Előfizetés

Emelik a fizetéseket a közszférában - Szerbiában

Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő keddi sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy sikerül majd megállapodni a minimálbér összegének növeléséről, és ennek nyomán legalább ezer dinárral többet kapnak majd kézhez havonta azok, akik a legkevesebbet keresik – írta a Vajdaság Ma.

„Ez azt jelenti, hogy azok, akik a legnehezebb körülmények között élnek, kapnak egyfajta 13. havi juttatást. És ezek azok az emberek, akik a legkevesebbet panaszkodnak, de szorgalmasan dolgoznak” – fogalmazott Vučić, aki szerint a közszférában dolgozók bérének növelésére is van lehetőség. A szerbiai kormány szeptemberben vagy októberben tárgyalásokba kezd majd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a közszférában kifizetett bérekről, ugyanakkor reményének adott hangot, hogy legalább akkora lesz a növelés mértéke, mint a legutóbb. „És legutóbb sem volt kismértékű az emelés” – fűzte hozzá a Tanjug jelentése szerint.

Szavai szerint van lehetőség a fizetésemelésre, és meggyőződése szerint megvan az ehhez szükséges erő is a kormányban. Elmondta: a legutóbbi fiskális eredmények az év kétharmadáról szólnak, és ez alatt az idő alatt több mint 20 milliárd dináros többletet valósítottak meg, az év végén pedig várhatóan 95-100 milliárd dinárral nagyobb lesz a megtakarítás annál, amit az IMF-fel együtt megfelelőként határoztak meg.

Poszeidón-mozaikot tártak fel Törökországban

Páratlan szépségű, nagyméretű mozaikot tártak fel Törökország déli részén, az Adana tartományban lévő Yumurtalik térségében.

A tengerek istenét, Poszeidónt ábrázoló mozaik a régészek szerint Kr.e. 3.-4. században készült. A mozaikra egy római fürdő feltárása közben bukkantak Aegae ókori város régészeti lelőhelyén. A 11,39 négyzetméteres mozaik egy része megsemmisült, az itt található felirat görögül üdvözli a fürdőbe betérőket. Az ókori település haditengerészeti támaszpontként szolgált a római birodalom idején, és ott található az ókor három legnagyobb Aszklépiosz templomának egyike. (Aszklépiosz a görög mitológiában a gyógyítás istene volt.)

Fullajtár Andrea a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2016.08.24. 07:47
Fullajtár Andrea
A Katona József Színház kiváló színésze, Fullajtár Andrea a Bóta Café vendége augusztus 24-én, szerda este 9 órától a FIX Tévében.

Már a felvételijén sejthető volt, hogy nagy tragikus szerepek eljátszására lesz alkalmas. De kiváló a humora is, és markáns a véleménye a szakmájáról, a világról.

Bóta Gábor élő, online szintén nézhető, műsorában hívhatják őt a 4451349-es számos, és a tv.fixhd skype címen ugyancsak hozzászólhatnak az adáshoz.