Előfizetés

Abortusszal zsarolta az ügyészséget Vizoviczki?

Hétfőn a bíróság megkapta a 250 millió forintos óvadékot, így a költségvetési csalással, vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt Vizoviczki László előzetes letartóztatása megszűnt, a vádlott nyomkövető eszközzel házi őrizetbe került – írja a hvg.hu.

A 444.hu írta meg, hogy 2013 szeptemberben a vállalkozó alkut kötött a vádhatósággal, amelynek értelmében egy MSZP-s polgármester-parlamenti képviselő viselt dolgairól számolt volna be. Vizoviczki akkor azt is belengette az ügyészségnek, hogy bár magas beosztású fideszesek illegális ügyeiről is tudomása van, ezekről soha nem fog beszélni, mert jobboldali elkötelezettségű, és nem akarja a kormányzás stabilitását veszélyeztetni.

Az Index úgy értesült, hogy Vizoviczki az érzelmi zsarolástól sem riadt vissza, hogy nyomást gyakoroljon az ügyészségre. A lap birtokába jutott részletek szerint 2013 szeptemberében megírta a vádhatóságnak, ha nem szüntetik meg az ellene foganatosított kényszerintézkedést, kénytelenek elvetetni - vagy ahogy ő nevezte, "meggyilkolni" - a kisbabát.

Egy ultrahangos fotót is küldött hatodik, még meg nem született gyermekéről. Hozzátette, ne is feltételezzék róla, hogy ezzel nyomást kíván gyakorolni a hatóságokra, csupán véletlen egybeesés, hogy a levél elküldése utáni héten további kihallgatások vártak rá, ahol szeretett volna válaszokat kapni az alku lehetőségéről is. Szabó Zsolt, Vizoviczki ügyvédje egyelőre nem reagált az Index értesüléseire.

A Jobbik felszólította az ügyészséget, hogy hozza nyilvánosságra azt a tízoldalas levelet, amelyet Vizoviczki László írt a Fidesz alelnökének, Kubatov Gábornak. Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint továbbra is kérdéseket vet fel a levél, amelyet Vizoviczki házában foglalt le az ügyészség.

A politikus megjegyezte, a levélnek biztosan meg kell lennie az ügyészségen, és az – hosszából következtethetően – számos érdekes konkrétumot is tartalmazhat. Staudt Gábor bejelentette azt is, hogy a Jobbik Polt Péter legfőbb ügyésznek címzett írásbeli kérdésben szintén igyekszik megtudni a levél tartalmát.

Vége a botrányos viadaloknak?

Publikálás dátuma
2016.08.02. 07:15
Védősisak nélkül, felnőtt szabályrendszerben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JULIAN FINNEY
Évekkel az első botrány kipattanása után kiiktatná a kormány a gyerekek ketrecharcoltatását Magyarországról - bár nem teljesen, a 14 éven felüliek már püfölhetik egymást, igaz, a korábbiaknál szigorúbb szabályok között. A bíróság nemrégiben fel is oszlatott egy gyerekekkel ketrecharcokat szervező egyesületet.

Azzal, hogy két évvel a jogszabály-módosítás után a bíróság jogerősen is feloszlatta a gyerekek ketrecharcát szervező egyesületet, remény van arra, hogy ezt a műfajt kiiktatjuk Magyarországon - erről Rétvári Bence beszélt hétfőn az M1 reggeli műsorában. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a "nehezebb sorsú gyerekek kihasználásának egyik módjaként" minősítette ezeket a küzdelmeket.

Mint ismert, két éve a Blikk számolt be arról, hogy a Mix Martial Arts (MMA) Országos Szövetség szervezésében tizenéves gyerekek küzdöttek meg egymással fejvédő nélkül, felnőtt szabályok szerint.

A küzdelmes során több gyerek is súlyosan megsérült, egy 10 éves kislányt például úgy torkon rúgtak, hogy fuldokolni kezdett, egy 16 éves fiúnak pedig leszakadt a tüdeje, miután küzdőtársa teljes erejéből földhöz vágta. Egy másik kisfiú koponyasérülést szenvedett, mindhárom gyerekhez mentőt kellett hívni. "A meccs előtt semmit nem mondott a bíró arról, mit lehet és mit nem, így azt sem igazán tudtuk, milyen szabályok szerint lehet küzdeni" - nyilatkozta később egyikük.

A szervező egyesület vezetőjét, Felföldi Szabolcsot - aki szerint az MMA a "szegények sportága" - akkoriban nem igazán rendítették meg a gyerekek súlyos sérülései, honlapján, egy bejegyzésben a következőket írta:

"A tüdeje a szó szoros értelmében leszakadt a tapadási pontjáról, a mérkőzés után rosszul lett, és mentőt kellett hívni hozzá. Megoperálták, azóta is kórházban van. Hát igen, ez az MMA, még ilyen sérüléssel is végig csinálta! Bravó!! Szövetségünk nevében, gyógyulást kívánunk, igazi harcos vagy!"

Később már úgy nyilatkozott, nem igaz, hogy a 16 éves megsérült fiú felnőtt szabályrendszerben indult volna, és egyébként is, a srácnak korábban is volt már baj a tüdejével - mondta. Ennek fényében persze érthetetlen, hogyan kaphatott akkor sportorvosi igazolást a fiú.

A Blikk cikke után a rendőrség is vizsgálódni kezdett, a a szervezetet azonban ez sem tántorította el attól, tovább szervezzék a brutális versenyeket. Az összecsapások előtt a szülőkkel és a gyerekekkel olyan nyilatkozatot írattak alá, amelyben minden felelősséget rájuk hárítottak.

Az ügy gyorsan a politika kereszttüzébe került: legelőször a DK-s Varjú László szólította fel Simicskó István sportért felelős államtitkárt, hogy vizsgáltassa ki a botrányos gyerekviadalok ügyét. Kunhami Ágnes (MSZP) elfogadhatatlannak nevezte, hogy "hogy beteg lelkű felnőttek szegény sorsú gyermekeket uszíthatnak egymásra sport címén". Rétvári feljelentést tett az ügyben, mert mint mondta, "tűrhetetlennek tartja, hogy valakik gyerekek egészségét veszélyeztetve szerezzenek anyagi hasznot".

Ennek eredménye, hogy a bíróság megszüntette az érintett egyesületet. Rétvári szerint gyermekeket védő jogszabályok "ma már nyújtanak akkora védelmet, hogy meg lehessen szüntetni ilyen törvénysértő szervezeteket". A parlament 2014 decemberében a sporttörvényt is módosította, amely ma már kimondja, hogy a 14-18 év közöttiek számára védőfelszerelést és orvost kell biztosítani edzésen és versenyen, kisebbek pedig nem vehetnek részt az ilyen küzdelmekben.

A kiskorúak ketrecharcolásával kapcsolatban már több sport- és gyermekpszichológus is nyilatkozott, egyesek a 14 éves korhatárt is túl alacsonynak tartják, hiszen ilyenkor még fejlődésben van a szervezet. Emellett, mint minden más sportágban, a gyerekek bevezetésénél elsősorban a játékosságnak kellene dominálnia, a küzdelmekbe fokozatosan kell őket bevezetni, mert fizikailag és a személyiségre is sérülésveszélyes.

A szakemberek hangsúlyozzák: a szabálytudat is csak fokozatosan alakul ki a gyerekekben, a kisebbek nem is tudják az elvont szabályokat betartani. A sérülések következményeit sem tudják úgy felmérni, mint a felnőttek.

Mindemellett azt is figyelembe kell venni, hogy egy bizonyos életkor alatt elsősorban szülői hatásra döntenek a gyerekek arról, részt akarnak-e venni valamilyen versenysportban, így a szülők felelőssége is nagy. Ebben a korban a gyerekek többségében még él egy nagyfokú megfelelési kényszer szüleik felé, amivel a szülőknek nem szabad visszaélniük; a gyerekek szüleik unszolására akár olyan dolgokat is elvállalnak, amikben nem feltétlen lelik örömüket. Azt viszont senki nem vitatja, mennyire fontos a gyerekek életében a sport: testi és lelki fejlődésükhöz szinte elengedhetetlen a rendszeres testedzés; megtanulnak nyerni, veszíteni, célokat kitűzni és elérni.

Mi az MMA?
Az MMA (Mixed Martias Arts, vagyis "kevert harcművészet") úgynevezett "full contact", azaz minimális védőfelszerelés nélkül, teljes erővel bevitt találatokkal zajló küzdősport, melyben megengedettek az álló technikák (ütések, rúgások), a földrevitelek, és a földharctechnikák (például fojtások).
Általában olyan sportolók kezdtek MMA-zni, akik valamelyik küzdősportban már sikereket értek el. A sportág mai formájában 1993-ban jött létre az Amerikai Egyesült Államokban, az Ultimate Fighting League megalapításával.
Az igény arra, hogy gyerekek is kifejezetten ketrecharcolni kezdjenek, viszont csak néhány éve jelent meg, ezért sem voltak az ilyen küzdelmekkel kapcsolatos szabályozások részletesen kidolgozva.

Vegzálják a viccpártot

Eljárás indul a Magyar Kétfarkú Kutyapárt ellen, mert színesre festik a kátyúkat a budapesti járdákon - közölték Facebook-oldalukon az érintettek. 

Emlékezetes a viccpárt és támogatóik a közelmúltban főleg a városszépítő akciókra ment rá, például a repedezett, lyukaktól hemzsegő belvárosi járdaszakaszokat kezdték el kifesteni, színesre. Az erzsébetvárosi Dob utcában is ezt tették, amikor lakossági bejelentésre rendőrök érkeztek ki, akikkel végül abban állapodtak meg, nem indul szabálysértési eljárás a köztérdíszítés miatt, ám most kiderült, mégis. "Természetesen fellebbezünk, ha kiszabnak valami bírságot, szerencsére jó ügyvédeink vannak" - írták.