Elégtelen jár a kormánynak

Publikálás dátuma
2016.06.11 07:01
Helyesírásból is megbukott a kormány FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Fotó: /
Tanévzáró tüntetést tart ma a Tanítanék Mozgalom, a demonstrációhoz civil szervezetek és a pedagógus szakszervezetek is csatlakoztak. Az oktatáspolitikával elégedetlen tanárok jelezték: a kormány tagjai bukásra állnak, az intézkedések miatt fokozódik a vészhelyzet. Hétfőn a parlament a köznevelési törvényről szavaz; a módosítóból a pedagógus sztrájkbizottság javaslatait is kifelejtették.

Újra utcára vonulnak ma a kormány oktatáspolitikájával elégedetlen pedagógusok, a Tanítanék Mozgalom Budapesten, délután 2 órára tanévzáró demonstrációt hirdetett a Március 15. térre, ahonnan majd az Erzsébet hídon át vonulnak az Orbán-kormány szimbolikus épülete, a Várkert Bazár elé. Civil megmozdulások lesznek Debrecenben, Szegeden, Békéscsabán is. A két legnagyobb tanár szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is összefogott: Győrben, Miskolcon, Pécsen és Nyíregyházán szerveznek közös demonstrációt. A budapesti eseményhez a tanárokkal szolidaritást vállalva a Független Diákparlament is csatlakozott.

A tüntetésekre nem csak tanárokat és diákokat várnak, a Tanítanék minden, az oktatás megújításáért, gyerekeink jövőjéért tenni kívánó magyar polgárt közös cselekvésre hív, hogy megmutassák: nem kérnek a diákokat elbutító, a tanárokat megfélemlítő és kizsigerelő, az állami fenntartó pénztelensége miatt a szülőket egyre nagyobb anyagi terhekre kényszerítő rendszerből. Mára bebizonyosodott: a kormány a civil szerveződéseket levegőnek, a szakszervezeteket baleknak nézi. A Tanítanék a Civil Közoktatási Platformmal karöltve már fél éve küzd egy élhetőbb, szabadabb oktatási rendszerért, a hatalom azonban nem hajlandó tárgyalni velük.

A pedagógus sztrájkbizottsággal viszont hónapokig egyeztetett a kormány - igaz, ez törvényi kötelezettsége -, ám kiderült: egyetlen megállapodást sem hajlandó betartani, a köznevelési törvény módosító javaslatából, amit hétfőn várhatóan el is fogad a parlament, a szakszervezetek javaslatai szinte teljesen kimaradtak. Hasonló sorsra jutott a köznevelési kerekasztal is; igaz, a kabinet képviselői az elmúlt hónapokban gyakran hivatkoztak a fórumon elért eredményekre, valójában csak azokat a javaslatokat fogadták meg, amelyek az orbáni irányvonalba maradéktalanul belesimultak. A kerekasztal munkacsoportjaiba meghívott szakértőket így lényegében biodíszletnek használták, nekik a döntéshozatalba beleszólásuk nem volt.

Bár a kormány szerint nincs vészhelyzet az oktatásban, a pedagógusok ezt másként látják. Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviselője lapunknak elmondta: szeptembertől még nagyobb vészhelyzet várható, ami egyrészt a közoktatást érintő strukturális átalakításokból, másrészt a szakképzés szétveréséből adódik. Törley szerint azzal, hogy az önkormányzatokat működtetői jogaik elvételével teljesen elszakítják iskoláiktól, újabb csapást mérnek az intézményekre, arról nem is beszélve, hogy az egy nagy Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyett 58 "kicsi Klik", új nevükön Klebelsberg Központ lesz. A központosított rendszerrel elégedetlen pedagógusok, szakértők ennek pont az ellenkezőjét szerették volna elérni, de a kormány minden észérvet lesöpört az asztalról.

Helyesírásból is megbukott a kormány FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Helyesírásból is megbukott a kormány FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

A totális államosítás ellen a legtöbb önkormányzati szövetség, valamint független, ellenzéki és kormánypárti polgármesterek is tiltakoznak. Csömörön a napokban közvélemény-kutatást is tartottak, hogy megtudják, a lakosság hogyan vélekedik a kormány terveiről. Kiderült: az emberek töredéke, kevesebb mint öt százaléka gondolja úgy, hogy az állam jobb gazdája lenne az iskolának, mint az önkormányzatok. "Az iskolai államosítás elutasítása tehát még a nemrég nagy vitát gerjesztő vasárnapi boltzárnál is jóval nagyobb" - olvasható a közleményben. Fábri István polgármester - aki az önkormányzati választásokon egy helyi civil egyesület színeiben indult - jelezte: ez megerősíti őket abban, hogy a végsőkig harcoljanak iskoláikért. Ha nem lesz más megoldás, nem fogja aláírni az iskolák államosításáról szóló szerződést.

"Nebulóink, a kormány tagjai már a tanév elején mentességet kértek etika és erkölcstan alól, de hamisított orvosi igazolást hoztak. Rengeteget mulasztottak igazolatlanul, amelyet nem elsősorban órákban lehet kifejezni, hanem cselekedetekben" - erről már a Tanítanék Mozgalom "osztályfőnöki beszámolójában" lehetett olvasni. A Tanítanék a Kormányinfók mintájára minden héten KockásInfót tart, az e heti téma a mai demonstráció ("osztályozó konferencia") volt. Pukli István, Pilz Olivér és Törley Katalin "osztályfőnökök" elégedetlenek a kormány teljesítményével, mint írták: a kormány tagjai nem dicsekedhetnek kimagasló tanulmányi eredményekkel, mindannyian bukásra állnak. Ma délután a bizonyítványokat is kiosztják.

Itt lesznek tüntetések

- Budapest, Március 15. tér, 14 óra

- Békéscsaba, Szabadság tér, 15 óra

- Győr, Városháztér, 10 óra 30 perc

- Miskolc, Hősök tere, 15 óra

- Nyíregyháza, Kossuth tér, 15 óra

- Pécs, Jókai tér, 15 óra

- Szeged, Klauzál tér, 15 óra

Díjátadó előtt halt meg a tanárnő
Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatója előtt lett rosszul egy nő a Városházán. Rohammentőket is hívtak, de úgy tudjuk már nem tudták megmenteni az életét - írta a hvg.hu. A portál értesülései szerint az asszony a fővárosi pedagógusnap alkalmából rendezett pénteki ünnepségen 25 pedagógus társával együtt kapott volna Bárczy István Díjat kiemelkedő teljesítményéért.

Szerző
2016.06.11 07:01

Tíz hónapos vágányzárra készül a MÁV a Budapest-Hatvan vonalon

Publikálás dátuma
2019.01.18 20:44
Illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
Február 4-én megy el az utolsó vonat a budapesti Keletiből egyenesen Hatvanra, aztán a legközelebbi talán majd decemberben.
Február 4-től várhatóan december végéig nem járnak a vonatok Pécel és Aszód között a Budapest-Hatvan vasútvonal felújítása miatt - közölte a MÁV. A tíz hónapos vágányzár ideje alatt mindkét sínpárt elbontják és újjáépítik, illetve Péceltől Turáig elkezdődik az állomások és megállóhelyek teljes átépítése is.
Idén négy állomás és mintegy 22 kilométernyi vonalszakasz teljes átépítése történik meg. A Budapest-Hatvan vonalszakasz felújítása tavaly tavasszal kezdődött, és a tervek szerint 2020-ig tart. Az uniós és hazai forrásból finanszírozott beruházás idején a munkálatokhoz igazodva több fázisban változik a vonatok közlekedése. Jelenleg egy vágányon, de menetrend-módosítással fenntartható a vonatközlekedés.

Pótlóbuszok járnak majd

A munka első ütemében, május 12-ig az S80-as személyvonatok csak Budapest-Keleti pályaudvar és Pécel, illetve Aszód és Hatvan között közlekednek.  Pécel és Aszód között S80-as és G80-as jelzéssel pótlóbuszok szállítják az utasokat. Az S80-as pótlóbuszok minden állomáson és megállóhelyen megállnak, míg a G80-as járatok csak Bag, Dózsa György út 8. autóbusz-megállóhelyen állnak meg.
A Pécel-Hatvan szakaszon gyors pótlóbuszok közlekednek, és biztosítják a csatlakozást a MÁV-HÉV járataira - melyeken a vasúti jegyeket és bérleteket is elfogadják. Aszódot a lényegesen hosszabb közúti eljutási idő miatt a gyors pótlóbuszok nem érintik, ezért az eljutást Aszód és Hatvan között személyvonatok, a főváros felől pedig Pécelről pótlóbuszok biztosítják.
A Keleti pályaudvar és Hatvan között a miskolci, a kassai, a nyíregyházi és a debreceni InterCityk helyett IC-pótlóbuszok szállítják az utasokat. Közölték továbbá, hogy a hatvani vonal vágányzári menetrendje miatt február 4-től március 31-ig az Aszód-Balassagyarmat vonalon több vonat menetrendje módosul. Április 1-től május 12-ig Aszód és Galgamácsa között nem közlekednek a vonatok, helyettük vonatpótló buszok viszik az utasokat.
2019.01.18 20:44

Márki-Zay: önkormányzati cég számláit zárolta a NAV, veszélyben a bérek és a közétkeztetés

Publikálás dátuma
2019.01.18 20:22

Fotó: / Vajda József
A polgármester reméli, a Fidesz nem csinál Hódmezővásárhelyből Esztergomot: rendkívüli közgyűlést hívott össze, ám a kormánypárti szavazatokra is szükség lesz a helyzet rendezéséhez.
"Gyermekeink sportja után most az étkeztetésük és a HMSZ dolgozóinak bérfizetése forog kockán" - írja közösségi oldalán Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Mint írja, a héten inkasszózta a NAV a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. (HMSZ) számláit, amivel veszélybe került a szolgáltatások működése és a dolgozók bérének kifizetése. Honlapja alapján rengeteg egyéb mellett a városi közétkeztetésért, a hulladékkezelésért és a parkolásért is felel a cég. A polgármestert az ügyvezetés úgy tájékoztatta, a jelen fizetésképtelenség oka a külső partnerek tartozása.
"Bár a fideszes képviselők eddig nem voltak együttműködőek, őszintén reméljük, hogy ezúttal megszavazzák a benyújtandó üzleti és reorganizációs tervet, valamint a pénzügyi védelmet, amivel a közétkeztetés és a dolgozók bérének kifizetése biztosítható"
- fogalmazott Márki-Zay. A városi szolgáltató működését biztosító üzleti tervet a közgyűlés fideszes többsége korábban nem fogadta el, így jelenleg az egyetlen gyors megoldás a pénzügyi védelem alá helyezés, részletezi a polgármester. Pénteken arra szólította fel a cég vezetését, hogy azonnal tegye meg a szükséges lépéseket a bérek és a beszállítók számláinak kifizetését lehetővé tevő eljárás elindítására. Ezzel párhuzamosan rendkívüli közgyűlést is összehívott jövő csütörtökre. Hozzáteszi még:
"bízunk benne, hogy a Fidesz nem teremt szándékosan Esztergomhoz hasonló helyzetet az októberi választásokig hátralévő alig 9 hónapban, önös politikai bosszúból ellehetetlenítve a gyermekétkeztetést, a közterületek karbantartását, a sportlétesítmények működtetését és a szemétszállítást is".
2019.01.18 20:22
Frissítve: 2019.01.18 20:34