Látja? Nem látja!

Tegnap mutattam egy fényképet a Közlekedési Múzeumnál két rendőrnek, amelyiken a Fradi pályánál náci karlendítéssel állnak fiatalok, velük szemben 10-15 rendőr, és nem csinálnak semmit, békésen tűrik. Az egyik rendőr azt mondta, hogy ő nem lát nácikat a képen. A másik röhögött. Ezután kicsit elszakadt nálam a cérna. Mondtam nekik pár kedves dolgot...

Szerelmi bájital a kőfejtőben

Publikálás dátuma
2016.07.05. 07:47
A képen Narine Yeghiyan, Mathias Hausmann, Antonio Poli (c) és Andreas Tischler.
A Fertő-tó ausztriai oldalán található Szentmargitbányai Kőfejtőben a július 6-i premierrel indul a szezon. Philipp Himmelmann rendezésében Gaetano Donizetti romantikus komédiáját, a Szerelmi bájitalt mutatják be a Ruffini színpadon.

A Szerelmi bájital díszletét egy az ötvenes évekre emlékeztető óriási wurlitzer képében álmodta meg a neves díszlettervező, Raimund Bauer, amit a „vágyakozás jelképeként" emleget. Az alkotók a kezdetektől fogva egyetértettek abban, hogy a kőfejtő hangulatához különleges színpadkép illik.

Több napot töltöttek a munka megkezdése előtt a kőfejtőben, elmondásuk szerint annak látványos ridegsége és terméketlensége inspirálta őket arra, hogy a színpadnak úgy kell kinéznie, mint egy UFO-nak a kihalt tájban. Nem reális, hanem képzeletbeli helyszínként kell megjeleníteni a zene által megsokszorozott vágyat. Ezeket a gondolatokat kapcsolták össze az 50-es, 60-as évek látványvilágával.

A premieren Nemorino szerepében Antonio Poli lép színpadra, a további előadásokban Tarjányi Tamás és Ioan Hotea alakítását is láthatja a nagyközönség. Adinát Elena Sancho-Pereg és Narine Yeghiyan, Belcoret Andrei Bondarenko és Matthias Hausmann, Dulcamarat Uwe Schenker-Primus és Jonathan Lemalu míg Gianettat Katrin Koch és Esther Dierkes alakítják. A koreográfus Sziráky Gábor, a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Bécsi Filharmónia Kórusát Karsten Januschke zenei igazgató fogja vezényelni.

Szerző
Frissítve: 2016.07.04. 22:35

Apa és fia művei a Műcsarnokban

Publikálás dátuma
2016.07.05. 07:46
Szervátiusz Tibor A Tüzes trónon című alkotása FOTÓ: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT
A Műcsarnokba szállították tegnap Szervátiusz Tibor Dózsa Györgyöt ábrázoló szobrát, amelyet a július 27-től látható életmű-tárlaton tekinthet meg a közönség.

A Tüzes trónon című, Dózsa-szobor néven ismert több mint három méter magas, egy méter széles, 630 kilogrammos vörösréz, vas- és faalkotás a Magyar Nemzeti Galériát eddig csak egyetlen alkalommal, 2009-ben hagyta el. Akkor a debreceni MODEM Messiások című tárlatán állították ki.

A Műcsarnok október 16-ig látható Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor - Két szobrász, két nemzedék című tárlata a két művész életművének retrospektív bemutatására vállalkozik. A Műcsarnok szoborcsarnokában és a két oldalról kapcsolódó termekben a kolozsvári születésű apa és fia mintegy százharminc alkotása lesz látható, a tárlat kurátora Rockenbauer Zoltán.

A Műcsarnok tárlata a Kolozsvári Művészeti Múzeumban őrzött Szervátiusz Jenő-szobrokat és Szervátiusz Tibor monumentális munkáit is bemutatja, így a Tüzes trón mellett a ritkán látható, több mint négyméteres Kolozsvári Krisztust is.

A kiállításra csaknem 80 mű érkezik Szervátiusz Tibor műterméből. A kiállítás megnyitóján, július 26-án jelen lesz a 86. születésnapját aznap ünneplő Szervátiusz Tibor is.

Szerző