Saját bíróság is kell a Fidesznek?

Publikálás dátuma
2016.08.25. 20:20
Ledöntik Justitiát is? FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ THINKSTOCKS
Közigazgatási felsőbíróság dönthet a jövőben a politikailag kényes ügyekben, ám miközben Lázár János bagatellizálni igyekezett a jogi aggályokat, nagyon is komoly szakmai kérdés, miként dönthetnének másodfokon a bírói tapasztalat nélküli kormánytisztviselőkből lett ítészek a szakmai és jogállami szabályoknak igen, de másnak nem megfelelve. Az ellenzék temeti a jogállamot.

Valamennyi demokratikus ellenzéki párt tiltakozik, miután kiderült: egy új, úgynevezett közigazgatási bíróságot hozna létre a kormány, és itt dönthetnének a legtöbb állami vagy kormányzati intézmény működésének jogszerűségéről, valamint arról, mit lehet eltitkolni az állampolgárok elől (például, hogy mi számít közérdekű adatnak és mi nem). A stratégiai kormánykabinet által kedden, Handó Tünde (Szájer József fideszes EP-képviselő felesége) jelenlétében és meghallgatásával jóváhagyott javaslatot a kabinet csütörtökön szintén támogatásáról biztosította. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének egyetértése azért furcsa, mert a Trócsányi László igazságügyi miniszter nevével fémjelzett tervezet szerint a hatósági döntések elleni fellebbezések, a közérdekű adatokért indított perek és a választási ügyek mind az új testület elé kerülnének.

Noha 1949-ig Magyarországon már működött hasonló rendszer, Franciaországban pedig a jelenlegi felállás is ez, a javaslatot elsőként kiszúró 444.hu szerint máris vannak aggasztó jelek, hogy itt pusztán a politika szeretne befolyást szerezni a számára kiemelt ügyekben. Szakmai körök szerint ugyanis az új testület élére Patyi Andrást, a Nemzeti Választási Bizottság vezetőjét állítanák. A portál szerint a posztot mintha kifejezetten Patyira írták volna: bár csak két év bírói tapasztalata van, közigazgatási jogi területen ledolgozta az elvárt 20 évet. Ez a jelleg mutatkozna meg az alá rendelt szervezetben is: a vezetőség felét nem bírók, hanem közigazgatásban jártas jogászok, például kormánytisztviselők adnák - ez lenne az új rendszerben a másodfok, azaz a közigazgatási felsőbíróság.

Ezzel szemben a csütörtöki kormányinfón Lázár János azt igyekezett elhitetni: azért szánták el magukat erre a lépésre, mert harminc éve megoldatlan feladat a közigazgatási ügyek lassúsága. A kancelláriaminiszter állította, hogy ez nem valamilyen "csókos" bíróság lesz, hanem azt a célt szolgálja majd, hogy akinek közigazgatási ügye van, abban minél előbb döntés szülessen. "Azért, hogy minél előbb kiderüljön az igazság" - indokolta Lázár az új bíróság létrehozását. Azt viszont nem cáfolja a miniszter, hogy kormánytisztviselők is tagjai lehetnek majd az új testületnek, de szerinte ez nem politikai ügy, ugyanis attól mert valaki dolgozott a közigazgatásban, még lehet később bírói testület tagja, amennyiben megfelel az alkalmazási feltételeknek. Lázár végül határozottan cáfolta, hogy Patyi lesz az elnöke az új bíróságnak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai azonban már csak azért is furcsák, mert az új alkotmány megalkotását követően egy "teljes" bírósági reformot, szervezeti és eljárási átalakítást is elszenvedett már a testület. Azokat a törvényeket számtalan hazai és nemzetközi szakmai és jogi fórum kifogásolta, ám mivel a Fidesznek volt kétharmados többsége, lesöpörte a bírói függetlenséget érintő aggályokat. Most azonban, miután nincs kétharmados parlamenti többség, Lázárék kénytelen lesznek tárgyalni a javaslatukról, amelynek aligha lesz ellenzéki támogatottsága. A kényszerről mélyen hallgatva maga Lázár is bejelentette: ötpárti egyeztetést kezdenek a tervezetről.

Egyeztetésre hívta a pártok frakcióit az IM
Az Igazságügyi Minisztérium (IM) szeptember 2-ára, péntekre hívta egyeztetésre a pártok frakcióit, hogy áttekintsék az önálló közigazgatási bíráskodás újbóli szabályozását.
A szaktárca közleményében kiemelte, a kormány célja, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően olyan professzionálisan működő - a Kúria alatt elhelyezkedő - közigazgatási felsőbíróság jöjjön létre, amely a végrehajtó hatalmat kellő hatékonysággal ellenőrizni tudja, és biztosítja a jogbiztonság érdekében az egységes és magas színvonalú joggyakorlatot.

 

Aligha fogadják tárt karokkal a javaslatot az ellenzéki pártok, hiszen az MSZP péntek délelőtt már a bírói függetlenség elleni újabb merénylet tárgyában tart sajtótájékoztatót, a Demokratikus Koalíció hevesen tiltakozott a tervek ellen, míg a Párbeszéd Magyarországért szerint a kormány által tervezett közigazgatási bíróságnak az lesz a feladata, hogy "eltussolja a fideszes lopásokat, választási csalásokat". Tordai Bence szóvivő szerint a törvényalkotás és a végrehajtás után az igazságszolgáltatást is sikerül a kormánypárt hatalma alá hajtani. A Liberálisok is a magyar jogállam felszámolásaként hivatkoztak a tervezett intézkedésre, és közölték: elfogadhatatlannak tartják, hogy "a kormány egy új bíróság felállításával szeretné megúszni a számonkérést azokban a botrányos ügyekben, amelyek joggal háborítják fel a magyar közvéleményt". Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint pedig ez a terv, ennek a bíróságnak a létrehozása immár nyílt és egyértelmű támadás a magyar jogállam még megmaradt intézményei ellen.

Molnár Csaba: Rogán és Orbán bűntársak
Rogán Antal elszámoltatásának alapvető feltétele a kormányváltás - válaszolta a Demokratikus Koalíció alelnöke lapunknak a hét elején indított körkérdésére: meddig tartható még Rogán Antal?
Molnár Csaba kifejtette: amíg Orbán Viktor a miniszterelnök, addig Rogán biztosan marad, hiszen a kabinetfőnökké emelt bizalmas főtevékenysége a korrupció, ami az egész orbáni rendszer lényege is. Ráadásul nem tudom kizárni, hogy minden kínos ügye ellenére Orbán már csak azért is maga mellett tartja a súlyos gyanúba keveredett miniszterét, mert esetleg bűntársak, de felmerülhet az is: Rogán egyszerűen a kormányfő strómanja.
Ez is azt a gyanút erősíti, hogy a kormányfőnek nagyon is van titkolnivalója, és - amint azt a bírósági átalakítást érintő javaslat ügye is mutatja - szégyellnivalója is. "Hiszen Orbán Viktor maga a korrupció" - fogalmazott Molnár, kifejtve: nem véletlenül akarnak egy olyan új bíróságot létrehozni, amely nemcsak a jogi elszámoltatást, de ügyek nyilvánosságra kerülését is akadályozhatja majd.
A Fidesz megelégelte, hogy a kormánypártra csak a rendőrségen és az ügyészségen nem vonatkoznak a törvények, a bíróságok néha még mutatják a függetlenség jeleit.A kabinet ezért saját bíróság létrehozását tervezi, ami garantálná, hogy soha többé ne kerüljenek napvilágra az olyan korrupciós ügyek, mint például az MNB-alapítványok Matolcsy-rokonokat milliárdossá tevő költései. Ugyanakkor - folytatta Molnár - ezt az ellenzék nélkül nem lehet megcsinálni, hiszen a közigazgatási bíróságok létrehozásához kétharmados jogszabályokat kellene módosítani.

Szerző
Frissítve: 2016.08.26. 14:34

Eger díszpolgára lesz Cseh László

Publikálás dátuma
2016.08.25. 19:04
Eger - Thinkstock fotó
 Díszpolgári címet adományoz az egri önkormányzat Cseh László világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes úszónak; a legrangosabb városi kitüntetés adományozásáról a közgyűlés csütörtöki ülésén döntött.

Habis László polgármester (Fidesz-KDNP) előterjesztésében felidézte: Cseh László 2015 januárjában igazolt az Egri Úszó Klub Sportegyesülethez. Közel hetven nemzetközi érem birtokosa, hétszer érdemelte ki az év úszója címet, sokszoros magyar bajnok és sokszoros magyar csúcstartó.

A 2015-ben megrendezett kazanyi világbajnokságon az egri klub színeiben szerzett világbajnoki arany-, ezüst-, és bronzérmet. A korábbi olimpiákon is kitűnően szerepelt: Athénben bronzot, Pekingben három ezüstöt, Londonban egy bronzérmet szerzett, míg a riói ötkarikás játékokon a 100 méteres pillangóúszásban ezüstérmes lett.

A városháza tájékoztatása szerint Cseh László az egri díszpolgári aranygyűrűt a későbbiekben, ünnepélyes keretek között veszi majd át.

Szerző

De hol van a magyar hal? - Orbán méregbe gurult

Publikálás dátuma
2016.08.25. 18:14
Illusztráció/Thinkstock
Felháborodott Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a kereskedelmi halászat betiltása miatt nem tudnak hal alapanyaghoz jutni a balatoni és a Tisza melletti vendéglátóhelyek - írja az agrárszektor.hu.

A nagy horderejű ügyek, úgymint migránsok, Brüsszel, olimpia mellett, a csütörtöki kormányinfó mellékszálának tűnhetett volna a magyar halak kérdése, ám korántsem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis a kormányfő személyes haragját váltotta ki, hogy nem érvényesülhet a magyar sütődébe (asztalra, tányérra, villára, szájba)  magyar halat alapelv. 

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint Orbán Viktor sürgős megoldást sürgetett, a nemzetgazdasági minisztertől kért erre javaslatokat, és - Lázár János örömhíre szerint - Varga Mihály a kabinetnek arról számolt be, hogy a probléma máris megoldódott, és a vendéglátóhelyek, éttermek üzemeltetői hozzá tudnak jutni a tiszai vagy a balatoni halakhoz, ha akarnak - tette hozzá Lázár miniszter jelezve: ők persze egyetlen vendéglősnek sem szabják meg, hogy mit és hogyan. ( noha:  magyar sütődébe - asztalra, tányérra, villára, szájba -  magyar halat!)

 Azt Lázár János nem részletezte, hogy Varga Mihály konkrétan hogy érte el mindezt, szinte ripsz-ropsz, vagyis hogy mi volt a sürgős problémamegoldás kulcsa. 

A jól tájékozottság érdekében figyelmükbe ajánlom a balatoni halfajok listáját. 

Szerző