Előfizetés

Kivel ultizhat Polt Péter a balatonfüredi luxustársasházban?

Publikálás dátuma
2016.07.18. 11:54
Népszava fotó
Milliárdos üzletemberekkel, köztük jászsági menőkkel vagy a Közgépnek dolgozó vállalkozóval pihenheti ki magát a Balaton-parton, az Orbán Viktor által a NER legfontosabb pillérének mondott embere, Polt Péter legfőbb ügyész. Aki akár Kisteleki István sportvezetővel is eldiskurálhat a társasházhoz tartozó wellness-részlegben, míg neje, Polt-Palásthy Marianna a Simicska-cég vezérigazgatójának a lányával is összebarátkozhat a balatonfüredi apartmanház által nyújtott szolgáltatások kipróbálása közben - írja az Átlátszó a Bemutatjuk Polt Péter új lakótársait a balatonfüredi luxustársasházban c. cikkben. 

Mint az oknyomozó portál is felidézi, még júniusban a Népszabadság írta meg, hogy Polt Péter szert tett egy Balaton-parti örökpanorámás luxusingatlanra, ami azonban nem szerepel idei vagyonnyilatkozatában. A teljes ingatlannak, tehát a társasháznak wellness részlege is van fedett medencével és szaunákkal, valamint pihenőligettel. A sajtóban megjelent hírek szerint a luxuslakásért 70 millió forintot fizettek Polték, de a legfőbb ügyész szerint a vételár jelentősen kevesebb volt.

Az 59 és 125 négyzetméter közötti lakások ára négyzetméterenként egymillió forintba kerül. Ez alapján a legfőbb ügyész és neje által kiválasztott mintegy 62 négyzetméteres ingatlan a hozzá tartozó 6,7 négyzetméteres terasszal kitehetné a becsült vételárat, de az is lehet, hogy a Polt házaspár valamilyen early birds kedvezményt kapott vagy engedményt tudott elérni a lakás megvásárlásánál - írja az Átlátszó, a portál a tulajdoni lapok alapján megnézte, kikkel ultizhat vagy strandolhat együtt a magyar ügyészség legfőbb ura.

Amerikaiakat támadna a hitszónok

Muktada asz-Szadr síita hitszónok arra szólította fel a híveit, hogy indítsanak támadásokat az Irakba érkező amerikai katonák ellen. Ashton Carter, az amerikai védelmi miniszter múlt héten jelentette be, hogy a Pentagon további 560 amerikai katonát telepít Irakba az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc segítésére. A katonák a Moszul visszavételét célzó offenzívában vennének részt.

A befolyásos Szadr-klánhoz tartozó hitszónok által vezetett milícia, a Mahdi Hadserege 2003-ban, Szaddám Huszein megbuktatását követően alakult, s az iraki háború idején folyamatosan támadta az országban állomásozott amerikai és a NATO-katonákat. A bagdadi kormány 2008-ban tűzszünetet kötött a milíciával, a harcosokat leszerelték, de asz-Szadr azóta is többször fenyegetett, hogy a Mahdi Hadserege felújítja tevékenységét. Most egy közösségi oldalon jelentette be, hogy az Irakba érkező amerikai katonák a milícia célkeresztjébe kerülnek.

Az erősítéssel együtt mintegy 4650 amerikai katona állomásozik majd Irakban, ez a töredéke annak a 170 ezres katonai erőnek, amely a háború kilenc éve alatt tartózkodott az arab országban.

Észak-koreai menekült a japán partoknál

Egy észak-koreai menekültre bukkantak a tengerparton Japánban, az északi Jamagucsi prefektúrában, Nagato város közelében. 

A 25 éves férfinél nem voltak dokumentumok, azt állította, hogy észak-koreai állampolgár, s menedékjogot akar kérni. Mint elmondta, előbb egy ismerősétől kapott csónakban utazott, majd egy műanyag konténerbe kapaszkodva sodródott a Japán-tengeren, Szenzaki kikötőnél ért partot. A fiatalembert odahaza zaklatta a rendőrség, amiért állandóan dél-koreai videókat nézett. „Nem volt más választásom, hogy elkerüljem a büntetést, mint a szökés” – mondta a rendőrségnek. A férfi három napig hánykolódott a tengeren, a japán rendőrség őrizetbe vette, kivizsgálják, a története megfelel-e a valóságnak, s átadják a bevándorlási hatóságoknak.

A koreai háború óta mintegy 29 ezren menekültek el Észak-Koreából, többségük Kína felé lépi át a határt. 2011-ben kilenc észak-koreait vett fel a japán parti őrség, a menekülők öt napig sodródtak a tengeren. Idén áprilisban egy magasrangú észak-koreai katonatiszt kért menedékjogot Szöultól. A Dél-Koreába érkező észak-koreai menekültek rehabilitációs programban vesznek részt, s segélyt kapnak a letelepedéshez.