Előfizetés

Béremelés az egészségügyben - Megvan a kormányrendelet

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent az egészségügyi ágazatban foglalkoztatottak bérfejlesztéséről, valamint az ahhoz kapcsolódó támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló kormányrendelet.

Június 9-én jelentette be az emberi erőforrások minisztere, hogy előző este megszületett a bérmegállapodás az egészségügyben, ez csaknem 100 ezer ágazati dolgozót érint. 

A most megjelent kormányrendelet a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek, valamint a szakdolgozók, továbbá más egészségügyi dolgozók alapbérének idei emelését rögzíti. A szakorvosok bére a rendeletben megjelent bértábla szerint szeptember 1-jétől 107 ezer forinttal nő, amellyel a szakgyógyszerészek besorolása megegyezik. Az egészségügyi szakdolgozók - végzettségüktől és a munkában eltöltött időtől függően - 6660 forinttól 61 670 forintig terjedő, átlagosan 26,5 százalékos emelést kapnak.

A két hónappal ezelőtt kötött megállapodás azt is kimondja, hogy 2017. november 1-jétől további bruttó 100 ezer forinttal nő a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek alapbére. A szakdolgozók átlagosan 12 százalékos béremelésre számíthatnak. 2018-ban és 2019-ben a szakdolgozók esetében további 8-8 százalékos emelés várható.

Itt a hidegfront - Viharos, szeles, záporos szerda

Publikálás dátuma
2016.08.16. 23:13
FOTÓ: Thinkstock
Szerdán hajnalban, reggel nyugatról kelet felé záporok, zivatarok haladnak keresztül az országon, majd délutánra csökken a csapadékhajlam, de elszórtan még egy-egy zápor, zivatar előfordulhat. Északon, északnyugaton élénk lehet az északias szél, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések is előfordulhatnak. Hajnalban 12-18, délután 20-27 fok várható.  Gyenge hidegfronti hatás.

Csütörtökön is számítani kell záporokra, zivatarokra, de északon, északkeleten csapadékmentes lehet az idő. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. Délután 23-28 fokra számíthatunk. 

Pénteken a Dunántúlon többfelé, a Dunától keletre elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, így az előbbi országrészben 23-25 fok körüli maximumokra van kilátás, ezzel szemben a keleti tájakon a hosszabb napos időszakoknak köszönhetően 27-28 fok köré melegedhet a levegő.

Nemzeti ünnepünkön a napos időszakok mellett felhők is megjelennek az égen, de számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb csak egy-egy frissítő, gyenge zápor alakulhat ki elszórtan. A csúcshőmérséklet 28 és 32 fok között alakul. Vasárnap ismét zivatarok jöhetnek.

Jön a vihar! Jégesőre, 90 km/h-ás szélre figyelmeztetnek

Publikálás dátuma
2016.08.16. 22:16
Illusztráció: Thinkstock
A heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt két megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Veszélyjelzésük szerint Csongrád és Békés megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken az intenzív záporok, zivatarok során akár 90 kilométer/óránál erősebb szélre, jégesőre is készülni kell, és rövid idő alatt lokálisan akár 50 milliméternél is több eső hullhat. Ezzel együtt országszerte várhatók olyan zivatarok, amelyeket jégeső, viharos erősségű szél és felhőszakadás kísérhet.

A meteorológiai szolgálat azt írta: az éjszaka második felétől nyugat, északnyugat felől már nagyobb számban kell zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, viharos szél és jégeső kísérhet. Késő délutántól fokozatosan stabilizálódik a légkör, és egyre kevesebb helyen várhatók zivatarok. Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet 14-18 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21-27 fok között alakul.