Lázár: központosított állami kifizetőhely létesül

A 60. Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter több gazdasági témát is érintett:

- Négy állami, titkosszolgálati szerv is ellenőrzi - 30 napon belül - a letelepedési kötvényt vásárolni szándékozó személyeket. Eddig több mint 315 milliárd forintnyi kötvényt adtak el, de még senkinél sem merült fel nemzetbiztonsági kockázat.

- Az új közbeszerzési törvény alapján már nem feltétlenül a legolcsóbb ajánlat nyer, és az átformált szabályozás miatt ugyan nem indult kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen, de az unió vizsgálódik és magyarázatot vár néhány kérdésre. Tárgyalunk - közölte Lázár.

- Új, közös, nagy állami kifizetőhelyet létesítenek a Magyar Államkincstár átalakításával, a miniszter szerint a jövő nyárra állhat elő az a helyzet, hogy az állampolgárok minden állami juttatásukat, támogatásukat egy helyről vehetik fel. A kabinetüléseken fontos napirendi pont volt a háttérintézmények átalakítása, amellyel kapcsolatban a tárcavezető megerősítette a 20 százalékos létszámleépítést.

- A stratégiai kabinet áttekintette az uniós források lehívásának helyzetét, és megállapított, a 8900 milliárd forintos keretnek mintegy hetven százalékára már meghirdették a pályázatokat. A vidékfejlesztési programon is módosítanak, hogy gyorsabban lehessen lehívni uniós támogatásokat - említette a miniszter.

- Szigorodnak a szélerőmű-építési szabályok, a gazdálkodók és a természet védelmében.

- Folytatódik a Modern Városok program, aminek fejlesztési forrásigénye mintegy 1000 milliárd forint 2020-ig. Az eddig 23 várossal szerződtek, amelyek programjai 51 milliárd forint támogatásban részesülnek.

- Jön az e-számla, ami a NAV-hoz bekötött pénztárgépek mellett a gazdaság kifehérítésének egyik fontos eszköze lehet. Tárgyalások kezdődtek az alapszámláról is.

- Döntés született a 270 milliárdos, földárverésből származó bevételnek az államadósság csökkentésére való fordításáról.

- Orbán Viktor miniszterelnök is felháborodott azon, hogy a kereskedelmi halászat betiltása miatt nem tudnak hal alapanyaghoz jutni a balatoni és a Tisza melletti vendéglátóhelyek. Erről megkérdezünk éttermeseket a gazdasági és stratégiai kabinet ülésén, és felmérjük a valós helyzetet - mondta Lázár. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter viszont arról küldött tájékoztatást, hogy a probléma megoldott - tette hozzá. A Balaton a foglalkoztatás kapcsán is napirendre került: a balatoni szezon végével a kormány értékelést kér a kormánybiztostól, és javaslatai mérlegelése után ősszel várható olyan intézkedéscsomag, amely a krónikus munkaerőhiány kezelésére alkalmas lehet. Ezzel nem lehet várni, óriási a munkaerőpiaci nyomás - mutatott rá Lázár János.

Szerző
2016.08.26 07:26

Mégsem gyárthat mostantól bárki Rubik-kockát?

Publikálás dátuma
2019.02.15 18:52
A kockából még mindig évi tízmillió darabot adnak el világszerteFOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ TIM WHITBY
Fotó: /
A híres kockát gyártó cég szerint a játék továbbra is védjegyoltalom és szerzői jogi védelem alatt áll Magyarországon, így a hasonló kockák engedély nélküli gyártása és értékesítése jogszabályt sérthet.
Néhány napja több helyen megjelent, így mi is írtunk arról, hogy a nemzetközi döntésekkel összhangban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kimondta, törölni kell a Magyarországra is kiterjesztett Rubik-kocka védjegyet. A döntést a Fővárosi Törvényszék megerősítette, majd idén januárban a Fővárosi Ítélőtábla is jóváhagyta ezt. Az első értelmezések szerint a gyakorlatban azt jelentette: bárki gyárthat és adhat el Rubik-kockát. Ez azonban a játékot gyártó cég szerint nem igaz, a végzés egyáltalán nem azt jelenti, hogy a Rubik-kocka oltalma Magyarországon megszűnt volna - írja most a hvg.hu egy frissen kiadott közleményre hivatkozva. Eszerint a döntés valójában nincs érdemi hatással a Rubik-kocka magyarországi oltalmára.
A gyártó szerint a döntésnek semmilyen joghatása nincs arra az uniós védjegyre, amely a Rubik-kocka formáját és kialakítását oltalmazza, és amely Magyarországot beleértve az egész EU-ra kiterjed.
"Mivel ezen védjegy érvénytelensége tekintetében jogerős döntés még nem született, a védjegyet érvényes és érvényesíthetőnek kell tekinteni".

A közlemény arról is szót ejt, hogy a Rubik-kocka védjegyek jogtulajdonosa számos olyan EU-s, nemzetközi és nemzeti védjegy jogosultja, amely a Rubik-kocka formáját és jellegzetes színes kialakítását oltalmazza. A gyártó szerint egyetlen országban sem született még olyan hatósági vagy bírósági döntés, amely ezen védjegyek érvénytelenségét megállapította volna. Harmadszor, tették hozzá, a kérdéses bírósági döntés a védjegynek csak a magyarországi részét érinti, vagyis a védjegy oltalma alá tartozó egyéb országokban a nemzetközi védjegy továbbra is érvényes.
A kockát gyártó cég szerint a Rubik-kocka továbbra is védjegyoltalom és szerzői jogi védelem alatt áll Magyarországon, így a hasonló kockák gyártása és értékesítése a jogosult engedély nélkül a védjegy- és szerzői jogi jogszabályokat sértheti.
2019.02.15 18:52

Garancsi üzlettársa vette meg a McDonald's minden magyar érdekeltségét

Publikálás dátuma
2019.02.15 17:28

Fotó: Shutterstock/
A McDonald's Scheer Sándor vállalkozóra ruházza magyarországi tulajdoni érdekeltségét. Scheer az Orbánt reptető Garancsi építőcégének vezérigazgatója is.
Üzletrész-adásvételi szerződést írt alá Scheer Sándor vállalkozóval a McDonald's Corporation, a megállapodás értelmében a McDonald's a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljes körűen Scheer Sándorra ruházza át, aki Developmental Licensee (DL) partnerként fejleszti és üzemelteti a piacon működő McDonald's éttermeket. 
Scheer Sándor a Market Építő Zrt. alapítója, részvényese és vezérigazgatója, emellett a Unione Group ingatlanfejlesztő cég, valamint a Hotel Clark tulajdonosa. A Marketről még azt érdemes tudni: a cég mostanság nem kevés stadiont és sportlétesítményt épít, és a kormányfőt magángépen reptető Garancsi István többségi tulajdonában áll. A Fidesz-közeli Figyelő az év vállalatának választotta tavaly,
a díjat Orbán Viktor személyesen adta Scheer kezébe.
A magyarországi üzlet további működtetéséhez és növekedéséhez szükséges tőkét Scheer Sándor fogja biztosítani. A tranzakció várhatóan 2019 első negyedévében zárul majd le, pénzügyi feltételei nem publikusak.
2019.02.15 17:28
Frissítve: 2019.02.15 17:46