Bioritmus;egészségügy;Karolinska Intézet;bacon;

2016-09-11 12:05:00

Hagyd abba a bacon-evést! Azonnal!

Igen, tudom, hogy nem könnyű. Amikor jönnek hozzánk a vendégek az "évi rendes kerti lecsópartira", talán a legnépszerűbb ropogtatnivalók az előre kisütött bacon-csíkok, meg hát milyen sok finom étel alapozódik meg ezzel az egyszerű fogással. De mielőtt jönnének a szokásos valamiben csak meg kell halni, vagy mindenről azért már ne kelljen lemondani, vagy úgyis a genetika dönti el a dolgokat-féle fél- vagy inkább negyed igazságokkal, legalább mérlegeljenek. 

Az Independent publikálta a Stockholmi Karolinska intézet legújabb tanulmányát, ami a címben is szereplő drámainak hangzó felütéssel indul, igaz, azzal a kiegészítéssel, hogy a sokfelé reggelire fogyasztott sült szalonnával álljanak le, de azonnal.

Ami a kutatás summázata: három csík szalonna naponta jelentősen megemeli annak a kockázatát, hogy az illetővel szívbetegség végez. Gyakorlatilag 1970 óta vizsgálódnak ezen a területen, a folyamatos monitorozás mára már egzaktnak mondható bizonyítékokkal szolgál arra, hogy a vörös húsok (marha, borjú, disznó, bárány ) és a feldolgozott, magas sótartalmú hústermékek fogyasztása (több, mint 50 gramm naponta) 24 százalékkal emeli a halálos szívbetegségek kockázatát. De nem csak azt: a cukorbetegség kockázata 32-, a rosszindulatú daganatos megbetegedéseké 8 százalékkal nő. 

A feldolgozott, magas sót- és egyéb vegyi adalékot tartalmazó, gyakran füstöt húskészítmények gyakori fogyasztása a prosztata- és bélrák kockázatát 11-, a mellrák kockázatát 11 százalékkal növeli. 

Illusztráció/Thinkstock

Illusztráció/Thinkstock