Előfizetés

Menekültválság - Egy lépésre a megegyezéstől?

Egy lépés választja el az Európai Uniót (EU) a migrációs válság kezelését célzó új megegyezéstől, amely összhangban lenne a lengyel és a közép-európai elvárásokkal - jelentette ki Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes hétfő reggeli interjújában.

Az EU-ügyekért felelős tisztségviselőt arról a javaslatról kérdezték, amelyet a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - V4) terjesztett elő a pénteki pozsonyi nem hivatalos EU-csúcstalálkozón.

A javasolt megegyezés - melynek teljes szövege a lengyel miniszterelnöki hivatal Twitter-oldalán olvasható - a "rugalmas szolidaritásról" tesz említést, amely elv lehetővé tenné az uniós tagállamoknak, hogy a migráció kezelésében "maguk döntsenek hozzájárulásuk konkrét formájáról, figyelembe véve saját tapasztalatukat és lehetőségeiket". "Emellett az összes menekültelosztási mechanizmusban való részvételnek önkéntesnek kell lennie" - áll a dokumentumban.

Szymanski magyarázata szerint a rugalmas szolidaritás elve alapján "minden állam azt ajánlhatja, amire valóban képes is." Így esély nyílik "az EU-n belüli átirányításon alapuló merev politika elvetésére," valamint arra, hogy a tagállamok "arra összpontosítsanak, ami valóban összeköti őket, vagyis a külső uniós határok védelmére".

A miniszterhelyettes azzal érvelt: a tavaly szeptemberben elfogadott egyszeri menekültelosztási kvótáról "egyértelműen megállapítható, hogy nem működik, a tagállamok nem teljesítik a benne foglalt vállalásokat". Az EU-t ma ezért "egy lépés választja el attól, hogy a migráció ügyében új megegyezést kössön, amely megfelelne a lengyel és a közép-európai elvárásoknak" - értékelte Szymanski.

A pozsonyi EU-csúcs eredményeit értékelve Szymanski elmondta: "az EU a lengyel elvárásoknak megfelelő reformfolyamatot indított el," mindazonáltal a folyamat ütemezése nem kielégítő. Varsónak nem tetszik, hogy "sok uniós vezető a reform mértékének csökkentésére törekszik" - fejtette ki a külügyminiszter-helyettes.

Szerbia is kerítést építene

A szerb kormány tagjainak többsége támogatná, hogy Szerbia kerítést építsen Macedóniával és Bulgáriával közös határán, ám Aleksandar Vucic miniszterelnök továbbra is ellenzi a lépést, megfogalmazása szerint egyedül ő van a javaslat ellen.

A kormányfő a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) adott interjújában Nebojsa Stefanovic belügyminisztert, valamint Aleksandar Vulin szociálisügyi minisztert nevezte meg a kerítésépítés fő szószólóiként. Hozzátette azonban, hogy mások is támogatnák az ötletet. "Csak én ellenzem, mert nem akarok falakat építeni. Ugyanakkor Szerbia nem lesz a menekültek parkolóhelye sem" - szögezte le.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugat-balkáni országban jelenleg mintegy 6500 migráns tartózkodik, 81 százalékuk afganisztáni. "Nagyon agresszívek ezek a fiatalemberek, gondokat okoznak, főleg Belgrádban" - magyarázta, majd hozzáfűzte, hogy egyre gyakoribbá váltak a lopások is. "Ez nem azt jelenti, hogy megtorló intézkedéseket foganatosítunk velük szemben, hanem azt jelenti, hogy óvatosnak kell lennünk. Tudnunk kell megóvni az országot, mert a migránsok száma egyre növekszik" - nyomatékosította.

Aleksandar Vucic aláhúzta, hogy Szerbia nem tud több migránst befogadni, ugyanis akik belépnek az országba, nem tudják folytatni az útjukat Nyugat-Európa felé, így Szerbiában torlódnának fel. "Átfogó intézkedésre van szükség" - hangsúlyozta.
Véleménye szerint, ha korábban "észbe kap" az ország, akkor a jó szíriai szakembereket, főleg az orvosokat Szerbiában lehetett volna tartani, így viszont Németország és az Egyesült Államok szerezte meg őket.

"Ingyenvonattal" utazhatnak a fiatalok Európában

Elérhető közelségbe került az uniós fiatalok számára ingyenes Interrail vasúti bérlet terve, miután az erről szóló javaslatot Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője is támogatásáról biztosította - közölte Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő hétfőn.

"Régóta dolgozunk a program lehetséges megvalósításán, felvettük a kapcsolatot a vasúti cégekkel és szervezetekkel, de vizsgáljuk az ötlet megvalósíthatóságát egy, az európai intézmények és a turisztikai szektor közötti, speciális együttműködési program keretében is. Ahhoz, hogy létrejöjjön egy ehhez hasonló bérletprogram, elsősorban politikai döntés szükséges, ez pedig Weber frakcióvezető kijelentései után vélhetően könnyebben megszerezhetővé válik" - írta közleményében a szocialista politikus, aki az EP közlekedési bizottságának tagja.

"Egy ilyen projekt nem pusztán az +ingyenvonatozásról+ szól, hanem az európai fiatalság lehetőségeinek kinyitásáról, az integráció sikeres mélyítéséről, a kultúrák közötti jobb kommunikációról. A projektet más programokkal is össze lehetne kötni, így például az Európai Önkéntes Szolgálattal vagy az Erasmus+ programmal, de komoly lehetőségeket rejt a turisztikai szektorral való lehetséges együttműködés is" - hangsúlyozta Ujhelyi István.

Weber az Európai Parlament előző heti plenáris ülésén vetette fel, hogy 18 éves korában minden uniós állampolgár kapjon egyet a 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító bérletekből, hogy így bejárhassák az Európai Unió országait.
A néppárti frakcióvezető nem tudott arról, hogy már fut egy ezzel kapcsolatos, magyar kezdeményezésű projekt, de örült neki, és jelenleg egyeztetések folynak a lehetséges megoldásról, közös munkáról - mondta Ujhelyi, aki arról is beszámolt, hogy a "világ és egymás jobb megismerését" célzó ötletet eredetileg két német fiatalember vetette fel nagyjából egy évvel ezelőtt, ő pedig ezt követően kezdett tárgyalásokba a megvalósítás lehetőségéről.

Az ügyben Michael Kramer, az EP közlekedési és idegenforgalmi bizottságának zöldpárti elnöke és néhány párttársa is "mozgolódik". Egyes szakemberek szerint így elképzelhető, hogy kialakul a javaslat mögött egy konzervatív-szocialista-zöldpárti támogatói háttér az Európai Parlamentben.

Az Interrail Global összesen 30 országban biztosít utazási lehetőséget.