Molnár Gyula: legyen október 2-a a Szabad Európa Napja!

"Október 2-án tartsuk meg az első Szabad Európa Napot! Álljunk szóba egymással! Találkozzunk, utána pedig nyissuk ki szervezeteink kapuit az érdeklődők előtt és beszélgessünk el velük az Európai Unióról, abban Magyarország szerepéről. Ezen a napon, október 2-án emlékezzünk szüleinkre és nagyszüleinkre, akik otthon, titokban hallgatták azt a betiltott Szabad Európa Rádiót, amely fellazította az elnyomó rendszert, és megismertette hazánk polgáraival a közös Európa gondolatát. Október 2-án védjük meg Európát!" - írta tegnap Facebook-bejegyzésében Molnár Gyula, az MSZP elnöke, összefoglalva a szocialisták álláspontját a kormány kvótanépszavazásával kapcsolatban.

"A következő napokban elkezdjük megszervezni az október 2-i első Szabad Európa Napot. Az MSZP nem akarja kisajátítani ezt az eseményt, ezért minden más civil szervezet javaslatát is várja. Várunk minden olyan jobboldali civil közösséget is, amely fontosnak és pártokon felül álló értéknek tartják a közös és szolidáris Európát. Legyen október 2. Európa barátainak a napja, legyen a Szabad Európa Napja!" - fejezi be felhívását Molnár Gyula.

A szocialista pártelnökkel szinte egy időben, Karácsony Gergely a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke bejelentette: pártja "megunta a félelemkeltést, az uszítást, az erőszakot", ezért október 2-ra, a Fidesz gyűlöletkampányának tetőpontjára - amely egyben Mahatma Gandhi születésnapja és az Erőszakmentesség világnapja - tüntetést szervez a Kossuth térre. 

Megkérdeztük a demokratikus pártokat, jelen lennének-e egy ellenzéki tüntetésen, amelyet Tóth Zoltán választási szakértő szerint október 2-án, a referendum napján is törvényesen meg lehet tartani.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője: "Maradj otthon, maradj Európában!" Ezzel a címmel indít önálló kampányt augusztus végén a DK, amely elsőként, még februárban bojkottra szólított fel a kormány népszavazása ellen. Az önálló kampány viszont nem jelenti azt, hogy ha más pártok tiltakozó rendezvényeire meghívják a DK-t, nem fontolják meg a részvételt.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondta: pártja a népszavazásig önállóan kampányol azért, hogy legyünk emberségesebbek a menekültekkel, és megállítsuk Orbán Viktor őrületét. A többiről a referendum után beszélhetünk.

Ungár Péter, az LMP külügyi szakszóvivője: az LMP elkötelezett abban, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon. Abban is, hogy erős és cselekvőképes legyen az Unió, de ez utóbbihoz a migráció problémáját meg kell oldani. A kvótareferendum nem megoldás, de az MSZP és a többi demokratikus pártok sem kínálnak ilyet.

Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke kijelentette: pártja a referendum bojkottja mellett kampányok, mert "aljas kérdésre nincs jó válasz", hogy a többi ellenzéki párttal milyen rendezvényen, vagy tüntetésen vesznek részt, arról még nem döntöttek.

Mint ismert: Áder János köztársasági elnök október 2-ra írta ki a kormány által kezdeményezett kvótaellenes referendumot az Unió egy olyan rendelkezése ellen, amely nem is létezik. Az ellenzék szerint a 4 milliárd 446,5 millió forintba kerülő referendum nem szolgál mást, minthogy az Orbán-kormány elterelje a figyelmet az ország nehézségeiről, s hogy kivezesse Magyarországot az Európai Unióból.

Szerző
2016.07.09 07:02

Pufimellényes Tiborczcal mutatják meg az európai választóknak, hova kerülnek az uniós pénzek (videó)

Publikálás dátuma
2018.09.20 16:51

Fotó: Twitter/
Az animált videóban Orbánon kívül Mészáros és Simicska is felbukkan.
Twitter-oldalán tett közzé a liberális ALDE egy hosszú videóanimációt arról, kiknél kötnek ki a Magyarországnak szánt uniós támogatások. A bejegyzésben azt írják: a magyar kormány elindított egy kampányt az adófizetők pénzéből, melyben Guy Verhofstadtot (az ALDE frakcióvezetőjét) és Judith Sargentinit támadják, és úgy vélik, a magyaroknak meg kellene nézniük ezt a videót. Az animációban Tiborcz Istvánt pufimellényben, Simicska Lajost hózentrógerrel és Mészáros Lőrincet kantáros nadrágban ábrázolták. A kisfilmet nyilvánvalóan a 2019-es európai parlamenti választások miatt készítették.
2018.09.20 16:51
Frissítve: 2018.09.20 17:02

Napsütéses, meleg időnk lesz pénteken, majd megérkezik az igazi ősz

Publikálás dátuma
2018.09.20 16:09

Fotó: Shutterstock/
A csillagászati ősz beköszöntével az időjárás is ősziesre fordul a hétvégétől.
Pénteken még csendes, többnyire napos, száraz és meleg időnk lesz, a változás szombaton kezdődik: ekkortól a jövő hét elejéig több időjárási front is átvonul fölöttünk, összességében mintegy 10 fokkal hűvösebbre és szelesre fordul az idő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. 
Pénteken többnyire derült vagy kissé felhős lesz az ég, mindenhol többórás napsütés várható. Az Alföldön és északkeleten lehet több gomolyfelhő, illetve késő délutántól északnyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, ami késő este a Kisalföldön meg is vastagodik. Csapadék nem valószínű, de a déli szél többfelé megélénkül, a Fertő térségében olykor meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között valószínű.
Szombaton mindenhol beborul az ég és egyre több helyen valószínű eső, zápor, majd késő délután észak felől szakadozni kezd a felhőzet. Az északnyugatira, északira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 14 és 20, másutt többnyire 20 és 26 fok között alakul. A fővárosra és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát. 
Vasárnap változó felhőzetre számíthatunk többórás napsütéssel. Napközben már nem valószínű csapadék, ám a nyugati, délnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között várható.
2018.09.20 16:09
Frissítve: 2018.09.20 16:09