Magyar fociklubok: háromból három?

Hosszú évek óta nem volt példa arra, hogy az Európa-ligában induló éppen aktuális három magyar csapat közül mindhárom továbbjusson a sorozat második selejtezőkörébe. Erre viszont most komoly esély mutatkozik.

A három magyar klub közül (Videoton, MTK, Debrecen) kettő szinte biztosan továbbjut a nemzetközi kupában. A Videoton hazai pályán háromgólos győzelmet aratott a moldovai Zaria Balti ellen, az MTK döntetlent játszott Kazahsztánban az Aktobe ellen, a Debrecen pedig idegenben öt góllal múlta felül a San Marinó-i La Fiorita együttesét idegenben.

A moldovai visszavágón is győzelmet aratna a Videoton. A fehérvári együttesben futballozó Fejes András a vidi.hu-nak elmondta, reméli, hogy Kisinyovi meccset is győzelemmel zárja csapata. ,,Bízom benne, hogy könnyebb dolgunk lesz, mint az első mérkőzésen, amikor az ellenfelünk arra rendezkedett be, hogy kapott gólok nélkül ússza meg a találkozót, ami szerencsére nem sikerült neki. Most viszont lépéshátrányba kerültek, ha tovább akarnak jutni, akkor támadniuk kell, és az nekünk kedvezhet, ha kinyílnak és teret engednek” – nyilatkozta a Videoton védője.

 Labdarúgó Európa-liga, 1. selejtezőkör, visszavágók
Debrecen-La Fiorita (san marinói) (Első mérkőzés: 5-0; 18:00 Tv.: M4 Sport)
MTK-Aktobe (kazah) (1-1; 18:00)
Zaria (moldovai)-Videoton (0-3; 19:00 Tv.: Duna World)

A legnehezebb dolga csütörtökön az MTK-nak lesz. A kazahsztáni első meccsen elért döntetlen után még bármelyik csapat továbbjuthat. A budapesti együttesnél bíznak a sikerben. ,,Mi is egyértelműen továbbjutást várunk, ezért dolgozunk, de véletlenül sem szabad lebecsülnünk az ellenfelet. Ahogy nálunk, úgy náluk is megvan az a néhány játékos, akiben mindig benne van a gól és az sem véletlen, hogy a klubvilágranglistán 150 hellyel előrébb rangsorolják nálunk a kazah együttest” – nyilatkozta Teodoru Vaszilisz, az MTK vezetőedzője.

BL: Skënderbeu helyett Partizani
A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) bejelentette, hogy elutasította az albán Skanderbeu keresetét. Ez azt jelenti, hogy a Ferencváros játék nélkül jutott tovább a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik selejtezőkörébe.
Csakhogy az UEFA tegnap különös döntést hozott. Úgy határozott, hogy a zöld-fehéreknek a korcei együttes helyett az eddig az Európa-ligában érdekelt, szintén albán együttessel, a Partizani Tiranával kell megmérkőznie.

Szerző

Birkózás: Rióban érmekben bíznak

Érmeket remélnek a magyar birkózóktól a riói olimpián. Erre utalt a birkózók sajtótájékoztatóján a szövetség elnöke, Németh Szilárd. Az egykori fideszes rezsibiztos egyebek mellett elmondta, hogy az ifjúsági sportolókat érintő legnagyobb változás a várhatóan Kozma Istvánról elnevezendő magyar birkózóakadémia, amelynek megvalósítására a 2017-es költségvetésben kétmilliárd forintot különítenek el. 

Szintén fontos elem a sportág életében a birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem között a helyszínen megkötött megállapodás, ahol az intézményt a rektor Mocsai Lajos, valamint dr. Genzwein Ferenc kancellár képviselte. Az együttműködés célja az edzőképzés és a kutatómunka elősegítése, valamint egy életpályamodell biztosítása. Mocsai meghatározása szerint „kompetenciaegyetemként" funkcionáló képzésben a résztvevők akár évekkel is előre gondolkodhatnak, ugyanis a tanulmányi követelményeket mindenki könnyedén hozzáigazíthatja a saját edzéstervével, illetve versenynaptárával.

„Nagyon sok fiatal 14 éves kora körül elkallódik, mert választania kell a sport és a tanulás között. A fiatal birkózóknak tökéletes megoldás lesz erre a birkózóakadémia, ahol már nem a vagy, hanem az és lesz a kötőszó a két terület között - mondta el kérdésünkre a birkózószövetség elnöke, Németh Szilárd. - Az egyetemi képzéssel azokra a pályafutásuk közepén vagy már végén járó felnőtt birkózókra gondolunk, akik aktív karrierjük befejezése után sem szeretnének elszakadni a sportágtól. Ezzel nekik is egy életpályamodellt tudunk majd biztosítani.” - vélekedett az elnök a Testnevelési Egyetemmel kötött megállapodásról.

Alig több, mint egy hónappal a riói olimpia előtt természetesen szó esett a nyolcfős csapat olimpiai esélyeiről. A szakági szövetségi kapitányok szerint „szinte mindenki bivalyerős mezőnyben indul”, de az összes birkózó reális eséllyel pályázik minimum a pontszerző helyekre, de akár az érmekre is, annak ellenére, hogy szinte mindenki rendkívül erős mezőnyben indul, adott esetben két-három kiemelkedő versenyző ellen. A vélhetően utolsó olimpiájára készülő Bácsi Péter, Sastin Marianna és Kiss Balázs is optimistán tekintenek saját esélyeikre.

Szerző

Babosék diadala

Publikálás dátuma
2016.07.07. 07:51
Fotó: Getty Images/Jordan Mansfield
Babos Tímea - oldalán Jaroszlava Svedovával - bejutott a legjobb nyolc közé a wimbledoni teniszbajnokság női páros versenyében, szerdán. 

Az ötödik helyen kiemelt magyar, kazah kettős a Johanna Konta, Maria Sanchez brit, amerikai párost győzte le három szettben, 2 óra 2 perc alatt. "Ma nagyon nem játszottam jól. De győztünk, ez pedig jó esély arra, hogy a következő körben jobb legyek!" - olvasható Babos nyilatkozata a honlapján.

"Talán Szlava is fáradtabb volt ma a sok meccse után. Én pedig a korábbi vállsérülésem miatt keveset tudtam készülni. De már a karom is jobban van. Holnap nagy meccs lesz, kell a jó forma." Babosék a negyeddöntőben az első helyen kiemelt Martina Hingis, Sania Mirza svájci, indiai duóval találkoznak.

A férfiaknál rendkívül izgalmas találkozót vívott a svájci Roger Federer a horvát Marin Cilic ellen. Utóbbi már 2-0-ra elhúzott, s két meccslabdája is volt, ám végül a tenisz nagy öregjének sikerült megfordítania a meccset, s 3-2-re győzni tudott.

Szerző