Előfizetés

Rio - Érdi Mária futamgyőzelme

Érdi Mária nyerte a Laser Radial hajóosztály harmadik futamát a riói olimpia vitorlásversenyeinek keddi napján.

A 18 éves Érdi rajt-cél győzelmet aratott a 46 perces futam során a 36 fős mezőnyben, folyamatosan növelve előnyét a londoni olimpiai bajnok kínai Hszü Li-csiával szemben. Bravúros teljesítményét a negyedik futamban is folytatta, akkor ötödikként zárt. Ezzel összetettben feljött a kilencedik helyre - a tíz futam után az első tíz mehet a dupla szorzós éremfutamba.    

A finndingisek első futamában az Eb-ezüstérmes Berecz Zsombor jól kezdett, kilencedik lett, a következő futamból azonban korai rajt miatt kizárták három másik vitorlázóval együtt. Így a 17. helyen áll.

Kelemen Tamás, Berecz edzője az MTI-nek elmondta, tanítványa az első futamban egy "biztonságit" vitorlázott.

"Megbeszéltük, hogy az elején ne kockáztasson, ne menjen bele semmilyen veszélyes szituációba, s ezt be is tartotta. A második futam balszerencsésen alakult, mert az a csoport, amelyikben volt, ha kicsivel is, de áthaladt a vonalon a rajt előtt. Ez ebben a sportágban gyakran előfordul, nagyon szigorúan veszik. A futamban egyébként leiskolázta a mezőnyt, s megnyerte, de hiába" - tette hozzá. - "Az viszont bíztató, hogy milyen jól ment.

A korai rajt utáni kizárásról a versenyzők csak célba érkezés után értesülnek.

Érdi Mária szereplésről Kelemen Tamás úgy vélekedett, az első napon még izgult, hiszen fiatal és olimpiai újonc, kedden azonban tét nélkül, felszabadultan vitorlázott, s fantasztikus eredményt ért el.

Az Érdihez hasonlóan korosztályos világ- és Európa-bajnok Vadnai Benjámin a 21., majd a 22. helyen ért célba Laser Standardben, s a 22. összesítésben.

A szörfösöknél Cholnoky Sára 19., azután kétszer 24. helyet ment, ezzel a 22. a rangsorban.

A hatodik olimpiáján induló Gádorfalvi Áron a 25., majd 20. és 21. helyen végzett a Dicsőség Jachkikötőben, a 27. helyről várhatja a folytatást.

Szerdán Finndingiben és Laserben rendeznek versenyeket, a szörfösökre pihenő vár. Elkezdődnek a 470-esek és a vegyespárosokat felvonultató Nacra hajóosztály küzdelmei is, ezekben a magyarok nem érdekeltek.