Rendőrök öltek meg 645 embert Rióban

Tavaly 645 embert, az elmúlt évtizedben pedig több mint 8000 embert ölt meg a brazil rendőrség Rio de Janeiro államban, a jövő hónapban kezdődő nyári olimpiai játékoknak otthont adó brazil metropoliszban és környékén - olvasható a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő csoport csütörtökön közzétett beszámolójában.

"Rio de Janeiro állam korábban azt ígérte, hogy az olimpia előkészületeinek részeként javítja a közbiztonságot, de nem tett eleget a rendőrség által törvénytelenül elkövetett kivégzések visszaszorítására. Ez pedig a törvények hatékonyabb betartatásának legfőbb akadálya" - áll a jelentésben.

César Munoz, a 109 oldalas tanulmány szerzője és a HRW munkatársa az IBTimes UK című online lapnak úgy nyilatkozott, hogy a számok egyenesen sokkolóak, ugyanakkor akut problémáról van szó. Rio de Janeiro városában tavaly minden ötödik emberölést a rendőrség tagjai követték el. 

A riói rendőrségnek felfegyverzett bűnbandákkal kell szembenéznie a metropolisz területén, és csaknem az összes, a biztonsági erők által elkövetett emberölést önvédelemként regisztrálják. A HRW szerint ugyanakkor sok olyan gyilkosságot követnek el a rendőrök, amelyet később önvédelemre hivatkozva igazolnak. 

Marfan Martins Vieira riói államügyész azt mondta, hogy a rendőrség által jelentett "lövöldözéseket" számos esetben csak "szimulálták" a tisztségviselők, hogy leplezzék a törvénytelen kivégzéseket. Az olimpiai játékok résztvevőinek és szurkolóinak biztonságát 65 ezer rendőr és 20 ezer katona szavatolja majd, egy részük a faveláknak nevezett nyomornegyedekben felügyel a rendre. Mindenesetre többen attól tartanak, hogy az ötkarikás játékok miatt tovább nő a bűncselekmények amúgy sem alacsony száma a csaknem 6,5 millió lakosú brazil nagyvárosban.

Szerző

Lehallgatták a kormányfő telefonját?

Publikálás dátuma
2016.07.07. 17:11
Manuel Valls telefonálás közben. FOTÓ: Thierry Chesnot/Getty Images
Egy francia lap szerint Izrael lehallgatta a francia miniszterelnök és tanácsadói mobiltelefonjait - tájékoztatott csütörtökön a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet. 

A L'Express című francia lap szerint amikor Manuel Valls francia miniszterelnök és tanácsadói májusban Izraelbe látogattak, át kellett adniuk telefonjaikat a  biztonságiaknak az izraeli vezetőkkel tartott találkozóik előtt. A megbeszélések után a francia politikusok készülékeik rendellenes működéséről számoltak be, ezért hazatérésük után szakemberek vizsgálták meg a mobiltelefonokat. 

A francia biztonsági szervek egyelőre nem számoltak be munkájuk eredményéről, hogy tapasztaltak-e esetleg a telefonokban beavatkozást, és hangsúlyozták, hogy csak a külföldi utazásokat követő rutinvizsgálatot végezték el a küldöttségi tagok készülékein. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala tagadta, hogy Izraelben bármit tettek volna a francia politikusok telefonjaival, és visszautasították a francia lap vádját, hogy esetleg kémkedni próbáltak volna a francia kormányfő után. 

Az utóbbi években számos, politikusokat érintő lehallgatási botrány volt, mint kiderült, nyugati szövetséges országok egymás vezetőit figyeltették. Izraelnek amerikai vezetőkkel kapcsolatos ügyek miatt kellett magyarázkodnia, de Washington is megpróbálta "követni" a jeruzsálemi történéseket.

Szerző

EU-s polgárok Nagy-Britanniában - "Viszonossági alapon" állapodna meg London

A brit külügyminiszter szerint viszonossági alapon meg lehet állapodni az EU-társállamokkal a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak biztosításáról.

Philip Hammond, aki csütörtökön az alsóház külügyi bizottságának meghallgatásán vett részt, kijelentette azt is, hogy nem a parlament, hanem a brit kormány hatáskörébe tartozik a döntés a kilépési folyamat elindításáról, vagyis a Lisszaboni Szerződés vonatkozó 50. cikkelyének aktiválásáról, de a kormány "még nincs abban a helyzetben", hogy a kilépési feltételekről érdemi tárgyalásokat kezdjen a társállamokkal, így a cikkely aktiválása sincs jelenleg napirenden.

A külföldi EU-állampolgárok jövőbeni státusára vonatkozó kérdésre Hammond azt mondta: a brit kormány elismeri azt az "életfontosságú" hozzájárulást, amelyet a külföldi uniós munkavállalók nyújtanak a brit gazdaságnak, de azt várja a többi EU-tagállamtól, hogy hasonlóképp ismerjék el a náluk élő és dolgozó britek szerepének fontosságát.

Szerző