Tiltakoztak a Péterfy megszűnése ellen

Publikálás dátuma
2016.07.07. 07:07
Késő esti hírek szerint a kórház megmarad FOTÓ: NÉPSZAVA
Civil megmozdulást szervezett tegnap este a Mi Kórházunk csoport a Péterfy Sándor Utcai Kórház főbejáratához, hogy mécsesekkel tiltakozzanak az intézmény beharangozott bezárása ellen.

 Időközben azonban valószínűleg okafogyottá vált az intézmény dolgozóinak és betegeinek akciója, mert a Medicalonline beszámolója szerint tegnap a budapesti kórházak főigazgatóival már azt közölte az egészségügyi államtitkárság, hogy 2020 körül a Péterfy műtéti osztályai a Baleseti Intézet felújított tömbjébe költözhetnek, helyükre a részben most is ápolási feladatokat ellátó Erzsébet Kórházból a főépületbe helyezik át a toxikológiát és pszichiátriát. Már csak a kérdés, ezt miért nem merte elmondani az államtitkár a nyilvánosságnak.

Szerző

Bírálják a magyar kvótaügyi referendumot

Miután Áder János köztársasági elnök október 2-ra kiírta a kvótanépszavazást, Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke levélben fordult valamennyi parlamenti képviselettel rendelkező párt vezetőjéhez, amelyben nyilvános pártvezetői vitára invitálja őket Magyarország uniós szerepvállalásáról.

Szigetvári levelében kifejti, hogy Orbán Viktor népszavazása valójában Európa-ellenes kampány, ami ellentétes Magyarország érdekeivel, és a putyini politikának kívánja kiszolgáltatni az országot. Szigetvári Vaszily Miklósnak, az MTVA vezérigazgatójának is levelet küldött, amelyben azt kéri, hogy a vitát a köztévé közvetítse, amennyiben az adófizetői pénzből működő csatorna nem biztosít lehetőséget a vitára, úgy az Együtt kereskedelmi tévécsatornát keres meg javaslatával.

A népszavazásról megszólalt tegnap az M1-en Kovács Zoltán is. A kormányszóvivő megismételte a kabinet kvóta elleni "érveit". Azt mondta: a kormány egyértelmű döntést vár a a magyaroktól, amellyel szeretnék megállítani a "lopakodó törvényalkotást" az Unióban, amivel közvetve elismerte: kötelező kvóta nem létezik az EU-ban. Kovács azt is hangsúlyozta: meg kell hallgatni minden tagállam lakosságának szavát ahhoz, hogy az Unió hatékonyan, jól működjön, egy erős Európa jöjjön létre.

A magyar kormány véleményét visszhangozta Robert Fico szlovák miniszterelnök is tegnap Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének szünetében. Kijelentette: az uniós tagságról szóló újabb népszavazások kiírására lehet számítani a tagországokban, ha az Unió nem talál megnyugtató válaszokat az Európát érő kihívásokra. Szerinte Pozsonynak kell elsőként szembenéznie az EU felbomlásának veszélyével.

Megszólalt Sigmar Gabriel német alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke is, aki bírálta a magyarországi kvótareferendumot, néplázításnak nevezve azt. Az európai konzervatívoknak meg kell mondaniuk, miként bírják jobb belátásra Orbán Viktort. Megjegyezte, hogy erről meg is kérdezi majd Angela Merkel kancellárt, a CDU elnökét a szerdai kormányülésen. Enyhébb hangot ütött meg Manfred Weber, az EP néppárti frakciójának vezetője, akit a Népszabadság kérdezett Lázár János kancelláriaminiszter és Kovács Zoltán múltheti "magánvéleményéről", miszerint ma nem tudnák támogatni Magyarország uniós tagságát. Weber annyit mondott: a felelős politikusok most ne a különbségeket keressék, hanem hogy hogyan közelíthetők az álláspontok.

Közben az EP megszavazta az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) és a nemzeti hatóságok erőiből összeállítandó uniós határőrizeti szerv létrehozására vonatkozó határozatot, a megerősített szolgálat ősszel megkezdheti működését.

Diplomáciai csetepatét váltott ki a magyar-osztrák határon kialakult helyzet: a magyar hatóságok jogtalan határellenőrzést folytatnak a határszakaszon - jelentette ki Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter, miután az osztrák szúrópróba-ellenőrzést követően a magyar hatóságok is elkezdték ellenőrizni az onnan érkezőket, s hatalmas torlódás alakult ki a határátkelők mindkét oldalán. Az osztrák belügyminiszter bekérette a bécsi magyar nagykövetet.

Szerző

Andy Vajna beveszi Erdélyt?

Publikálás dátuma
2016.07.07. 07:03
Ha megvehette, hadd vigye? FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Duplán átverte a magyar választókat Andy Vajna azzal, hogy Romániába költözteti a TV2-csoport legtöbb csatornáját - vélte Ikotity István. Az LMP-s politikus kifejtette, felháborító, hogy a kormánybiztos külföldre viszi a tévét, miközben több milliárd forintot kapott az állami Eximbanktól annak megvásárlására, s a kormány is hirdet a TV2-n nem kevés közpénzért. A spórolás mellett a kormánybiztos új előfizetőket is szerezhet, hiszen Romániában az erdélyi kábelszolgáltatók is átvehetik csatornái műsorait.

Kellemeset a hasznossal kombinálva akár Erdélyben is terjeszkedhet Andy Vajna azzal, hogy a TV2-csoport kisebb csatornáit Romániából sugározná. Legalábbis Ökrös Gergely úgy látja, ha a kormánybiztos három meglévő és öt tervezett tévéadója országot vált, az erdélyi kábelszolgáltatók is könnyebben betehetik azokat a kínálatukba. "Persze ehhez rendezni kell a szerzői- és műsorterjesztési jogokat is, de gondolom már dolgoznak rajta" - vázolta a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség (MKHSZ) elnöke. Hozzátette, elviekben Vajnának arra is van lehetősége, hogy a későbbiekben a kereskedelmi tévéjének főadóját is kivigye az országból. Erre legkorábban 2022-ben kerülhetne sor, ugyanis akkor jár le a TV2 koncessziója a hazai földfelszíni frekvenciára. Más szakértőkhöz hasonlóan Ökrös is úgy vélte, Vajna amiatt dönthetett a romániai sugárzás mellett, mert ott gyakorlatilag nincs, vagy minimális a műsorszolgáltatási díj, tehát ezzel a lépéssel jelentős összeget spórolhat meg.

Ennek következtében ugyanakkor a TV2-es csatornáknak a román médiatörvénynek kell megfelelniük, és a velük szemben felmerülő esetleges panaszokat, jogsértéseket a román médiahatóság fogja kivizsgálni, viszont a hazai reklámadót nem lehet megkerülni. Az ottani szabályozás szigorúbban veszi például a gyermekek jogait, ám a médiahatóság alapvetően csak a román csatornákat vizsgálja, a Magyarországra sugárzott csatornák esetében csak akkor intézkedhet, ha a magyar médiahatóság ezt kezdeményezi.

Csak barátnak nézik el
Hazánk másik kereskedelmi televíziója, az RTL Magyarország is külföldről, Luxemburgból sugározza kábelcsatornáit, a TV2-höz hasonlóan, csak a főadó maradt Magyarországon a frekvencia-koncesszió miatt. A TV2 költözésének hírére az Orbán-kormány még érdemben nem reagált, ám ha megnézzük, miként nyilatkoztak arról, hogy az RTL más országból szórja műsorait, talán képet kaphatunk arról, mi a kormány álláspontja az adóügyi kérdésről. A legdurvább nyilatkozatok a reklámadó bevezetésekor, 2014-ben születtek, amikor az RTL Klub híradója kormánykritikus hangnemre váltott. Az adófizetéssel kapcsolatosan a Miniszterelnökséget vezető miniszter fejtette ki véleményét: "ha nem kell adózni, akkor nincs lejárató műsor, ha kell, akkor pedig Orbán Viktor édesapjával, lányával vagy barátjával, Mészáros Lőrinccel foglalkoznak. Egy európai uniós országban ez elképzelhetetlen" - mondta Lázár János a Napi Gazdaságnak. Rogán Antal is az adófizetést kérte számon az RTL-en felhozva, a csoport luxembourgi székhelyét is. A Fidesz-frakció egyenesen vizsgálatot kért a kormánytól, mert szerintük az RTL "sokmilliárdos nyereség ellenére" sem fizetett Magyarországon társasági nyereségadót.

Megírtuk, a román médiahatóság kedden engedélyezte, hogy Vajna három meglévő és öt tervezett tévéadója Romániából sugározzon műsort. A Chili TV, az Izaura TV, a Joy TV, a Kiwi TV, a Mozi+, a Prime, a Super TV2 és a Zenebutik bejegyzését a kormánybiztos Romániában alapított cége, a S.C. CEE Broadcasting Co. Srl. kérvényezte. A Vajna által december végén megvásárolt tévétársaság május elején jelentette be, hogy még az idén öt új csatornát indít, kettőt (Fem3, Pro4) átneveznek, egyet (Super TV2) pedig átpozicionálnak. A Pro4 a jövő héttől már Mozi+ néven sugároz filmeket.

Ikotity István szerint a költözéssel Vajna kétszeresen csapta be a magyar választókat, hiszen amellett, hogy a TV2 megvásárlását és üzemeltetését az állami tulajdonú Eximbank finanszírozta, a kormány még rendszeresen közpénzen hirdet is a csatornákon. Az LMP-s képviselő lapunknak kifejtette, felháborító, hogy mindennek ellenére a kaszinós kormánybiztos adóügyi megfontolásokból külföldre megy. A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli a kormánytól, hogy törvényben tiltsa meg a magyar állami támogatásokból megvalósuló vállalkozások külföldi adóelkerülését. Aki a magyar állampolgárok által befizetett adókból vállalkozhat, annak legyen kötelessége Magyarországon adózni. A párt szerint felháborító, hogy az Orbán-kormány fideszes vállalkozók adómentes közpénz-birodalmain keresztül menti külföldre az állami vagyont. Ugyanis Vajna aligha vehetett volna tévét az állam hathatós segítsége nélkül, hiszen a külügyminisztérium alá tartozó Eximbank 6,7 milliárd forintos hitellel segítette a kormánybiztost a TV2 megvásárlásakor, később a pénzintézet újabb egymilliárdot adott kölcsön a vállalatnak működési költségekre.

Egyébként a TV2 igen érdekes magyarázatot adott a költözésre, mint írták: "a Brexit, illetve a bővülő csatornaportfólió kapcsán a hatékonyabb működés érdekében több alternatívát is megvizsgáltunk, végül a román joghatóság mellett döntöttünk. Ugyanis a médiacégnek eddig is csak a főcsatornája volt idehaza bejegyezve, a Super TV2, a Pro4 és a Fem3 formálisan még Londonból sugározza a műsorát".