A Magyar Ház volt a legjobb látogatóközpont

Publikálás dátuma
2016.09.15. 07:52
MTI fotó: Illyés Tibor
Komoly elismerést kapott a riói olimpia alatt a brazil metropoliszban üzemelt Magyar Ház, miután a sportolókból, városvezetőkből, szakértőkből álló nemzetközi zsűri megválasztotta a nyári játékok legjobb látogatóközpontjának.

A Budapest 2024 Nonprofit Zrt. közleménye szerint az olimpia szervezőbizottsága, a riói kereskedelmi és iparkamara, valamint Rio de Janeiro városa hirdetett versenyt a nemzeti házak és látogatóközpontok között, s ebben a Magyar Ház nyerte a leginnovatívabb ház címet.

A közlemény kiemelte, hogy az olimpián közel száz ilyen látogatóközpont működött, s csak nemzeti házból 52 várta a látogatókat. Magyarországnak most először volt saját nemzeti háza.

A Magyar Házon kívül Katar, Svájc, a Nemzetközi Röplabda Szövetség és az egyik nagy nemzetközi tanácsadó cég nyert díjakat, azaz a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékokra pályázók közül Budapest és Magyarország az egyetlen, amely a rangos elismerésben részesült.

"Elértük a célunkat, a legjobb nemzeti ház lett a magyar, és nem mi mondjuk ezt, hanem a nagyvilág. Trendi, a fiataloknak is vonzó, ugyanakkor elegáns és ízig-vérig magyar látogatóközpontot akartunk létrehozni, amely izgalmasan meséli el Budapestet es Magyarországot. Sikerült, húszezren látogatták meg a házat, sok millióan látták a róla készült filmeket, tudósításokat a világ összes kontinensén. Rió után országunk és fővárosunk még ismertebb és megbecsültebb, mint az olimpia előtt volt és nagyszerű érzés, hogy fantasztikus sportolóink után mi hozhattuk haza a kilencedik riói aranyat" - mondta Fürjes Balázs, a Budapest 2024 pályázat vezetője.

A Magyar Házban interaktív, a legmodernebb technológiát használó és jövőbe mutató tárlat legendás emlékekkel, filmekkel és fényképekkel engedett bepillantást a legmeghatározóbb magyar sportsikerekbe. Volt olyan különleges, a magyar sportolók összes olimpiai érmét bemutató technikai megoldás, amelyre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azonnal "lecsapott" és a jövőben saját célra kívánja felhasználni.

A látogatók megismerhették a magyar történelem, kultúra és gasztronómia jellegzetességeit, az ország kiemelkedő egyéniségeit és legszebb helyeit, "így a Magyar Ház hazánk nemzetközi népszerűsítésére is kiválóan alkalmas volt" - áll a közleményben.

A ház helyt adott Budapest 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázatának, különleges animációkon keresztül került bemutatásra, hogyan nézne ki az olimpia a fővárosban és a vidéki helyszíneken.

A közlemény kiemelte, hogy a Magyar Ház fontos találkozópontként is szolgált a NOB tagjai, az olimpiai család hazai és nemzetközi döntéshozói és az olimpiához kapcsolódó szervezetek képviselői számára.

A Magyar Házat Áder János köztársasági elnök nyitotta meg, Magyarország nemzeti ünnepén pedig beszédet mondott Thomas Bach, a NOB elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök is.

Másfél hétig vártunk a válaszokra az épülettel kapcsolatos kérdésekre. Mindez azt mutatja: a siker ellenére van még miben javulni.

Szerző

Szlovén hatalomátvétel

Publikálás dátuma
2016.09.15. 07:51
Átláthatóságot és a korrupció megszüntetését ígéri az UEFA új első számú vezetője FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MILOS BICANSKI
A szlovén Aleksander Ceferint választották meg az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) élére. A szlovén sportvezető azt ígérte, „a szép foci” felett őrködik majd. Élhetünk a gyanúperrel: az ő elnöksége alatt sem lesznek átfogó változások a szervezetnél.

Megtört a jég. Magyar szempontból mindenképpen. Véget ért ugyanis az a régi hagyomány, amely szerint nem az a jelölt nyer az UEFA elnökválasztásán, akit a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatott. Ezúttal az eleve favoritnak számító Ceferin mellé állt az MLSZ. A szlovént 42 vokssal 13 ellenében választották meg a holland Michael van Praag ellenében.

A programok tekintetében nem volt nagyobb különbség a két jelölt között. Mindketten átláthatóságot, a korrupció kiirtását ígérték. Ezek a népszerű mondatok a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) februári tisztújításán is elhangzottak már, amelyen az addigi UEFA-tőtitkár Gianni Infantinót választották meg a szervezet élére. Csakhogy hírek szerint a FIFA azóta sem lett semmivel sem átláthatóbb, s ugyanolyan gyanús pénzek csordogálnak a szövetségbe, mint korábban.

Emlékezhetünk, amint a FIFA botrányainak tavaly májusi kitörését követően olyan kijelentések is elhangzottak, amelyek szerint felülvizsgálják, jogosan kapta-e meg Oroszország a 2018-as, illetve Katar a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. Ma már senki sem beszél erről, s nem is fog, hiszen igen jelentős orosz pénzek folynak a FIFA kasszájába.

Az UEFA-nál is hasonlóképpen mennek a dolgok. A tegnapi elnökválasztáson a két jelölt közül egyik sem ígérte a támogatási rendszer átalakítását. Nem is csoda, mert ha így tennének, akkor egy sor szponzori bevételről kellene lemondaniuk. A mai, meglehetősen feszült világpolitikai helyzetben mindenesetre elég sajátosan hat, hogy a Bajnokok Ligája egyik hivatalos reklámjában büszkén hirdetik a részben állami tulajdonban lévő orosz gázóriást, a Gapzromot. Senkinek sem áll érdekében felszámolni az orosz befolyást. Olyannyira, hogy a győztes Ceferin támogatói között Oroszországot is megtalálhatjuk.

Van Praag és Ceferin programja között egyetlen jelentősebb különbség volt. A szlovén többször is bírálta a BL 2018-as átalakításának tervét külön kiemelve, hogy a foci nagyhatalmainak komoly előnyben részesítése révén hazája csapatainak vajmi kevés esélye lesz bejutni a BL-be. (Nem mintha eddig sok szlovén résztvevője lett volna a BL-nek.) Van Praag is bírálta a lebonyolítás várható rendjét, bár az ő szájából azért nem hangzik túl hitelesen egyetlen kritizáló megjegyzés sem, mert ő is a BL reformjának kidolgozói között volt.

Hogy Ceferin megválasztásával változnak-e a 2018-as tervek, e tekintetben azért élhetünk a gyanúperrel, hiszen ha a szlovén alaposabban górcső alá veszi, mennyire több bevétel származik majd a szponzoroktól és a televíziós társaságoktól azzal, hogy szinte csak a foci fellegvárai kerülhetnek a BL-be, valószínűleg már az ő bírálata sem lesz annyira hangos. Jól tudjuk ugyanis: az UEFA-nál senki sem a saját pénzének ellensége. Ceferin egyébként azt ígérte, csökkentik az UEFA elnökének hatásköreit, s egy kiterjedtebb ellenőrzési jogkörrel rendelkező testület felállítását is felvázolta.

Michel Platini nem érti, miért baj, hogy „zsebbe” fizettek neki FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SHAUN BOTTERIL

Michel Platini nem érti, miért baj, hogy „zsebbe” fizettek neki FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SHAUN BOTTERIL

Közvetlenül a választási procedúrát megelőzően Michel Platini kapta meg a szót. A korrupció miatt felfüggesztett, majd lemondásra kényszerült UEFA-elnök csak ugyanazt hajtogatta, amit már megszokhattunk tőle.

„Nem volt tudomása” arról, hogy bármi jogszabályba ütközőt követett volna el, más szóval ma is teljesen normálisnak tartja azt, hogy nem kellett szerződést kötnie a Sepp Blatter előző FIFA-elnöktől kapott kétmillió svájci frankról, amelyet állítólagos tanácsaiért kapott, s abban sem talál semmi kivetni valót, hogy ezzel az összeggel röviddel Blatter újraválasztása előtt díjazták, több mint tíz évvel azután, hogy bölcs tanácsait adta. Platini láthatóan saját közönsége előtt beszélt, hiszen hatalmas tapssal búcsúztatták.

Ceferin mandátuma 2019 tavaszáig szól, tehát addig, amikor Platinié is lejárt volna. Korábban már hevesen tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint akár orosz, akár más ország bábja lenne. Tegnap pedig visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint nincs elég vezetői tapasztalata.

„Nem vagyok showman, sem egomániás, és meg szoktam tartani az ígéreteimet” – jelentette ki. Valóságos villámkarriert futott be, hiszen néhány hónapja még alig ismerték a nemzetközi foci berkeiben. Állítása szerint a „szép futball” felett őrködik majd. Hogy ezt milyen módszerrel teszi, ez nem volt teljesen világos.

Szerző

Kapcsolódó

Ceferin az esélyes

Gálával nyitott a Barca

Publikálás dátuma
2016.09.15. 07:50
A Barca támadó triója átgázolt a Celticen FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MANUEL QUEIMADELOS ALONSO
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének első játéknapján a Barcelona méretes zakót mért a Celticre, a katalánok 7-0-ra intézték el a skót bajnokot. A Bayern München sem adta sokkal alább, a bőrnadrágosok 5-0-al küldték haza az FK Rosztovot.

A keddi játéknap slágermérkőzésének a PSG és az Arsenal összecsapása ígérkezett. A francia bajnok már az 1. percben vezetéshez jutott Edinson Cavani találatával, s sokáig irányította is a mérkőzést. Arsene Wenger, a londoni alakulat menedzsere több klasszisát is csak a kispadra ültette, ám a második játékrészben már nem nézhette tehetetlenül csapata szereplését, így Olivier Giroud-t és Granit Xhakát is pályára küldte.

Az ágyúsok küzdöttek az egyenlítésért, ám a másik oldalon Cavani előtt adódtak ziccerek. Az uruguayi támadó viszont másodszor már nem tudott túljárni David Ospina eszén. A sok elszalasztott lehetőséget végül megbüntette Wenger csapata, Alexis Sanchez a 78. minutumban kiegyenlített. „Az eredmény nem tükrözi a pályán történteket, megérdemeltünk volna egy három-, négygólos győzelmet – bosszankodott a lefújás után a PSG elnöke, Nasszer al-Kelaifi.

A vendégek menedzsere szerint a kolumbiai hálóőr mentette meg az Arsenalt, nélküle nem jöhetett volna össze a pontszerzés. „Ospina bizonyított azok számára, akik szerint nem minőségi kapus. A kritikusainak el kell ismerniük a képességeit” - nyilatkozta Wenger.

Unai Emery, a hazaiak mestere elmondta, hogy az eredménnyel nem elégedett, ám a mutatott játék elnyerte a tetszését. „Lélekben győztünk, a játékosaim megmutatták, hogy mire lesznek képesek a jövőben. A legfontosabb dolog számomra az, hogy Cavani sokszor került helyzetbe. Egy napon majd átbillen, belövi a lehetőségeket és formába lendül."

Az A-csoport másik mérkőzésén a Basel a Ludogoreccel mérte össze erejét. A svájci bajnok nem tudta érvényesíteni a papírformát, s végül annak is örülhetett, hogy az egyik pontot otthon tudta tartani.

A B-jelű kvartettben a Napoli lépéselőnybe került riválisaival szemben, ugyanis Arkadiusz Milik duplájával idegenben győzte le 2-1-re a Dinamo Kijev gárdáját. A Benfica hiába szerzett korán vezetést a Besiktas ellen, a törökök a 93. percben egyenlítettek és elcsentek egy pontot. A gólt ráadásul az a Talisca szerezte, aki a portugál csapattól kölcsönben szerepel Isztambulban.

Bajnokok Ligája, 1. forduló
Szerda
(a mérkőzéseket lapzártánk után játszották)
C-csoport
Manchester City - Mönchengladbach
E-csoport
Leverkusen – CSKA Moszkva
Tottenham – Monaco
F-csoport
Legia Varsó – Dortmund
Real Madrid – Sporting
G-csoport
Porto – Köbenhavn
FC Bruges – Leicester
H-csoport
Lyon – Dinamo Zagreb
Juventus – Sevilla

A C-csoportban a Manchester City nem léphetett pályára a Borussia Mönchengladbach ellen, mivel a heves esőzés miatt a játékvezető alkalmatlannak találta a gyepet a játékra.

A Barcelona viszont "lubickolt". Nem a vízben, hanem a pályán, ugyanis a katalánok azt csináltak, amit csak akartak a skót bajnokkal. Lionel Messi már a 3. percben betalált. A vendégek előtt felcsillant a lehetőség az egyenlítésre, ám Moussa Dembele büntetőjét kivédte Marc-André Ter Stegen. Három percre rá Messi újból villant, majd a második játékrészben Neymar és Iniesta találata után harmadszor is beköszönt. Karrierje hatodik tripláját jegyezte, ami új rekord a BL-ben. A hajrában pedig Suarez is kétszer betalált.

Luis Enrique, a Barcelona vezetőedzője nem győzte dicsérni játékosait az összecsapás után. „Ez egy csodálatos este volt. Nyomás alá helyeztük ellenfelünket és beszorítottuk a kapuja elé. Nagyon fontos volt, hogy korán megszereztük az első gólunkat. Messi bármelyik poszton képes játszani. Számomra nem kétséges, hogy ő minden idők legjobb futballistája. Meggyőző belépőnk volt a BL-be” – zárta le gondolatait.

A D-csoportban a Bayern München is remekelt, 5-0-s vereséget mért a Rosztovra. A bőrnadrágosok középpályása, Joshua Kimmich nem akármilyen két héten van túl, hiszen ez idő alatt megszerezte első gólját a Bundesligában és a német válogatottban is, kedden pedig a Bajnokok Ligájában is beköszönt, ráadásul kétszer.

Az Atlético Madrid nem tudott a Bayernhez hasonló produkciót bemutatni a PSV ellen, ám lényeg a lényeg, a spanyol csapat három ponttal tért haza Eindhovenből.

Szerző