Anna-bál 191. éve Balatonfüreden

Szombaton rendezik a 191. Anna-bált Balatonfüreden az Anna Grand Hotel termeiben és kertjében, a rendezvényt színes programok kísérik egész héten a Balaton-parti városban.

A szombat esti bál fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, díszvendége pedig Vác városa lesz, és idén is átadják a 2003-ban alapított Kiss Ernő-díjat. A báli menet a Vaszary-villa kertjéből indul, a bálozók nyakába kerülő herendi porcelánszívek idén a kagyló belsejét idézik meg. Az Anna Grand Hotel kertjében a nyitótáncot a Magyar Állami Operaház balettművészei táncolják, a báli menüt pedig 3500 darabos Apponyi-mintás herendi porcelánban tálalják. 

Az est folyamán a hagyományok szerint a résztvevők közül a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt, majd a szűkített mezőnyből szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit, akiket este fél tizenkettőkor mutatnak be. Velük vasárnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon is találkozhat a közönség, majd lovas huszárok kíséretében sétakocsikázásra indulnak a városban.

Az Anna-bál szépe idén is Viktória-mintás Herendi vázát, udvarhölgyei pedig Rothschild- és Apponyi-mintásat kapnak ajándékba. Az Anna-bál kísérőprogramjaként a héten prímásversenyt is rendeztek, melynek egymillió forintos fődíját a Heveder banda prímásaként muzsikáló, csíkszentléleki születésű Fazakas Levente vehette át a szerda esti gálán. A versenyen a Kárpát-medence tizenkét fiatal prímása mérette meg magát, közülük a második helyezett a nagymegyeri Cseh Tamás lett, a harmadik pedig a budakeszi Danhauser Pál. A Rácz Pál hegedűkészítő mester által felajánlott, cseh manufaktúrában készült, mintegy 150 éves hegedűt Cseszták Zsombor kapta, a Hagyományok Háza különdíjai közül pedig a jövő májusi Erdélyi Zenésztalálkozóra való meghívást Király Miklós, míg az 50 ezer forintos kiadványcsomagot ifj. Gelencsér János nyerte. 

Az Anna-bálhoz kötődő fesztiválon csütörtök este a Magyar Állami Operaház Énekkara szólaltat meg operakórusokat, pénteken pedig egy Verdi operáiból összeállított műsort hallhat a közönség a Gyógy téri színpadon. Vasárnap este ugyanitt az Othello című operát vetítik filmen. A bál előestéjén, pénteken tartják a hagyományos szívhalászatot a Balatonban, melyet késő este Szívhalászók címmel zenés lampionos látványszínházi est követ a Kisfaludy-színpadon.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával.

Szerző

Orbán ismét Brüsszelt átkozza

Publikálás dátuma
2016.07.21. 20:41
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda, Szecsődi Balázs
Az Európai Unió drámai pillanatokat él át, ugyanis Nagy-Britannia kilépése miatt elvesztette globális vezető szerepét - hangsúlyozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a visegrádi országcsoport (V4) kormányfőinek csütörtökön Varsóban tartott csúcstalálkozója utáni. Az EU visszaminősült regionális szereplővé, mert az Európai Bizottság a migráció kérdésében a lehető legrosszabb válaszokat adta, és ezzel aláásta az egyik uniós állam tagsági viszonyát.

Orbán Viktort kormányfő csütörtökön Varsóban Beata Szydlo lengyel, Bohuslav Sobotka cseh, valamint Robert Fico szlovák kormányfővel egyeztetett. Lengyelország július 1-jétől tölti be a V4 soros elnökségét. Szydlo a sajtótájékoztató elején azt mondta, hogy a varsói csúcstalálkozó az Európai Tanács szeptember 15-én esedékes, az unióból való kiválást (Brexit) támogató brit népszavazás utáni helyzettel foglalkozó pozsonyi informális ülésének előzménye volt, amelyen a V4-ek a közös álláspontjukat egyeztették, és Pozsonyban már közös javaslattal lépnek fel a Brexittel kapcsolatban.

Orbán Viktor szerint az alapvető értékek terén, mint például a nemzeti hagyományok, kereszténység, biztonság, alapvetően eddig is egyetértés volt a visegrádi országok között: a V4-ek ezt az Európát megpróbálják közösen képviselni Pozsonyban. Orbán úgy értékelte: az EU "drámai helyzetbe" jutott, és visszaminősült regionális szereplővé, mert az Európai Bizottság (EB) a migráció kérdésében a lehető legrosszabb válaszokat adta, és ezzel aláásta az egyik uniós állam tagsági viszonyát. A miniszterelnök szerint most azt kell megmondani, mit kell tennie az Uniónak, hogy ismét globális szereplővé válhasson.

Orbán megállapította: az Uniónak tisztáznia kell álláspontját a migráció ügyében, mert jelenleg nem beszél őszintén és tisztán, nem mondja meg, hogy mi a célja. A magyar álláspont világos: az illegális bevándorlást európai területen kívül kell megállítani, ott kell felállítani a menekülttáborokat, és ott kell benyújtani a menedékkérelmeket - folytatta. Elfogadhatatlan az Európai Bizottságnak (EB) a menekülthelyzet reformjára tett új javaslata - szögezte le. "Nem akarunk lemondani a szuverenitásról, a határvédelemről" - hangsúlyozta a magyar miniszterelnök, hozzátéve, hogy az EB javaslatai "szisztematikusan felszámolják ezeket". Kérdésre válaszolva Orbán arról is beszélt, hogy a migráció és a terrorveszély növekedése között egyértelmű összefüggés van, aki tagadja ezt, az árt az európai polgárok biztonságának. A migránsok valójában áldozatok, de a migráció veszélyforrás - fogalmazott a kormányfő.

Hegedüs István: hatalmas hiba

Orbán Viktor álláspontja furcsa, mivel az EU eddig sem volt globális vezető szerepben - vélte Hegedűs István. A Magyarországi Európa Társaság elnöke szerint a Brexit önmagában nem gyengítette meg olyan mértékben az Uniót, hogy elveszítse gazdasági, és politikai szerepét. Azzal kapcsolatban, hogy Orbán a migrációs válsággal magyarázta Nagy-Britannia kilépését Hegedűs leszögezte: az Egyesült Királyságban a Brexit hívei az EU-n belüli migráció, például a Közép-Kelet Európából érkező bevándorlókkal kampányoltak, nem pedig a közel-keleti háborús övezetekből menekülőkkel. "Hatalmas hiba a kettőt összemosni" - szögezte le.

Robert Fico szlovák kormányfő a migránsválsággal kapcsolatban, a bevándorlással járó biztonsági kockázatok növekedésére utalva úgy vélekedett, hogy a veszélyekről végre nyíltan kellene beszélni. Beata Szydlo lengyel kormányfő úgy foglalta össze a Brexit utáni helyzetre vonatkozó közös álláspontot, hogy az óUnió intézményrendszere ma nem teljesíti az európaiak elvárásait, ezért a brit kilépésről szóló népszavazás után erről Európában új vitát kell nyitni. A V4-ek nagyon aktívak lesznek az EU előtt álló változások során, olyan javaslatokkal állnak elő, melyek révén az európai közösség erősebbé válik - helyezte kilátásba Szydlo. Úgy vélte, hogy lehetőség nyílt az EU működésének megváltoztatására úgy, hogy "jobban figyelembe vegye a szuverén nemzeti parlamentek döntéseit, és kevésbé foglalkozzon saját intézményes működésének kérdéseivel". A szükséges változások közül Szydlo kiemelte "a tagállamok erősebb felügyeletét az uniós döntéshozatali folyamatokban". Bohuslav Sobotka a pozsonyi uniós csúcsot illetően elmondta: Csehország azt várja, hogy azon olyan döntések születnek, amelyek következtében az EU emberibb arculatot kap. "Az Európai Uniónak meghatározó szerepet kell játszania az Európa jövőjéről szóló vitában, az EU-nak irányítania kell ezt a vitát" - szögezte le a cseh kormányfő.

Nőtt az EU népszerűsége
A francia IFOP nevű közvélemény-kutató felmérést készített az EU népszerűségéről nem sokkal a Brexit után. A britek kilépése növelte az EU támogatottságát a nagyobb európai országokban, így Németországban, ahol már 81, Franciaországban, ahol 67, Olaszországban, ahol 59 és Spanyolországban is, ahol 81 százalék. A növekedés mértéke 2014 óta az olaszoknál a legkisebb, 4, Németországban viszont 18 százalék.
Reuters

Szerző

Orbán a jövőnkkel játszik?

Az MSZP szerint a miniszterelnök csütörtöki nyilatkozata és az európai uniós betelepítési kvóták ügyében tartandó népszavazás is Magyarország "Európai Unióból való kilépésének ágyaz meg", pedig az ország jövője egy erős és egységes Európában van.

A szocialista párt csütörtöki közleményében arra reagált, hogy Orbán Viktor kormányfő a visegrádi országcsoport (V4) kormányfőinek a nap folyamán, Varsóban tartott csúcstalálkozója után egyebek mellett azt mondta: az Európai Unió drámai pillanatokat él át, ugyanis Nagy-Britannia kilépése miatt elvesztette globális vezető szerepét.

Orbán Viktor közölte továbbá: elfogadhatatlan az Európai Bizottságnak (EB) a menekülthelyzet reformjára tett új hétpontos javaslata. "Nem akarunk lemondani a szuverenitásról, a határvédelemről" - hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az EB javaslatai "szisztematikusan felszámolják ezeket".

Az MSZP közleményében hangsúlyozta: kezdettől fogva az az álláspontjuk, hogy Európa határait közösen kell megvédeni. Újra Európán belül épülnek kerítések, ahelyett, hogy közösen védenék a kontinens külső határait - tették hozzá. Az MSZP ellenzi Magyarország kiléptetését az Európai Unióból. Ezért szerintük legyen október 2-a a Szabad Európa napja, mert "aki otthon marad, az unióban maradásra szavaz".

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Szerző