Az az őrjítő csípőmozgás

Publikálás dátuma
2016.08.02. 07:35
A szamba története szerint a szaggatott, rövid mozdulatok a megbilincselt rabszolgák mozgását jelképezik FOTÓ: EP/GETTYIMAGES/RA
Napokon belül elkezdődik a riói olimpia. Abban a városban, ahol minden idők leghíresebb karneválját rendezik. Ilyenkor négy napra Rio de Janeiro a világ fővárosává válik. A parádén a látványos jelmezek mellett a szamba is főszerepet kap, hiszen ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai a brazil farsang főutcáján, a több mint másfél kilométeres Sambadronon. Az idén századik születésnapjára készül a szamba.

A Rio de Janeiró-i nemzeti könyvtárban regisztrálták 1916. november 27-én a Pelo Telefone című dalt, Ernesto Dos Santos, Donga és Muro de Almeyda szerzeményét. Néhány hónap múlva ez lett a karnevál nagy sikere. Nem biztos, hogy ez volt ugyan az első szamba, az sem biztos, hogy a szó először szerepel lemezen, de a Pelo Telefone hozta divatba ezt a ritmust, ezt a táncot és tette társadalmi jelenséggé.

A szamba szó egy bantu kifejezésből ered. Brazíliában páros ütemű zenéhez és tánchoz, valamint szinkópás kísérethez használják. Azt mondják, hogy Rióba Bahia államból érkezett a felszabadult rabszolgákkal – Brazíliában hivatalosan 1888-ban szüntették meg a rabszolgaságot –, akik a cukornád- vagy kávéültetvényeken dolgoztak és felszabadulásuk után elindultak munkát keresni. A szaggatott, rövid mozdulatok a megbilincselt rabszolgák mozgását jelképezik, azt, hogy még tánc közben sem tudtak láncaiktól megszabadulni.

1890 és 1917 között Rio lakossága megduplázódott, félmillióról egymillióra nőtt. A néger közösség a város központjában és a kikötőben telepedett le. A területet elnevezték „Kis Afrikának”. Itt élt Hilaria Batista de Almeida, az afro-bahiaiak egyik spirituális referenciája. Nála gyűltek össze mindazok, akik számára a szamba életforma volt. Az összejövetelek a gitárok, dobok, ütők, hangjai, az elfogyasztott grillhúsok és sok sör mellett 2-3 napig is eltartottak.

A 19. század folyamán ebből az afrikai eredetű, portugál elemekkel keveredő szambából alakult ki a városi szamba. Több komponista kiegészítette a hangszerelést egy bádogból készített, bőrrel fedett dobbal, a surdóval, és ezzel úgy tudták megváltoztatni a ritmust, hogy az alkalmas legyen a zenére való felvonulásra.

Az 1930-as években, a rádió megjelenésével nagy zeneszerzők születtek ebben a műfajban. Ilyen volt Ary Barroso, Gerardo Pereira, Noel Rosa. Nem sokkal a bossa nova előtt jött divatba a szamba conçao, amelynek lassúbb volt a ritmusa és szentimentálisabb a szövege. Évtizedekkel korábban már játszották a copacabanai klubokban. A szambaiskolákban tanítják a szambabrequét, amelynek humoros jellege van, de ma már ismert a szambajazz, a szambarock és a szambarap is.

A szamba ugyanolyan karriert futott be Brazíliából kiindulva, mint az ezzel szinte egy időben az észak-amerikai blues. Az uralkodó osztályok által megvetett zenéből az ország kulturális identitásának egyik legerősebb kifejezőjévé vált. Közben minden nemzedék változtat rajta egy kicsit, ami miatt az előzők húzzák az orrukat, de az új hangok megtalálják helyüket a gyökereken.

Olyan világhírű muzsikusokat is megihletett ez a zene, mint Chick Corea, al di Meola és és mindenekelőtt Carlos Santana, akinek Samba Pa Ti című érzelmes instrumentális darabja évtizedek óta a latin rock rajongóinak kedvence. Szinte közhellyé vált az is, hogy a brazil futballisták mozgását a szambához hasonlítják a sportzsargonban.

Fico felháborodott

Rendkívüli felháborodottságának adott hangot Robert Fico a budapesti szlovák nagykövetség zászlópolitikája miatt - írta a pozsonyi Új Szó.

A szlovák fővárosban szombaton megtartott Pride-hoz több ország pozsonyi nagykövetsége is csatlakozott, az Egyesült Államok külügyi képviseletének pozsonyi székházára szivárványos zászlót vontak fel, ugyanúgy, mint Jana Dubovcová emberjogi biztos hivatalának székházára.

Robert Fico azonban szombaton élesen kikelt az ellen, hogy a budapesti szlovák nagykövetség épületén a július eleji budapesti melegfelvonulás idején kifüggesztették a szivárványos zászlót. „Elfogadhatatlannak tartom, hogy valamelyik szlovák nagykövetségen a szlovák és az uniós zászló mellett bármilyen olyan zászlót vagy jelképet helyezzenek el, amely valamilyen ideológiát, vallást vagy kisebbségi csoportot támogat, ahogy az a budapesti nagykövetségen történt, ahol a szivárványos zászlót helyezték el az épületen” – vallja Fico.

Szerinte Szlovákia demokratikus ország, amely nem kötődik semmilyen ideológiához, valláshoz, illetve nem részesíti előnyben polgárainak egyetlen csoportját sem. Szlovákia budapesti nagykövetsége szerint a szivárványos zászló kifüggesztésével csak az ország nemzetközi jogi kötelezettségeinek tettek eleget.

Szerző

Akik betiltanák a Pokemon Gót

Publikálás dátuma
2016.08.02. 07:33
Az orosz politikusok azt remélik, néhány hónap alatt kimegy a divatból FORRÁS: YOUTUBE
Megmozgatta az orosz fiatalok fantáziáját a Pokemon Go. De nemcsak a fiatalokét. A politikusok fantáziája is szárnyal: egyesek már az ország biztonságát féltik az Oroszországban is népszerű játéktól.

A legnagyobb három orosz mobilszolgáltató, a Megafon, az MTSZ és a Vimpelkom több mint 180 ezer előfizetője játszik a moszkvai régióban. A kis szörnyek utáni mobiltelefonos vadászat az orosz fiatalokat is arra késztette, hogy felkeljenek a székből, útra keljenek és a GPS segítségével ráleljenek a pici zsebszörnyekre. Számuk napról napra meredeken növekszik. A vadászat Moszkvában különösen a kora reggeli és az esti órákban a leggyakoribb.

A három cég derekasan állja a sarat, szakértőik szerint a rendszer jól viseli a megnövekedett terhelést, és a minőségre sincs panasz. Itt ugyanis az országos átlagnál nagyobb a bázisállomások száma, magas a területi lefedettség. A most folyó modernizálás is segít biztosítani, hogy a Pokemonnal egyidejűleg jelentkező más természetű növekvő adatforgalomban se legyen fennakadás, még akkor sem, ha nagyobb sport vagy zenei események zajlanak egyidőben.

A 35 év alatti fiatalok a legaktívabbak. A Pokemon hívők számáról viták folynak. A Vimpelkom vállalat például azt állítja, hogy csak egymaga 213 ezer felhasználót szolgál ki Oroszországban. Moszkván kívül Szentpéterváron, a fővárostól 500 kilométerre fekvő Voronyezsben és a Transzszibériai vasútvonal végállomásánál fekvő Vlagyivosztokban van a legtöbb előfizetője.

Néhány moszkvai metróállomás környéke különösen kedvelt vadászterület, ugyanakkor vannak kifejezetten tiltott zónák. Hivatalos tiltólista még nincsen, ezen még dolgoznak, Putyin sajtótitkára azt azonban már világossá tette, hogy nem szeretnék, ha a Kremlt Pokemon vadászok keresnék fel. A kidolgozandó ajánlások között mindenképpen szerepelni fognak az államhatalmi szervek, ahol nem szívesen látott vendég lesz a szörnyecske.

A metró vezetése mindössze visszafogottságot kért a legnagyobb zsúfoltság idején. A repülőtereken nem tiltják a játékot, a vasúttársaságok azonban e téren szigorúbbak. A bankok sem tartoznak a tiltók közé. Az állami Szberbank ráadásul marketing tevékenységében is felhasználja a játékot, és minden bankfiókjában hozzáférhetővé teszi.

A pravoszláv egyház nem nézné jó szemmel, ha a játékosok kultikus helyeken, temetőkben, színházban és múzeumban játszanának, megzavarva ezzel mások nyugalmát. A zsinagógák és más zsidó kulturális épületek körül szabad a játék. Az iskolák és az egyetemek viszont nem engedik be az oda nem tartozókat. Ahol pedig nincs mese, azok a katonai létesítmények, a rakéta-kozmikus terület, és természetesen a Nemzetközi Űrállomás, ahol a használat technikai feltételei amúgy sem adottak.

Az orosz politikusok között akadnak, akiknek erős fenntartásaik vannak a játékkal kapcsolatban. Jevgenyij Fjodorov az alsóház költségvetési bizottságának radikalizmusáról ismert tagja azt fejtegette egy nyilatkozatában, hogy a Pokemon ellentétes az orosz mentalitással, az egésznek reklám szaga van, néhány hónap alatt kimegy a divatból. Ennél azonban keményebb vád, hogy célja káoszba dönteni az országot. A Pokemon segítségével mozgósíthatóak az emberek egy adott helyre, ami tömeges rendbontásokhoz vezethet.

Franc Klincevics, a felsőház védelmi bizottságának első alelnöke nem kevesebbet állít, mint hogy maga az ördög jött el Oroszországba ezzel a játékkal, hogy megsemmisítse a lelkeket. Ő nem hiszi, hogy ez a játék gyorsan süllyesztőbe kerül, viszont meggyőződése, hogy megteremtésében a titkosszolgálatok is részt vettek, amelyek ilyen módon videós információkhoz jutnak szerte a világon.

„Figyelmesen tanulmányozva, szakértőkkel konzultálva, pszichológusokkal és a titkosszolgálat képviselőivel beszélgetve, arra a következtetésre jutottam, hogy a Pokemon Go játék, amelyet manapság elég ártatlannak neveznek Nyugaton, az Orosz Föderációban valójában veszélyes fegyverré válhat” – jelentette ki. Azt állítja, hogy az országa ellen indított információs háborúban nagyon komoly társadalmi manipulációs eszközzé válhat, amely formálhatja a közvéleményt, sőt destruktív folyamatokat generálhat, egészen az államcsínyig.

Alekszandr Mihajlov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat nyugalmazott tábornoka is csatlakozott ehhez a véleményhez, amikor azt fejtegette, hogy az efféle mobiltelefonos alkalmazásokat a különleges szolgálatok információgyűjtésre használhatják. „Gondoljanak bele, hogy ez a kis szörnyeteg nem valamelyik parkban, hanem egy titkos objektum területén jelenik meg, ahol a hadköteles vagy bármelyik más katona felvételeket készít a kamerájával. Saját akaratából, mindenféle nyomás vagy beszervezés nélkül. Ez az információgyűjtés ideális módszere a titkosszolgálatok számára”.

A hírközlésért és tömegkommunikációért felelős miniszter is azt gyanítja, hogy a játék létrehozásában szerepe lehetett bizonyos hírszerző szerveknek, amelyek videoinformációkhoz akarnak jutni a világ különböző pontjain.

Kommunista képviselők azt követelik a kormányfőtől, hogy vizsgálja ki annak a káros hatását, hogy a biztonsági szolgálat munkatársai munkaidőben Pokemon Gót játszanak. Az enyhébb vélemények közé tartozik, hogy a játék olyan függőséget okozhat, mint a drog.

Dmitrij Marinicsev, az internetügyekben felelős ombudsman mindezzel szemben határozottan kijelentette, hogy a Pokemon Go nem jelent veszélyt a társadalom számára. Sőt, meggyőződése, hogy meg fog jelenni az orosz viszonyokra adaptált változata is. Attól sem tart, hogy a fiatalok ettől a játéktól kárt szenvednének. Ez csak a kezdet, még sokféle változata képzelhető el.

A körülötte zajló vihar csupán azt jelzi, hogy a társadalom eljutott addig az állapotig, amikor a virtuális valóság felzárkózik a fizikai térhez. Ezt a trendet nem lehet megállítani! „Ez a játék lakmuszpapírként egyszerűen megmutatta, hogy mi készek vagyunk és át is megyünk egy új világba”. Ez az internet világa. „Más szavakkal, a virtuális személyek, mint amilyenek a pokemonok, benépesítik a térségünket”.

 Már készül az orosz változat
Egy 19 éves szentpétervári diák, Gregorij Tyimofejev világrekordot állított fel a Pokemon szörnyecskék gyűjtésében. A rekordot eddig egy amerikai tartotta, akinek állítólag sikerült az összes Amerikában elérhető Pokemont összegyűjtenie.
Eközben a moszkvai polgármesteri hivatal azzal az ötlettel fordult a fővárosiakhoz, hogy a modern technikát inkább városuk nevezetességeinek és hírességeinek a begyűjtésére, megörökítésére használják fel. Szelfizzenek, fényképeszkedjenek a hírességek szobraival.
Szörnyecskék helyett az ajánlatban ilyen nevek szerepelnek: Gagarin, Puskin, Csajkovszkij, Lomonoszov, Nagy Péter, a XVI. században élt Ivan Groznij, Napoleon… A listát újabb és újabb nevekkel és helyszínekkel egészítenék ki. Augusztus végéig ennek megteremtik a technikai feltételeit, hogy versenybe szállhasson az orosz Pokemon Go.

Szerző