Recski csecsemőhalál: a gyámhatóság is hibás

Az érintett hatóságok dolgozóinak munkajogi felelősségre vonását kezdeményezte a Recsken június elején meghalt csecsemő ügyében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A tárca által kiadott közlemény szerint, amint tudomást szereztek a Recsken történt tragédiáról, melyben egy csecsemő életét vesztette, soron kívüli bekérték az illetékes Heves Megyei Kormányhivatal ügyben folytatott ellenőrzésének dokumentumait. Az iratok alapján a minisztérium megállapította, hogy szükséges egy független, központi vizsgálat lefolytatása.

A vizsgálat alapján a tárca megállapította, hogy mind az elsőfokú gyámhatóság, mind a család- és gyermekjóléti szolgáltató helytelenül értékelte a gyermek veszélyeztetettségének mértékét. A feltárt módszertani, szakmai hiányosságok, valamint a szükséges információk hiánya miatt a szakemberek nem mérlegelték megfelelően a kialakult helyzetet, és nem jártak el kellő körültekintéssel.

A két hónapos csecsemő június elején halt meg Recsken. A szülőket ezt követően őrizetbe vették, ellenük a rendőrség halált okozó testi sértés gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

Az Egri Járásbíróság a 21 éves apát június 5-én előzetes letartóztatásba helyezte, a 19 éves anya szabadlábon védekezhet.

A férfi június 1-jén délután egyedül volt otthon gyermekével, amikor nyugtató hatása alatt elejtette. A gyermek hassal a kályha szélének, fejjel a kályha tetejének esett, majd a földre esve a feje egy téglának csapódott. Az apa és időközben hazaért élettársa úgy ítélte meg, hogy a gyermek nem szorul orvosi ellátásra. Hajnalra azonban a kisfiú rosszul lett, ekkor orvoshoz mentek vele, de ott az életét már nem tudták megmenteni. Az elsődleges orvosi szakvélemény szerint a halál koponyatörés miatt állt be.

A nyomozási bíró határozatának indokolásában kifejtette, hogy az apa esetében fennáll a bűnismétlés veszélye. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ugyanis gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt is nyomoz ellene, mivel miatta a nagyobb gyermeke tavaly tavasszal két hónap alatt háromszor szenvedett életveszélyes fejsérüléseket.

Szerző

Interneten vert át többtucatnyi embert a fővárosi csaló

Elfogtak és őrizetbe vettek a bátonyterenyei rendőrök egy budapesti férfit, aki több mint harminc embert károsított meg internetes csalással; a sértettek kifizették, de nem kapták meg a hirdetett árukat - közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön.

Dankóné Nagy Éva elmondta: a 45 éves budapesti S. András februártól május végéig televíziót, kávéfőzőt és különböző háztartási eszközöket kínált eladásra az egyik internetes oldalon. A sértettek átutalták a megadott bankszámlaszámra az eladásra kínált áru ellenértékét, de a megvásárolt terméket nem kapták meg.

A jelenlegi adatok szerint a gyanúsított ilyen módszerrel több mint harminc embert károsított meg.  A szóvivő közölte: a körözési eljárás eredményeként S. Andrást szerdán Budapesten elfogták és bűnügyi őrizetbe vették.

A bátonyterenyei feljelentés alapján a helyi rendőrkapitányság 6 rendbeli csalás bűntett és 27 rendbeli csalás vétség gyanúja miatt folytat eljárást a férfi ellen, és kezdeményezi az előzetes letartóztatását. Vizsgálják azt is, hogy összefüggésbe hozható-e más, hasonló jellegű bűncselekmények elkövetésével - mondta a szóvivő.

Szerző

Volt rendőr rabolt ki pisztollyal hat embert Budapesten

Publikálás dátuma
2016.08.04. 13:08
Illusztráció/Thinkstock
Vádat emelt egy volt rendőr őrmester és civil társa ellen fegyveres rablás és más bűncselekmények miatt a Budapesti Nyomozó Ügyészség - tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség csütörtökön

Üveges Andrea főügyészhelyettes közölte: az ügy elsőrendű vádlottja az elkövetés idején a Budapesti Rendőr-főkapitányság egyik kerületi rendőrkapitányságán járőrként szolgálatot teljesítő rendőr őrmester volt. A vádirat szerint a rendőr 2015 áprilisában a szolgálatával összefüggésben ismerkedett meg későbbi tettestársával, az ő feladata volt a férfi lakhelyelhagyási tilalmának ellenőrzése. Ennek során baráti kapcsolatba kerültek, majd rövidesen elhatározták, hogy együtt fegyveres rablást követnek el.

Az ügyészség szerint a két férfi 2015 áprilisa és júniusa között három helyszínen hat ember sérelmére követett el fegyveres és részben csoportos rablást, valamint más bűncselekményeket. Mindegyik alkalommal rendőri eljárást színleltek, amelynek során a sértettekre gáz-riasztópisztolyt fogtak, majd miután megkötözték őket, készpénzt és különböző értékeket tulajdonítottak el. A volt rendőr házi őrizetben, társa előzetes letartóztatásban van, velük szemben a Budapesti Nyomozó Ügyészség végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban - közölte a főügyészhelyettes.

Szerző