Fogorvosunk sem lesz?

Publikálás dátuma
2016.08.15. 11:47
Illusztráció/Thinkstock
Az egyik legnehezebben elviselhető fájdalom, amikor belobban egy fog, ilyenkor a fájdalomcsillapítók már semmit nem használnak, csak a fogorvos segíthet. Ahogy számos egyéb esetben is; optimálisan érdemes rendszeresen felkeresni, hogy megelőzzük a hirtelen bekövetkező bajokat. De lesz-e, akihez fordulhatunk? 

A háziorvosokhoz hasonlóan a fogorvosoknak is szükségük lenne letelepedési és praxisjogvásárlási támogatásra - ezt mondta a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke. Hermann Péter tájékoztatása szerint  Magyarországon jelenleg mintegy 3300 fogorvos dolgozik, a betöltetlen praxisok száma 230-270. Ennek elsődleges oka, hogy elöregedett a szakma és nincs elég utánpótlás, a fiatalok közül pedig sokan mennek el külföldre vagy a magánszférában helyezkednek el.

A kamara már az előző években is kérte, hogy legalább a háziorvosok támogatására szánt összeg megmaradt részére pályázhassanak a fogorvosok, ám eddig erre még nem kaptak lehetőséget. Idén ismét levélben fordultak az államtitkársághoz, válaszként pedig azt kapták, hogy megvizsgálják a lehetőségeket - mondta el a MOK fogorvosi tagozatának elnöke. 

Szerző

Beszakadt az út Zuglóban - Így néz ki egy "szobányi" óriáskráter (Fotó!)

Publikálás dátuma
2016.08.15. 11:40
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Nem közlekedett hétfőn a 69-es villamos a főváros XIV. kerületében, Zuglóban, miután egy mintegy 12 négyzetméteres területen beszakadt az útburkolat a Nagy Lajos Király útja és az Erzsébet Királyné út kereszteződésében.

 A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán azt közölte, hogy a 69-es villamos helyett pótlóbusz közlekedik a Nagy Lajos király útja/Czobor utca és a Mexikói út megálló között vízcsőtörés miatt.  A Pasaréti tér felé tartó 5-ös autóbusz ottani, illetve a 32-es autóbusz Árpád híd irányában lévő, Nagy Lajos király útja/Czobor utcai és Kassai téri megállóját áthelyezték.

Szerző
Frissítve: 2016.08.16. 10:11

"Luxushóbortok" helyett az egészségügy rendbetételét követeli az Együtt

A párt a Népszava cikkére reagálva közleményben szólítja fel az Orbán-kormányt, hogy a budapesti nyári olimpiai előkészületek, a Budai Várnegyed felújítása és Paks2 terhére biztosítson 120 milliárd forint azonnali pluszforrást a működésképtelenség határára sodródott egészségügy számára.

Az Együtt már januárban megmondta: 120 milliárd forint azonnali pluszforrást kell biztosítani az egészségügy számára, különben az továbbra is csak adósságokat halmoz majd fel - emlékeztetnek a közleményben. Már akkor is tudni lehetett, hogy a Fidesz a 2016-os kórházi költségvetést is alultervezte, így idén nyáron a kórházak adósságállománya ismét túllépi a 70 milliárd forintos határt. Jelenleg a kórházak az alapfeladatok ellátása érdekében halmoznak fel adósságokat. Az Orbán-kormány azonban nem nyújt megfelelő finanszírozást, így év végén a beszállítókkal adósság-elengedésről kénytelenek tárgyalni a kórházak, majd végül a jó részét így is, úgy is kifizetik. Az Együtt szerint ezt az ördögi kört meg kell szüntetni, és azonnali pluszforrást kell biztosítani a működésképtelenség határára sodródott egészségügy számára. Ezt a pénzt a luxushóbort budapesti nyári olimpia előkészületeire, a Budai Várnegyed felújítására, valamint a korrupt és káros Paks2-beruházásra előirányzott pénzből kell elvenni - szögezik le a dokumentumban.

Szerző