Szerbiai bírókat tartóztattak le

A korrupció és a bűnözés visszaszorítása érdekében végzett közdelem folytatásaként több hónapos akciót követően a belügyminisztérium és a Biztonsági-Információs Ügynökség (BIA) emberei a szervezett bűnözés elleni ügyészséggel együttműködve az este letartóztattak négy személyt, akiket kenőpénz elfogadásával gyanúsítanak, jelentette be Biljana Popović Ivković, a belügyminisztérium államtitkára – írta a Vajdaság Ma.

Letartóztatták Gojko Lazarevet, a šabaci felső bíróság elnökét, Dragan Cvetinovićot, a loznicai alapfokú bíróság elnökét, Olivera Lazarevićet, a loznicai alapfokú bíróság bíráját és D. R.-t, mivel fennáll a gyanú, hogy kenőpénzt fogadtak el, illetve adtak, s visszaéltek hivatali helyzetükkel, tájékoztatott a belügyminisztérium.

Szerző

Fontos gyógyszer hiányzik a gyógyszertárakból

Publikálás dátuma
2016.09.19. 10:52
Illusztráció: Thinkstock
Az orvosok sebesüléseket követően, vagy különféle műtéteket megelőzően és után adják vérhígítóként a Fraxiparine nevű gyógyszert a betegeknek. A szlovákiai patikákban egyre kevesebb van belőle, s a gyógyszerészek riadót fújtak miatta – írta a Noviny.sk, amelyet a bumm. idézett.

"Nincs elegendő a gyógyszerből. A helyzet valóban rendkívül súlyos az egyetemi gyógyszertárban is" – mondta a JOJ tévé hírportáljának, a Noviny.sk-nak Tatiana Geročová, a gyógyszertár vezetője. Az általunk irányított projekt keretében egyre gyakrabban kapunk jelzéseket, hogy ez a gyógyszer elérhetetlen – erősítette meg Tomáš Turiak, a Szlovák Gyógyszerészek Kamarájának alelnöke.

Az életmentő gyógyszerre bármelyikünknek szüksége lehet. Elég, ha törést szenvedünk, vagy valakin egy szokványos ízületi műtétet hajtanak végre. "Azért fontos, mert hígítja a vért és megakadályozza a vérrögök képződését" – magyarázta Turiak.

"Elengedhetetlenül szükséges az állapotos nők nagy száma miatt is, akik ha nem kapják meg rendszeresen ezt az előírt gyógyszert, akkor súlyos veszélybe kerülhet a magzatuk kihordása" – magyarázta Katarína Novotná, egy eperjesi gyógyszertár munkatársa.

Szerző

Kitölti mandátumát a koalíció

A cseh liberális párt, az ANO elnöke, Andrej Babis azt közölte, kitart pártja, a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták koalíció a következő esedékes parlamenti választásig a sok vita ellenére. A kormányfőhelyettes és pénzügyminiszter ezt a Prima televízióban közölte azzal az összeférhetetlenségi törvénnyel kapcsolatban, amelyet múlt héten fogadott el a prágai törvényhozás alsóháza.

A multimilliárdos kormányfőhelyettes Andrej Babis tulajdonában van egyebek között két nagy országos napilap, a liberális Mladá Fronta Dnes és a konzervatív Lidové Noviny, valamint más sajtótermékek, kereskedelmi televíziók és rádióállomások. A kormánykoalíció két másik pártja, a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták, valamint az ellenzék ezért állandóan támadják Babist, s azt állítják, hogy a tulajdonában lévő médiát politikai hatalmának megerősítése érdekében használja fel. Babis a vádakat tagadja, s nem hajlandó lemondani médiaérdekeltségéről. Az elfogadott jogi normának nincs visszamenőleges hatálya, s a jelenlegi törvénymódosítás csak akkor érintené Babist, ha tagja lenne a jövő választások után felálló kormánynak is. Ennek nagy a valószínűsége, mert Babis mozgalma jelenleg már hónapok óta a legnépszerűbb politikai tömörülés Csehországban. Milos Zeman köztársasági elnök jelezte, nem lesz hajlandó aláírni a jogszabályt, amelyről még a szenátusnak is szavaznia kell.

Babis hétvégén azt is közölte, nem tárgyal a kommunistákkal az együttműködésről a jövő évi parlamenti választás előtt, de nem zárta ki a lehetőségét az együttműködésnek a novemberi regionális választást követően.

Szerző