Több időt töltünk online, mint alvással

Publikálás dátuma
2016.08.16 07:36
Illusztráció: Thinkstock
Aggasztó képet fest egy britekről készült felmérés, amely szerint több időt töltünk egy nap online és a médiával, mint alvással - írja a pcword.hu. 

Az Ofcom kutatásai alapján egy átlagos brit felnőtt heti 25 órát van online, és csaknem 9 órát tölt el minden egyes nap a kommunikációval és a médiával. Ez időben mindent leköröz, még a legalapvetőbb dolgokat is, például az alvást.

Mivel az internetelérés mindenhol egyre jobb, ezért az emberek több időt töltenek el online - mindezt pedig az okostelefonok iránti folyamatosan emelkedő kereslet is segíti. A brit felnőttek 71 százalékának van már ilyen készüléke, tavaly csak 66 százalék birtokolt ilyesmit.

Több mint 80 százalék gondolja azt, hogy a netnek hála könnyebb kommunikálni, ugyanakkor a többség bevallotta, hogy általában berántja az online élet, és több időt tölt el a gépek előtt, mint szeretne vagy gondolta.

Az egyre aktívabb online élet azonban rosszul hat az emberi kapcsolatokra. 40 százalék érzi úgy, hogy az ismerősei vagy családtagjai minden héten hanyagolják őt az okostelefonjuk vagy laptopjuk miatt. 17 százaléknál ez minden nap megtörténik.

Bár a britek lassan függők lesznek az eszközeiktől (nem csak ők), egyre többen ébrednek rá erre a tényre. A kutatásban résztvevők közel fele vallotta be, hogy az online eltöltött idő miatt nem foglalkoznak a házimunkával, az alvással és az iskolai feladatokkal.

Mindennek az eredménye az, hogy a felhasználók harmada már digitális detoxba kezdett - vagyis megpróbálta csökkenteni a függőségét. 25 százalék egy napig volt meg az online élete nélkül, 20 százalék egy hétig, 5 százalék pedig egy hónapig. A többség produktívabb lett és jobban élvezte az életet, nyitott az emberek felé - persze akadt olyan is, aki ideges lett, mert nem tudta, hogy mi történik online.

Egyre kevesebben tévéznek
A Gemius legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy a napi (vagy inkább: szinte folyamatos) online jelenlét mellett már egyre kevesebbeknek van igénye a klasszikus tévézésre.
Magyarországon 5,44 millióan használják az internetet a 15 évesnél idősebb lakosság körében ez megfelel az európai átlagnak, és magasnak mondható a kelet-közép-európai régióban.
A netezők nagy része (76 százaléka) napi szinten fogyaszt digitális tartalmat. Ez lassan, de biztosan a tévézés rovására megy. A Gemius szerint 1,4 millió internetező már nem néz naponta tévét.
Emögött az állhat, hogy a napi (vagy azon belül is nagyjából folyamatos) online jelenlét miatt a hírműsorok egyre kevesebb újdonsággal szolgálnak, és a filmet is kényelmesebb a netről kiválasztani.
Az internetezők kicsivel több, mint fele (53,6 százalék) él megyeszékhelyen vagy egyéb városban, kistelepülésen pedig 25,8 százalék. A nemek arányát tekintve jelenleg a nők vezetnek, a felhasználók 51,2 százaléka nő, 48,8 százaléka férfi.
Érdekesség, hogy az eszközök közül egyedül a tableten internetezőknél vezetnek a férfiak, 50,5 százalékos aránnyal.
Bár még az asztali számítógépről internetezők vannak a legtöbben vélhetően ez az arány hamarosan kiegyenlítődik.
Szerző

May: Már nem lehetséges a megállapodásos kilépés a jövő héten

Publikálás dátuma
2019.03.20 22:06

Fotó: AFP/ JONATHAN BRADY
A brit miniszterelnök kiemelte: ez annak a következménye, hogy a londoni parlament két év alatt sem tudott egyetértésre jutni.
Theresa May brit miniszterelnök szerint a londoni parlament két év alatt sem volt képes egyetértésre jutni a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) módjáról, és ennek következményeként az Egyesült Királyság már nem tud időben, vagyis jövő pénteken elfogadott Brexit-megállapodással kilépni az Európai Unióból – írja az MTI. Mint megírtuk, ezer nappal a népszavazás után, egy nappal az EU kulcsfontosságú csúcstalálkozója és alig több mint egy héttel a március 29-én késő estére kitűzött kapuzárás előtt Theresa May Donald Tuskhoz, az Európa Tanács elnökéhez intézett hivatalos levélben kérte az 50. cikkely tényleges életbe lépésének elhalasztását. Mint az már előzetesen kiszivárgott, May viszonylag rövid időre, június 30-ig kér hosszabbítást. A határidő jelentősége, – ahogy erre a kormányfő Jeremy Corbynnal, az ellenzék vezérével folytatott pengeváltása során utalt, – ez az utolsó nap, amíg az Egyesült Királyság anélkül őrizheti meg tagsági igazolványát, hogy részt kelljen vennie a május végén sorra kerülő európai parlamenti választáson.

Rasszista kijelentések miatt feljelentették Brigitte Bardot-t

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:05
Brigitte Bardot
Fotó: AFP
A 84 éves színésznő a Franciaországhoz tartozó Réunion lakosairól többek közt azt mondta, "vademberek génjeit őrzik magukban". Állatvédők szerint a szigeten gyakori az állatok bántalmazása.
Keresetlen kifejezésekkel teli levelet írt az Indiai-óceánban fekvő Réunion prefektusának Brigitte Bardot, az elszánt állatvédő aktivista hírében álló 84 esztendős egykori filmcsillag - számol be róla a hvg.hu. A színésznőt az bőszítette fel, hogy állatvédők szerint a Madagaszkártól keletre fekvő szigeten megszokott az állatok bántalmazása, és egyes vallási szertartásokban eltűrik az állatáldozatot.

A levélben Bardot „degeneráltnak” nevezte a Franciaország tengeren túli megyéjének számító terület lakosait, akik szerinte „a vademberek génjeit őrzik magukban”, és „barbár módon” bánnak az állatokkal.
Ezen kívül felemlegette a környék állítólagos kannibál múltját is.

Bardot szavai nagy felháborodást váltottak ki a többségében afrikaiak lakta szigeten, amelynek első embere, Amaury de Saint-Quentin közölte, feljelenti Bardot-t fajgyűlöletet szító kijelentések miatt.

Az egykori idolt 1997 óta már öt alkalommal elmarasztalta bíróság rasszista megnyilvánulások miatt, amelyek főleg a franciaországi muszlimok ellen irányultak.