Előfizetés

Privát légkondi fillérekért

A közösségi finanszírozás rendszerében ezúttal két olasz tervező által megálmodott légkondicionáló bukkant fel. A Geizeer nem vállalja magára a lakás teljes hűtését, mindössze annyit ígér, hogy az ember közvetlen környezetében elviselhetőbbé teszi a hőséget.

Előnye, hogy jóval olcsóbb mint a hagyományos készülékek, mobil, az üzembe helyezéshez mindössze egy fagyasztóval ellátott hűtőre van szükség - adta hírül a bitport.hu. A már 85 euróért (22 ezer forint) rendelhető doboz egy hűtő közeg segítségével hűti a helység levegőjét. A tervezők a fát találták a legalkalmasabb anyagnak a doboz megépítéséhez, aminek az eredeti formáját 3D nyomtatóval állították elő.

A két részből álló egység közé kerül be az előzetesen mélyhűtőben tárolt hűtő gél. A felső részben forgó ventilátor beszívja a meleg levegőt, áttolja azt az alsó részbe, ahol a hűtőegységgel érintkezve, 360 fokban kiáramlik az immáron pár fokkal hidegebb levegő. A Geizeer saját akkumulátorról működik, microUSB csatlakozón keresztül bármikor tölthető, egy menetben pedig körülbelül 4 órás működésre képes.

A projekt gazdái szeptemberi kiszállítást ígérnek. Addig maradnak a hagyományos módszerek.

Crowdfunding
A közösségi finanszírozás, adományozás (vagy ahogy sokan ismerik crowdfunding) egy olyan modell, amiben egymástól független személyek - akiket mindössze az köt össze, hogy hisznek egy projekt sikerében - saját hálózataikon keresztül, közös erőfeszítéssel járulnak hozzá egy kezdeményezés megvalósulásához.
A modell története az 1800-as évekre nyúlik vissza és Pulitzer nevéhez, pontosabban újságja olvasóihoz köthető, akik a Szabadság-szobor talapzatának befejezésére adták össze a pénzt. Összesen 125 000-en támogatták kevesebb, mint 200 forintnak megfelelő dollárral.

Kettős állampolgár lett Basescu

Publikálás dátuma
2016.06.10. 07:37
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Megkapta a moldovai állampolgárságot tegnap Traian Basescu volt román államfő és felesége, Maria.

A Basescu házaspár moldáv honosítása rekord gyorsasággal történt, a román exelnök március 18-án nyújtotta be ezirányú kérelmét a moldáv hatóságnál, Nicolae Timofti államfő tegnap alá is írta a dekrétumot. Basescu két – egy négyéves és egy ötéves – államfői mandátum után 2014 decemberében adta át hivatalát Klaus Johannisnak.

Mivel időközben saját pártjával, a PDL-vel megromlott a viszonya, a román politika „fenegyereke” új pártot alapított, amelynek legfontosabb hívószava a román egység megteremtése, azaz Románia és Moldova egyesítése. Bár a gondolat népszerű, hívószónak kevésnek bizonyult, a vasárnapi helyhatósági választáson Basescu pártja nem érte el az 5 százalékot.

Moszkva üdvözli a francia döntést

Üdvözölte tegnap Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, hogy a francia szenátus szerdán határozatban döntött az oroszellenes szankciók folyamatos enyhítéséről. 

Peszkov ugyanakkor azt is közölte, hogy ennek ellenére „hivatalosan egyelőre nincs semmiféle előrehaladás”. Hozzátette, az uniós szankciók kérdése „nem napirendi pont Oroszországban” – írta a TASZSZ hírügynökség. A francia törvényhozás határozata valóban semmiféle kihatással nincs Brüsszel döntésére, semmire sem kötelezi az uniós döntéshozókat, hiszen a szankciók feloldásáról, akárcsak annak bevezetéséről a 28 tagállam közösen dönt.

Az Oroszország ellen hatályban lévő szankciók július 31-én járnak le, meghosszabbításukról még ebben a hónapban kell dönteni. Az EU-ban egyre nagyobb a nyomás a szankciók eltörlése érdekében, mivel azok hatását minden európai gazdaság megérzi.