Előfizetés

Indul a rendőrtoborzó

Csütörtökön kezdik toborozni azt a háromezer rendőrt, akit a határőrizet megerősítéséért akarnak szolgálatba állítani - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György elmondta: még nem tud beszámolni arról, hogy hányan vállalnák ezt a munkát, a rendészeti szakközépiskolákba azonban évről évre sokszoros a túljelentkezés, ezért a kormány bízik abban, hogy komoly lesz az érdeklődés, és lesznek alkalmas jelöltek. 

A belbiztonsági főtanácsadó úgy fogalmazott, "mérhetetlenül nagy" a migráció "emberi utánpótlása": tömegek indulnak útnak afrikai és ázsiai országokból, az embercsempészek pedig lehetőséget látnak ebben. Hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlók folyamatos nyomás alatt tartják a magyar határt, elsősorban Szerbiánál. Naponta átlag százan tesznek kísérletet arra, hogy erőszakkal, tiltott módon Magyarország területére lépjenek.

Veszélyforrásként említette az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás bizonytalanságát, valamint a líbiai helyzetet is, az afrikai államból ugyanis szavai szerint migránsok ezrei kelnek útra naponta. A kormány megoldást keresett ezekre a problémákra, hogy meg tudja védeni az unió külső határát, ezért a migrációs válsághelyzet meghosszabbítása mellett döntött.

Magáncélú látogatás Bahreinben? Ki hiszi ezt el? - kérdezi az MSZP

Az MSZP közleménye:

Mióta turisztikai célpont a bahreini Olaj- és Gázügyi Hatóság, vagy az ottani energetikai tárca miniszterének irodája? Hány magyar családnak tervez még ugyanide magáncélú látogatásokat a helyi tiszteletbeli konzuli ügynök? Ha egy házaspár hangsúlyozottan nem közszereplő, milyen magánjellegű beszélgetést folytathat a helyi miniszterrel? Netán a helyi kuszkusz receptjét személyesen a bahreini kormány minisztere adja oda minden magyar turistának?

Ugye senki nem hiszi el ezt az átlátszó és gyenge magyarázkodást? Ugye mindenki tudja, hogy Orbán Viktor megint hülyének próbálja nézni a magyar embereket?
És mit tehet a hazugsággal vádolt sejk, aki erről az egészről mit se sejt?

Ne öregedjen meg, ha nincs pénze

Publikálás dátuma
2016.08.31. 12:03
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Tovább szigorítják a rászoruló idősek gondozásáról szóló, a házi segítségnyújtásra vonatkozó szabályozást – derül ki a Magyar Nemzet által megismert előterjesztésből. Eddig szerződésben rögzítették, hogy az érintett naponta hány óra gondozásra jogosult, a jövőben azonban a kötelező gondozási időtartamot törlik a szerződésekből. Aki viszont vállalja, hogy sokat fizet, annak a gondozási szükségletét sem vizsgálják.

A házi segítségnyújtás lényege, hogy a rászoruló továbbra is önállóan, a saját otthonában élhessen, és ott kapjon segítséget a mindennapi feladatok elvégzéséhez, így például bevásárláshoz, csekkfeladáshoz, takarításhoz, mosakodáshoz, öltözködéshez, étkezéshez. Az ellátást a helyi önkormányzat köteles biztosítani a rászorulóknak, amihez támogatást – normatívát – kap az államtól.

Jelenleg minimum egy, legfeljebb napi négy óra gondozásra lehet jogosultságot szerezni, aki ennél is hosszabb idejű ápolást igényel, annak felajánlják a bentlakásos intézményben való elhelyezés lehetőségét. Azzal, hogy a tervezett módosítás szerint az ellátotti szerződésekből törlik, kinek mennyi gondozásra van szüksége, semmi sem határozza majd meg, hogy az érintettet naponta milyen időtartamú ellátásban kell részesíteni.

A módosítással éppen azok kerülhetnek a legnagyobb bajba, akik a legrosszabb állapotban vannak, hiszen nekik eddig nem egy-két, hanem napi három-négy óra gondozás járt, a jövőben azonban csupán annyit rögzítenek a velük kötött szerződésekben, hogy kapnak majd ellátást, ám azt, hogy milyen időtartamút, már nem. Így könnyen előfordulhat, hogy a gondozókra több beteget osztanak a szolgáltatók, mint eddig, így egy-egy érintettre kevesebb idő jut majd, mint amennyit a törvény korábban előírt.

Különösen érdekes ugyanakkor, hogy jó pénzért gyakorlatilag bárki igénybe veheti majd az önkormányzatok által kötelezően működtetett, eddig csak a rászorulóknak járó házi segítségnyújtást. A törvénytervezetben ugyanis az szerepel, hogy a jövőben a házi segítségnyújtás esetében a gondozásra nem szoruló személy is ellátható, ha az érintett vállalja, hogy megfizeti a szolgáltatási önköltséggel azonos mértékű személyi térítési díjat. Az ő esetében azt sem vizsgálják majd, hogy állapota egyáltalán indokolja-e az ellátást.

A teljes cikket itt olvashatja!