Putyin fenyeget - Ha Finnország belép a NATO-ba, Moszkva is lép

Publikálás dátuma
2016.07.01. 22:53
Vlagyimir Putyin Finnországban - Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images
Oroszország válaszlépéseket tesz, ha a semleges Finnország belép a NATO-ba - ezt az orosz elnök közölte a finn kollégájával tartott találkozó utáni közös sajtótájékoztatón a finnországi Naantaliban. Putyin jelezte: ha Helsinki belép a katonai szövetségbe, akkor el kell gondolkodnia azon, hogy azok az orosz katonák, akiket korábban elvezényeltek a finn határ közeléből, maradnak-e jelenlegi pozíciójukon -írja a hvg.hu.   

Mit gondolnak, akkor is úgy teszünk, mint eddig, hogy a finn határtól másfélezer kilométerre vezényelt katonáink jelenlegi helyükön maradnak? Mégis mit kéne tennünk, hogy a határaink közelében növekvő NATO-jelenlétre válaszoljunk? - kérdezte az orosz elnök valójában saját magától, majd közölte: Oroszország párbeszédet próbál indítani a NATO-val, függetlenül attól, hogy a katonai szövetség a határaik felé terjeszkedik. Hozzátette, hogy Oroszország a júliusi varsói NATO-csúcs után, Brüsszelben kezdeményez dialógust a katonai szövetséggel a bizalom növelése és a konfliktusok elkerülése érdekében.

Az ukrán válság kirobbanását követően Finnországban felmerült a NATO-csatlakozás kérdése, Jyrki Katainen és Alexander Stubb konzervatív miniszterelnök is a tagság mellett állt ki, de világossá tették, hogy tisztában vannak azzal, hogy a társadalom többsége nem támogatja a csatlakozást. Ugyanakkor az utóbbi két évben szorosabbá vált Helsinki együttműködése a katonai szövetséggel.

A finn elnök közölte: országa meg akarja őrizni a nyitott párbeszédet Oroszországgal, a kétoldalú kapcsolatok a finn védelem egyik elemét képezik. 

Szerző

Isztambuli merénylet - Név szerint azonosítottak két elkövetőt

Név szerint azonosítottak pénteken két embert a török hatóságok a keddi isztambuli öngyilkos merényletek három elkövetője közül - jelentette pénteken az Anadolu török állami hírügynökség.

Rakim Bulgarovot és Vagyim Oszmanovot úgy tudták azonosítani, hogy az isztambuli lakásuk ingatlanügynöke a bérleti szerződés megkötésekor fénymásolatot készített orosz útlevelükről. Az Anadolu azt is tudni véli, hogy a merénylők a támadás előtt megrongálták számítógépeik adathordozóját, majd egy kukába dobták. Az elkövetők a korábbi híradások szerint orosz, üzbég, valamint kirgiz állampolgárok voltak.

Az isztambuli Atatürk repülőtéren kedd este elkövetett öngyilkos merényletben 44-en vesztették életüket, és 236-an megsebesültek. A halálos áldozatok közül 19 külföldi állampolgár. Nyolcvanheten továbbra is kórházban vannak. 32 ember állapota súlyos. A török vezetés szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet felelős a terrortámadásért.Szerző

Idegenforgalmi adót vezettek be a Baleár-szigeteken

Idegenforgalmi adót vezettek be a Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigeteken július 1-től, amely a turistáknak éjszakánként 0,5 és 2 euró közötti többletköltséget jelent szállástípustól és a tartózkodási időtől függően.

Az ökoadóként emlegetett, de hivatalosan a fenntartható turizmus-adó nevet viselő közteher bevezetését a helyi kormányzat azzal indokolta, hogy anyagi forrásaik szűkösek, miközben ahhoz, hogy a turizmus továbbra is a gazdaság motorja legyen, beruházásokra van szükségük

Számításaik szerint az új adóból 40 millió euró bevételt remélhetnek, amelyet a kulturális örökség védelmére, valamint a turisztikai ágazat minőségének javítására fordítanának. Az adó alól mentesülnek a 17 évnél fiatalabbak, de például a Baleár-szigetcsoport lakosainak is fizetniük kell, ha turistaként utaznak, nem a lakhelyükként bejegyzett valamelyik szigetre. A hivatalos adatok szerint a szigetekre, amelyek közül a legnépszerűbb Mallorca, Menorca és Ibiza, tavaly 14 millió turista érkezett, akik összesen 54,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. Többségük Németországból és az Egyesült Királyságból érkezett. Spanyolországban Mallorca a harmadik legkedveltebb úti cél Barcelona és Madrid után.

A baleári helyi kormány nem először próbálkozik turisztikai adó bevezetésével: 2002-ben egy napi 1 eurós adót vetettek ki a turistákra, de azt 2003-ban a választásokat követően az új kormány megszüntette. A szigeteken kívül Spanyolországban egyedül Katalóniában kell idegenforgalmi adót fizetni.

Szerző