Előfizetés

Portugál edző váltja Kondást Debrecenben

A portugál Leonel Pontes lesz a labdarúgó NB I-ben szereplő Debreceni VSC következő vezetőedzője – jelentette be a klub sajtótájékoztató keretében tegnap délután Debrecenben. 

A 44 éves szakember legutóbb az egyiptomi al-Ittihad labdarúgócsapatánál dolgozott, most a július végén lemondó Kondás Elemér helyét ideiglenesen elfoglaló Herczeg Andrást váltja a kispadon. Sajtóhírek szerint Pontes egy hete a helyszínen tekintette meg a Loki 4-0-s győzelmét hozó Gyirmót elleni találkozót, melyet követően szóban már megállapodott a klubvezetéssel.

A Debrecen történetének 58. edzője 1920 óta a harmadik külföldi szakember, aki a felnőtt csapattal dolgozhat a cívisvárosban, egyszersmind az első, aki nem a közép-kelet-európai régióból származik.

Pontes korábban hazája egyik meghatározó klubjánál, a lisszaboni Sportingnál, Paolo Bento segítőjeként a portugál válogatottnál, a Marítimónál, valamint a görög Panetolikosznál vállalt munkát Európában, a legutóbbi szezont Egyiptomban töltötte.

Az Európa-ligától már a selejtező második körében, a fehérorosz Torpedo Zsodino ellenében búcsúzó hajdúságiak a 12 csapatos magyar élvonalban négy fordulót követően a negyedik helyen állnak, hátrányuk három pont a listavezető Ferencváros mögött.

K2-expedíció: csonka, de szerencsés

Bosszantónak és csonkának, mégis szerencsésnek nevezte a Johnnie Walker K2 Expedíciót Klein Dávid, aki hegymászótársával, Suhajda Szilárddal hétfőn Budapesten számolt be az út során szerzett tapasztalataikról.

A két hegymászó június 14-én indult el Budapestről, hogy oxigénpalack nélkül megmásszák a Föld legveszélyesebb és második legmagasabb hegycsúcsának számító, 8611 méter magas K2-t.

Egyszer mintegy 7000 méterig másztak, de a hóviszonyok, a kettes tábor feletti veszedelmes körülmények és a többi csapat visszavonulása miatt azonban úgy döntöttek, hogy a további próbálkozás indokolatlanul kockázatos és értelmetlen lenne.

A lavina július 23-án pusztította el teljesen a harmadik magassági tábort, ahol ember nem tartózkodott, de legalább 25 sátrat, 1,5 kilométernyi kötelet és mintegy 200 oxigénpalackot söpört el a hó.

Több évtizedes mélyponton az MTK

Bajnoki szezont régen kezdett olyan eredménytelenül a magyar labdarúgó NB I-ben szereplő MTK csapata, mint ezúttal. A fővárosi kék-fehérek vasárnap negyedik találkozójukon maradtak nyeretlenek, s ami ennél is fájóbb, a mezőnyben egyedüliként gólképtelenek is. 

Az MTK Baráti Kör Facebook-oldala néhány nappal ezelőtt részleteket közölt egy Domonyai Lászlóval, az MTK klubigazgatójával folytatott beszélgetésből. „Gólínségünkre Sanyi (Torghelle) lehet a válasz, nem véletlenül várjuk mi is olyan nagyon vissza őt. A csatárkérdés - és egyben a régóta tartó gól nélküli széria - Sanyi érkeztével tehát megoldódhat, de Myke Bouard Ramos sérülése is a múlté, egy hónapon belül” – tudták meg a drukkerek.

Legutóbb Torghelle volt eredményes MTK-mezben Európa-liga selejtezőn július 14-én, az azóta lejátszott visszavágón és négy bajnokin hat ellenében egyetlen találatot sem jegyezhettek fel a fővárosiak hívei. Tekintve, hogy labdarúgásban a góltalanság legfeljebb döntetlent érhet, az MTK jelenleg egyetlen szerzett ponttal sereghajtó az élvonalban, ami távol áll a vezetőség által az idény előtt megfogalmazott céltól.

„A bajnokság mellett a Magyar Kupában azt az elvárást fogalmaztuk meg, hogy a csapat, olyan hozzáállással futballozzon ott is, amivel esélyünk van megnyerni azt.” – mondta korábban Domonyai.

A Hungária körúti csapatért aggódóknak bizony hosszan vissza kell lapozni a klub históriás könyvében, hogy a mostanihoz hasonló pocsék szezonkezdetre leljenek: kieséssel végződő 1993/1994-es szezonban állt négy kör után kettő ponttal az MTK. Az együttes az NB I ötödik játéknapján Debrecenbe látogat.