forint átadott adomány – a Richter Egészségváros tavaszi programsorozatának eredménye számokban. A résztvevő kórházak az átvett adományból vastagbélrák szűrésére szolgáló eszköz, szén-dioxid-terápiás gőzkabin, PUVB-fényterápiás eszköz és terheléses EKG-rendszer beszerzését valósítják meg.

A Siófoki Kórház-Rendelőintézet, a Bács-Kiskun Megyei Kórház – Kiskunfélegyházi Városi Kórház és Rendelőintézet, valamint a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Makói Tagintézménye vett részt idén tavasszal a Richter Egészségváros Programban, melyet évek óta nagy siker övez. A Richter kétmillió forintos alapadományt ajánlott fel a kórházak számára eszközparkjuk bővítéséhez.

A cél eléréséhez a városlakók is hozzájárultak, ugyanis a résztvevők a helyszínen összegyűjtött pontok után a Richter 300 forinttal megemelte az alapadomány összegét. A program kiskunfélegyházi állomásán kiemelkedő adomány született a lakosság nagymértékű aktivitásának köszönhetően: 6 051 200 forintot adtak át a kórháznak, mely az eddig 50 állomásos sorozat történetében a 3. legnagyobb összeg.

A program két dologról szól: az egészségről és az összefogásról. Az egészség elsődlegesen a szűrővizsgálatokon történő rendszeres részvétellel őrizhető meg, a városlakók összefogásával pedig a kórház és a város fejlődése segíthető.

A Richter Egészségváros keretében elérhető szűrések a megbetegedési és halálozási statisztikákat vezető betegségekre kínálnak megelőzési lehetőséget:

  • prosztata- (PSA) szűrés
  • csontsűrűség mérés
  • koleszterinszint- és vérnyomásmérés
  • szív- és érrendszeri rizikóbecslés
  • asztmaszűrés
  • bőr- és körömgombaszűrés
  • érszűkület vizsgálat

Az egészségnevelő kezdeményezés mellé számos ismert személy állt, így a rendezvényre látogatóknak lehetőségük volt személyesen is találkozni az Egészségváros fővédnökével, Rudolf Péter színművésszel, nagyköveteivel: Jakupcsek Gabriella és Rákóczi Ferenc műsorvezetővel, Béres Alexandra fitneszvilágbajnokkal, Katus Attila aerobik-világbajnokkal, Jaksity Kata műsorvezetővel, Krizsó Szilvia újságíró-műsorvezetővel, Radványi Dorottya műsorvezetővel, Rácz Zsuzsa írónővel és Nagy Tímea olimpiai bajnokkal.

„Éppúgy, ahogy családunkról, a környezetünkben lévő dolgokról gondoskodunk, fontos, hogy saját egészségünkkel is törődjünk. Még akkor is, ha úgy érezzük, minden rendben velünk. Számomra alapvetés a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, a naptáramban előre jegyzem az időpontokat. Minden vizsgálat után jó érzés azt a felszabadult örömöt megélni, hogy egészséges vagyok – már ezért is megéri!” – nyilatkozta Jakupcsek Gabriella.

,,A program eddigi 8 évének eredményei azt mutatják, hogy óriási lakossági igény mutatkozik az ország minden táján a szűrésekre, az egészséges életmód kialakításában való segítő iránymutatásra" – foglalta össze az Egészségváros eredményeit Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetője.

Csúszik a metró felújítása

F. Á.
Publikálás dátuma
2016.06.09. 07:14
Fotó: Tóth Gergő
Hónapokat csúszhat a 3-as metró felújításának befejezése a kormány, illetve a kabinet packázásaihoz asszisztáló budapesti fideszesek miatt. A Fővárosi Közgyűlés ugyanis tegnap ismét nem döntött a metró pótláshoz szükséges buszok vásárlásáról. Ehelyett kimondták, július 5-én határoznak az ügyben és a kabinet kívánságát teljesítve buszok helyett szolgáltatást vásárolnak.

Szolgáltatás megrendelésével oldják meg a 3-as metróvonal felújítása miatt szükségessé váló járműpótlást, ha a kormány ezt támogatja, és a konstrukcióval felmerülő teljes többletköltség fedezetét biztosítja. Erről a Fővárosi Közgyűlés döntött tegnap. A testület azt a feltételt szabta a kormánynak, hogy az erről szóló határozat július 5-ig megjelenjen a Magyar Közlönyben. Ha a kormány addig nem lép az ügyben, akkor az eredeti tervnek megfelelően új, lengyel Solaris buszokat vásárol Budapest.

Tarlós István elismerte, hogy ha szolgáltatást kell a fővárosnak vásárolnia, novemberben biztosan nem kezdődik meg a 3-as metró felújítása és 2019 nyarára sem fejeződik be. A főpolgármester korábban a Népszavának elismerte, a kormány által erőltetett szolgáltatásvásárlás drágább, mint ha lengyel buszokat vesznek, ráadásul erre még közbeszerzést is ki kell írni, ami késlelteti a felújítást. A buszok így soha nem kerülnek a BKV tulajdonába, de a cégtől várhatóan sofőröket kell majd elbocsátani. A kabinet viszont időközben beindította a Nemzeti Buszgyártási Stratégiát és ennek jegyében arra akarja kötelezni a fővárost, hogy magyar járműveket vásároljon.

Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere, aki a szolgáltatás vásárlásra vonatkozó tegnapi indítványt jegyzi, elismerte, magyar buszgyártás még nincs, így lehet, hogy a metrópótló járműveket valamelyik cég mégis külföldről hozza majd be, azután azokkal drágán szolgáltat Budapestnek. A közgyűlés a szocialista Szaniszló Sándor javaslatára felkérte a főpolgármestert, kezdjen egyeztetést a MÁV vezetésével arról, hogy a 3-as metró felújítása alatt a jelenleginél több vonatot vehessenek igénybe a BKV-bérlettel rendelkezők. A szintén MSZP-s Horváth Csaba pedig szánalmasnak nevezte azt, amit "a kormány művel a fővárossal". Kocsis indítványa szerinte "bátor megfutamodás".

A közgyűlés ülésének kezdetén a Ligetvédők nevű civil mozgalom tiltakozott a Városházán. Az aktivisták egy "A belenyugvás a legnagyobb ellenségünk" feliratú molinót, a CivilZugló Egyesület képviselői pedig egy "Nem kellenek monstrumok a Városligetbe!" feliratú transzparenst feszítettek ki az ülésterem két oldalán. Az ülés előtt a Ligetvédők a Városliget levegőjét tartalmazó befőttesüvegeket osztottak ki a képviselőknek, Csák Gergely, aki szerint a fakivágások környezeti katasztrófával érnek fel, a főpolgármesternek adta át az üveget. Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere arra figyelmeztetett, miután a park világörökségi területen van, a Városligetbe tervezett beruházásról az UNESCO álláspontját is ki kell kérni.

Vizsgálják az Alstom-ügyet
Év végéig kell jelentést tennie az Alstom-ügyet vizsgáló ideiglenes bizottságnak, amelynek tagjait tegnap választotta meg a Fővárosi Közgyűlés. A testületet Borbély Lénárd, Csepel kormánypárti polgármestere irányítja, tagja pedig a fideszes Orbán Gyöngyi, illetve Geiger Ferenc, Soroksár civil polgármestere.
A bizottságnak vizsgálnia kell az Alstom-kocsik beszerzésének hátterét és a vásárlásról szóló döntések előkészítésében résztvevők esetleges felelősségét. Az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala Alstom-vezetőket vádolt meg azzal, hogy 2,3 millió eurós kenőpénzt adtak vagy beleegyeztek, hogy adnak a BKV tisztviselőinek, ügynökeinek. Mindezt azért, hogy befolyásolják a budapesti közlekedési céget az Alstom szerelvényeinek megvásárlására.

Plakátkampány - Adatigényléssel fordul Rogán szomszédjához a Népszava

Publikálás dátuma
2016.06.09. 07:07
FOTÓ: Molnár Ádám
Közérdekű adatigényléssel fordulunk a Csetényi Csabához tartozó Network 360 Kft.-hez, mivel több mint egy hete nem érkezett válasz az "Üzenjünk Brüsszelnek" című kampánnyal kapcsolatos kérdéseinkre, holott a cég múlt pénteken visszahívást ígért.

A Népszava azt kérdezte a népszavazási kampányt elnyerő vállalattól, konkrétan hol és milyen módon döntöttek a médiaelhelyezésekről, hány közterületi plakáthelyen (és mely cégek óriásplakáthelyein), valamint mely médiumokban, milyen gyakorisággal, terjedelemben és áron folytatják a kampányt, illetve hogy a 3 milliárdos kampány kapcsán mennyi jutalékot tesznek zsebre. A Rogán Antal kabinetiroda-miniszter szomszédjaként elhíresült Csetényi cége nem először dolgozik a kormánnyal, tavaly például két menekültellenes kampányt is menedzseltek több mint 800 millióért, s a kormányablakokat is népszerűsítették.

Azért nem az illetékes Miniszterelnöki Kabinetirodához fordultunk, mert Rogán korábban közölte, a tárca nem tudja megmondani, mely orgánumokban mennyi pénzt költenek reklámra, nincs ilyen összesítésük, a hirdetéseket az ügynökségek intézik. Egyébként Rogán minisztériuma a 2017-es költségvetés szerint 22 milliárdból működhet jövőre, amiből 15,6 milliárd mehet "kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatokra". Az apparátus 4,3 milliárdból működhet, és jutott még 300 millió a "tudatos nemzeti közjogi gondolkodás, a magyar kulturális értékek megőrzésére és fejlesztésére" is.