Előfizetés

Kezdés az ukránok ellen

A házigazda ukrán csapat ellen lép először jégre a magyar jégkorong-válogatott a jövő áprilisi divízió 1/A világbajnokságon Kijevben.

A szervezők tájékoztatása szerint a magyarok az április 22-i nyitó mérkőzésen magyar idő szerint 12.30-tól játszanak a rendezőkkel. Két nappal később 19.30 órától az osztrák, majd április 25-én 16 órától a dél-koreai együttes következik.

A magyar csapat április 27-én 16 órától a lengyelekkel mérkőzik, majd április 28-án, 12.30-tól a kazah együttes ellen fejezi be szereplését.

Az A-csoportba az első két helyezett válogatott jut fel.

Hekkertámadás a WADA ellen

A Fancy Bear nevű orosz hekkercsoport hatolt be a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisába, szerzett bizalmas, a riói olimpiával összefüggő információkat sportolókról, és közölt első lépésként amerikai sztárversenyzőkről – szerinte – egyértelműen doppingolásra utaló adatokat.

A WADA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), illetve az érintett amerikai versenyzők és sportszervezetek is határozottan tagadják a vádakat, míg az orosz kormány elhatárolódott az akciótól. Az orosz csoport a honlapján vállalta fel nyíltan a támadást, egyúttal azt írta, hogy számos amerikai sportolóra, köztük a teniszező Serena és Venus Williamsre, illetve a tornász Simone Bilesra vonatkozóan rendelkezik terhelő bizonyítékokkal.

„Az amerikai csapattal kezdjük, amely szégyent hozott a nevére romlott győzelmeivel. Készüljetek, hamarosan szenzációs bizonyítékokat közlünk majd híres versenyzőkről, akik doppingszereket használnak” – írták honlapjukon a hekkerek, egyúttal jelezték, hogy további országok élversenyzőiről is rendelkeznek információkkal, melyeket hamarosan nyilvánosságra hoznak.

A WADA közleményében Olivier Niggli, a szervezet főigazgatója azt írta, hogy az ügynökség elítéli az akciót, amelynek célja, hogy aláássa az ügynökség tekintélyét és a nemzetközi doppingellenes rendszert. A főigazgató jelezte, hogy azonnal felvették a kapcsolatot az érintett sportolókkal és szervezetekkel. A WADA azt is közölte, hogy a doppingellenes adminisztrációs és irányítási rendszert (ADAMS) törték fel, s a hekkerek hozzájutottak a gyógyászati okokból adott mentességi (TUE) listához is.

Niggli egyúttal annak a véleményének adott hangot, hogy a mostani eset „nagy mértékben megnehezíti” a nemzetközi bizalom visszaállítását Oroszországgal szemben, az elmúlt évek doppingbotrányai és a júniusban kiadott McLaren-jelentés után.

A WADA által megbízott, Richard McLaren vezette független bizottság azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között 30 sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények elleplezését szolgáló rendszert.

Orosz atléták ezért nem is vehettek részt a riói olimpián, és a többi sportágban sem engedték elindulni azokat, akiknek volt már korábban doppingügyük. A riói paralimpiáról pedig – csakúgy mint a 2018-as téli paralimpiáról – valamennyi orosz sportolót kizárták.

Kontra - Más kávéház

Az európai kupamérkőzések csak felerősítették annak érzetét, ami eddig is tudható volt: létezik a futballnak egy milliók által ismert változata, s egy olyan is, melynek titkát egyelőre kevesek vallhatják magukénak. 

Az „űrfocit” játszó spanyol és német élcsapatok – melyek gyakorlatilag évek óta a kontinens futballját meghatározó szereplők – játszi könnyedséggel múlták felül ellenfeleiket, a Barcelona és a Bayern Bajnokok Ligája-mérkőzésén némi sarkítással élve visszajátszásra sem volt idő, hiszen egy-egy pengés megoldás lassítása közben már újabb gólnak tapsolhatott a nagyérdemű.

Felgyorsult az élet, s vele együtt a világszerte népszerű játék is. „Balszerencsés volt az első, büntetőből kapott gólunk, a többi aztán már gyorsan jött” – írta le szavakkal az élményt a Bayerntől ötöt kapó Rosztov vezetőedzője.

Miközben a BL-ben a kontinens krémje gálázott, Magyarországon a honi élvonal – a nemzetközi porondtól már augusztus első napjaiban búcsúzó - prominens képviselői kezdték meg menetelésüket a Magyar Kupában. Micsoda kontraszt. Sok más magyar „kollégájához” hasonlóan a valaha az egyik NB I-es klub utánpótlásához tartozó, ma a BKV Előrét erősítő fiatal labdarúgó is a televízió képernyője előtt követte a keddi mérkőzéseket.

Ámulattal nézte a köztévé közvetítését, ahol az első játékrészben Lionel Messi parádéjától, a mérkőzés szünetében az egyperces propagandahírektől, majd a folytatásban a Messi, Neymar, Suarez triász varázslataitól maradt tátva a szája.

Az ifjú másnap aztán fejet hajtva a nagyobb tudás előtt, mégis irigykedve tekintett a csapatát felülmúló FTC valamennyi labdarúgójára – az alacsonyabb ligás csapatok számára ugyanis a várható eredmény másodlagos, viszont fociünneppel felérő, ha élvonalbeli klub teszi tiszteletét a többnyire elhagyatott sporttelepen.

Az élmény már-már BL-i, a játék - elvben - ugyanaz, s több helyütt még a végeredmény is hasonlóképpen alakult, mint előző este a tévében. Csak az a bizonyos kávéház más. Nagyon más.