Előfizetés

Rázuhant a kifutóra egy gép Dubaiban - Videó a robbanásról!

Publikálás dátuma
2016.08.03. 14:04
Forrás: Twitter
Műszaki hiba miatt nem tudott végrehajtani szabályos leszállást, ezért tulajdonképpen "ráejtették" a Dubaji Nemzetközi Repülőtér futópályájára az Emirates 521-es járatát. A kis híján bekövetkezett tragédiát az okozta, hogy nem működött a repülőgép futóművének nyitószerkezete.

Kényszerleszállást hajtott végre az Emirates egyik járata. A Boeing 777-es füstölve zuhant le a repülőtérre, miután az indiai Tiruvanantapuramból indul járat futóművének nyitószerkezete nem működött. A gép nem tudott rendesen leszállni, ezért lényegében ráejtették a kifutóra, ezután kigyulladt és füstbe borult.

A BBC megszerzett egy amatőr felvételt, amelyen berobban a repülőgép.

Az első hírek nem szólnak sérültekről, állítólag minden utast és a személyzetet is sikerült időben kimenekíteni a repülőgépből. A repülőteret lezárták - írja az airportal.hu.

Lemondtak hárman a Demokrata Pártban

Lemondott kedd este az amerikai Demokrata Párt Országos Bizottságának (DNC) - a párt vezető szervének - további három munkatársa.

Miután a pártelnök, Debbie Wasserman Schultz már a demokraták philadelphiai konvenciója előtti napon kényszerűen benyújtotta lemondását, és helyét a nagy tekintélyű Donna Brazile vette át, megkezdődött az országos bizottság rendbetétele. 

Kedd este Amy Dacey, a DNC vezérigazgatója, Luis Miranda kommunikációs vezető és Brad Marshall pénzügyekért felelős vezető mondott le. A lemondásokról szóló közleményt Donna Brazile tette közzé, ő azonban nem említett okokat, csak megköszönte a három távozó munkáját.

Elemzők - így például a kongresszusi politikával és pártügyekkel foglalkozó The Hill című lap - szerint azonban egyértelmű, hogy a távozások azt jelzik: megkezdődött a sok skandalummal, de elsősorban a mintegy húszezer elektronikus levél kiszivárgásának botrányával terhelt pártvezetés "megtisztítása". 

A nyilvánosságra került levelekből egyebek között az is kiderült, hogy a pártvezetés munkatársai között is voltak, akik Bernie Sanders, Hillary Clinton pártbeli korábbi vetélytársa ellen szervezkedtek. A most távozó Brad Marshall például arról írt levelet a Kentuckyban és Nyugat-Virginiában dolgozó demokrata aktivistáknak, hogy ezekben a szövetségi államokban Bernie Sanders szenátor ellen fel kellene használni feltételezett ateizmusát. Mind a két államban ugyanis nagy lélekszámú evangéliumi keresztény közösség él, amely kifejezetten rossz szemmel nézi az ateizmust. A szintén most távozó Amy Dacey pedig például erre a levélre ráírta: "Ámen". 

"Ezt a házat ki kell takarítani" - jelentette ki Bernie Sanders vermonti szenátor egyik szóvivője, Nina Turner. Donna Brazile bejelentette azt is, hogy Tom McMahon vezetésével ideiglenes munkacsoport alakul az átalakítás irányítására. "Ez a választás életem legfontosabb választása, és mindent elkövetek annak érdekében, hogy a legtehetségesebb munkatársakat gyűjtsük magunk köré, akik segítenek majd a küzdelemben, amellyel Hillary Clintont elnökké választjuk" - mondta Donna Brazile. 

A demokrata pártvezetésbeli ellentmondásokat nem hagyták szó nélkül a republikánusok sem. Elnökjelöltjük, Donald Trump például azt mondta: "Clinton mindenről tudott, ami ott folyt. Tudta, hogy a rendszert elcsalják, hogy Bernie Sandersnek soha nem volt esélye" - fogalmazott Trump.

Szlovénia nem érti a Vajdaságot

Nem teljesen érthető, hogy mire vonatkozik a Vajdaság tartománytól kapott levél, nyilatkozta Mateja Senih, a szlovén államügyész helyettese a Szabad Európa Rádiónak (RSE) annak kapcsán, hogy Vajdaság azt kérte Szlovéniától, hogy származtassa vissza ingatlanjait.

„A szlovén államügyész segédje azt kérte, hogy a levelet szlovén nyelven is továbbítsák, hogy jobban megértsük annak tartalmát, de eddig még nem kaptunk választ" – írta Mateja Senih.

Igor Mirović, tartományi kormányfő nemrég ismét felvetette Vajdaság ingatlanjainak kérdését, amelyek a volt Jugoszlávia utódállamaiban vannak, pontosabban kettő Horvátországban és egy Szlovéniában. Mirović kijelentette, hogy a tartományi kormány mindent meg fog tenni, hogy visszaszerezze a külföldi ingatlanjait.

A horvátországi ingatlanok kapcsán Mirović elmondta, hogy Zágrábban ügyvédi irodához fordultak, amely a helyzet felmérése utána azt az értékelést adta, hogy lehetetlen az említett ingatlanok visszaszerzésére való jog megvalósítása, egyedül csak a kártérítésre való jog megvalósítására van lehetőség.

Vajdaság ingatlanjainak kérdése nem új keletű, a téma az új tartományi kormány megalakítása után vált ismét aktuálissá.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) üdvözölte a tartományi kormányfő döntését, hogy visszakéri a Vajdaság tulajdonában lévő horvátországi villát és üdülőt, valamint a szlovéniai villát és lakást. A liga felszólította a kormányt, hogy hasonlóképpen járjon el a többi vajdasági ingatlan kapcsán is.