600 milliót tettek zsebre a Bács-Kiskun megyei kórházban?

A Demokratikus Koalíció azonnali választ vár Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől arra, hogy hol van a Bács-Kiskun megyei kórház három röntgengépe, amelyekért hivatalosan 600 millió forintot fizettek.

 A párt alelnöke pénteken azt közölte: a DK két hónapja igyekszik megtudni, hogy a kormány döntése alapján hogyan költöttek el 38 milliárd forintot röntgengépek beszerzésére. A kormány tájékoztatása szerint 2015-ben 300 db röntgengép beszerzésének támogatásáról döntött, de a pontos és végleges lista a mai napig elérhetetlen - tette hozzá Varju László. A független képviselő hangsúlyozta, hogy ügyben már eljárást is indított a Gazdasági Versenyhivatal, a túlárazásokat pedig "Csepreghy Nándor államtitkár is elismerte".

A politikus azt mondta, hogy alig kezdett el személyesen vizsgálódni, máris kiderült, hogy a Bács-Kiskun megyei kórházból három darab, összesen 600 millió forintot érő röntgengép hiányzott. A pénzt a kormány kifizette, a vállalkozók zsebre rakták, a röntgengépeknek viszont nyoma sincs; a kórház még azt is letagadta, hogy kapott támogatást, az intézmény igazgatója pedig azóta is hallgat arról, hogy hol vannak a gépek - fogalmazott.

Szerző

Tarlós: törvénysértés nem történt

A 3-as metró megérkezett prototípus szerelvénye nem új, hanem felújított - közölte Tarlós István főpolgármester pénteken budapesti sajtótájékoztatóján. 

A szerelvény darabjainak túlnyomó többsége új, de nem mindegyik, nem raktáron elfekvő szerelvényt szállítottak le, joggal nevezhető felújítottnak - mondta Tarlós István. Hozzátette: Budapestnek örülnie kell, hogy a szerelvényprobléma megoldódik, és nem azon kell keseregnie, hogy jobb és szebb járművet kaptunk, mint amire számítottunk.

Hatósági megállapítás szerint törvénysértés nem történt - jelentette ki a főpolgármester, hozzátéve: a hatósági vélemény szerint nem baj, ha alvázat is cserélnek, és a tenderben nem is volt olyan kikötés, hogy maximum mit lehet cserélni.
Tarlós István elmondta, hogy a főtartó gerendázat cserélje is megtörtént, ami a felújítás részét képezi.

Szólt arról, hogy a Metróért Egyesület vezetősége is megtekintette a szerelvényt, és "negatív megjegyzés nem hangzott el". Bár ők is azt mondták, hogy a szerelvény "csaknem új" - jegyezte meg. Tarlós István közölte, a szerelvényekre a felújító 30 éves garanciát vállalt.

A főpolgármester elmondta azt is, hogy a 3-as metróvonal infrastruktúrájának rekonstrukciós munkáinak megkezdésében a szolgáltatásmegrendelés esetében csúszás lesz, ez 45 nap és 6 hónap között ingadozhat. A felújítási munkák a tervek szerint novemberben kezdődtek volna.

Tarlós István ugyanakkor közölte azt is, hogy akár a teljes mértékben elkerülhető lehet a csúszás, ugyanis az északi szakasz felújítási munkálatainak kezdetésre nem szükséges 150 busz, és nem elképzelhetetlen, hogy a BKV buszállományából sikerül az ehhez szükséges mennyiséget forgalomba állítani. A szakértők jelenleg vizsgálják a lehetőségeket.

Emlékeztetett, a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén arról döntött, hogy szolgáltatásmegrendeléssel oldják meg a 3-as metróvonal felújítási miatt járműpótlást, ha a kormány ezt támogatja, és ezen konstrukcióval felmerülő teljes többletköltség fedezetét biztosítja. Ennek feltételéül szabták, hogy az erről szóló kormányzati döntés július 5-ig megjelenjen a Magyar Közlönyben. A döntés értelmében a Budapesti Közlekedési Központ feltételes közbeszerzési eljárást indít meg a szolgáltatásmegrendelésre. Ha azonban a kormány részéről nem születik támogató döntés a kijelölt határidőig akkor új, lengyel Solaris buszok vesznek majd.

A felújítás megkezdéséhez, a metrószerelvények kiváltására 150 csuklós autóbusz forgalomba állítása szükséges.

A római-parti védművel kapcsolatban Tarlós István elmondta, hogy a nyomvonalterv már elkészült, nyárra készen lesznek az engedélyezési tervek. A beruházás négy szakaszban valósul meg: az első két ütem az Aranyhegyi-patak és a Barát-patak mentén kialakítandó védelem, a harmadik a pünkösdfürdői gát magasságának megemelése, a negyedik pedig a körülbelül 3,5 kilométeres római-parti mobilgát megépítése. Közölte, a teljes beruházás költsége 15-20 milliárd forintnyi összegre tehető.

Tarlós István szólt arról is, hogy a főváros vásárolni tervez egy faátültető járművet, amely 93 százalékos hatékonysággal ültetheti át a 38 centiméternél kisebb átmérőjű fákat. Szeptemberben döntés hoznak várhatóan arról, hogy a hullámtérben lévőkre adót vetnek értéknövekedés miatt a mobilgát elkészülte után. Ebből az a negyven családi ház ki fog maradni, amelyek a 1920-as, 1930-as években, az akkori építési szabályoknak megfelelően, szabályosan épületek - mondta a főpolgármester, aki ezeket már a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén felvetette.

Tarlós István elmondta, a végleges tervekben lesz egy "enyhe nyomvonal korrekció", aminek célja, hogy a limánybeli fák közül több száz megmaradjon. Az elképzeléseik szerint 400-500 fával kell majd kevesebbet kivágni - tette hozzá.

A Margitsziget csatornázása kapcsán Tarlós István közölte, a fejlesztés célja a Duna védelme és a sziget egészséges környezetének végleges megteremtése. A csatornarendszer képes lesz a sziget valamennyi szennyvizét összegyűjteni és bevezetni a szennyvíztelepekre. A kivitelezés júliusban kezdődik és jövő júniusban zárul.

Tarlós István kérdésre válaszolva közölte, hogy a buszbeszerzés ügyében eddig nem kapott meghívást kormányülésre.

Elmondta azt is, hogy a szolgáltatásvásárlás és a buszok vásárlása közötti különbség, többletköltség - amit a főváros kérne a kormánytól - az optimista becslések szerint 5 milliárd forint, a pesszimista számítás szerint pedig a többletköltség meghaladja a 20 milliárdot.

Szerző
Frissítve: 2016.06.10. 17:24

Ujhelyi: Egy újabb európai példa Orbán Viktornak

Publikálás dátuma
2016.06.10. 13:35
Fotó: Népszava
Nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament legutóbbi plenáris ülése azt a bizottsági javaslatot, amely megkönnyíti a más tagállamba költöző uniós polgárok közokiratainak (így például a születési-, vagy házassági anyakönyvi kivonatok, erkölcsi bizonyítványok) eredetiségének az igazolását. A javaslatot a magyar európai parlamenti képviselők közül egyedül a Jobbik politikusai nem támogatták - írja közleményében Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, EP-képviselő.

A kizárólag a közokiratok eredetiségére vonatkozó új szabályozásnak köszönhetően jelentősen lecsökken a bürokratikus eljárás, nem lesz például szükség az eredetiséget eddig kizárólagosan igazoló bélyegzőre és nem lesz kötelező a közokiratokról minden esetben hiteles másolatot és hiteles fordítást sem benyújtani.

Ez egy újabb európai példa Orbán Viktor és a fideszes rezsim számára. A kormányzatnak is ideje lenne felismernie és érdemben csökkentenie az államigazgatás fullasztó előírásait. Továbbra is tűrhetetlen, hogy számtalan bürokratikus akadályba ütközik a magyar fiatalok hazatelepülése. Elfogadhatatlan, hogy a külföldön született magyar gyermekek anyakönyvezése és társadalombiztosítása a magyar bürokrácia leterheltsége miatt továbbra is embertelen várakozást és nehézséget okoz. Elfogadhatatlan, hogy a külföldről hazatérni szándékozó magyar orvosok engedélyeinek kiadása Magyarországon hosszú hónapokba telik, a szakmai kreditjeiket pedig a hazai rendszer nem ismeri el automatikusan.

Üres látványprogramok helyett konkrét intézkedésekre, a követendő európai példák hazai átültetésére van szükség. Ezt várjuk el egy önmagát nemzetinek valló kormányzattól! Most!

Témák
Ujhelyi István