Halott gyerek a kisrepülőben - Volt engedélyük a pilótáknak

Publikálás dátuma
2016.09.22. 18:43
A roncs egy darabja FOTÓ: police.hu
A Gödöllőnél lezuhant mindkét kisrepülőgép pilótájának megfelelő engedélye volt - mondta Baumann Zsolt, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légügyi Hivatal NSA főosztályvezetője csütörtökön az MTI-nek, hozzátéve: a két utast szállító gép az információk szerint nem kereskedelmi repülést végzett.

Vasárnap reggel két kisrepülőgép ütközött össze és zuhant le Gödöllő és Isaszeg között: egy Cessna 182-es, amely ejtőernyősök ugratásából tért vissza éppen a gödöllői reptérre, és egy sétarepülésre induló Piper-28-as. Ez utóbbi roncsait a csatárláncban dolgozó rendőrök és tűzoltók viszonylag hamar megtalálták a gödöllői arborétum területén, az úttól 50-100 méterre. A roncsban három ember, köztük egy gyerek holtteste volt, mindannyian szörnyethaltak. A Cessna maradványait több mint egyórás helikopteres keresés után fedezték fel, ebben a gépben csak a pilóta ült, aki szintén életét vesztette.

Baumann Zsolt csütörtökön azt közölte: mindkét pilóta úgynevezett PPL vizsgával rendelkezett, csak magánrepülésekre voltak képesítésük, kereskedelmi pilótatevékenységet nem végezhettek. A Piperrel azonban, amelyben két utas is volt, az eddigi információk szerint nem kereskedelmi repülést végeztek. Hozzátette, a baleset ügyében átfogó vizsgálat indult, amelynek keretében a szabályrendszereket is vizsgálják. Azt szeretnék kideríteni, rendszerszinten lehetséges-e, hogy hasonló balesetek bekövetkezhessenek. A szakember ismét hangsúlyozta, hogy további részleteket a vizsgálatok után hoznak nyilvánosságra.

Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) kommunikációs vezetője a baleset bekövetkeztéről vasárnap annyit mondott az MTI-nek, hogy a Cessna már visszatérőben volt feladatáról, amikor a HungaroControl légiforgalmi szolgálat körülbelül 600 méter magasságon elveszítette vele a kapcsolatot, majd értesítették a légi kutató-mentő szolgálatot.  A helyszíni szemle megállapításai arra engednek következtetni, hogy a repülőgépek a levegőben, szemből ütköztek, miközben a Cessna leszálláshoz készült, a Piper pedig a felszállást követően emelkedőben volt.

Szerző

"Cukros ügy" - Kilenc vádlott felett ítélkezett a bíró

Három év szabadságvesztésre ítélte az úgynevezett cukros ügy kilenc vádlottjának egyikét csütörtökön első fokon a Győri Törvényszék, a többiek felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. A vád szerint a cukor színlelt értékesítésével és körbeszámlázással több százmillió forint értékben követtek el adócsalást.

Az első- és a másodrendű vádlott érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságok 2006 áprilisa és júniusa között 1,2 milliárd forint értékben vásároltak és adtak el cukrot, erről azonban adóbevallást nem készítettek, áfafizetési kötelezettségüknek pedig nem tettek eleget. Így mintegy 150 millió forint kárt okoztak az állami költségvetésnek.

A harmadrendű vádlott ügyvezetése alatt álló győri cukorkereskedő cég három szlovákiai társaságnak értékesített mintegy 12 ezer tonna cukrot, csaknem 2 milliárd forint értékben. A vádlott úgy tudta, hogy a vevők Szlovákiába szállítják a felvásárolt élelmiszert, ezért nulla százalékos adókulccsal számolt el. A szlovák cégek viszont a cukrot több magyarországi végfelhasználóhoz juttatták el, és a nettó áron megvásárolt élelmiszert az áfával növelt összegért értékesítették, ezzel jelentős haszonra tettek szert. A harmadrendű vádlottnak mintegy 300 millió forint áfát kellett volna befizetnie, ezt azonban elmulasztotta, mert a szlovákiai cégek képviseletében eljáró többi vádlott megtévesztette. Emellett az ötödrendű vádlott még több cég közbeiktatásával további 76 millió csökkentette adófizetési kötelezettségét.

Előfordult az is, hogy az ügyben érintett egyik gazdasági társaság csak "papíron" vásárolt és adott el mintegy 2 milliárd forint értékű cukrot, ténylegesen árumozgás azonban nem volt, csak pénzmozgás. A társaság ezzel mintegy 250 millió forinttal kevesebb adót fizetett. Az ügyben még 10 éve indult nyomozás az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más cselekmények miatt.

A bíróság az ötödrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett, az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette miatt 3 év szabadságvesztésre ítélte, a többi vádlottat felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak közül volt, aki enyhítésért, illetve felmentésért fellebbezett. Az ügy tárgyalása másodfokon a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

Az ügyben a bíróság 39 tárgyalási napot tartott és mintegy kétszáz tanúvallomást szerzett be. A nyomozati iratok között 320 kötet lefoglalt könyvelési anyag állt rendelkezésre. Az ügy bonyolultsága miatt a bíróság két hivatásos bíróból és három ülnökből álló ötfős tanácsban járt el.

Szerző

Eltűnt! A rendőrség keresi Farkas Flórián Waltert

A rendőrség a lakosság segítségét kéri egy 42 éves férfi eltűnése ügyében. A Szegedi Rendőrkapitányság folytat körözési eljárást Farkas Flórián Walter eltűnése miatt - írja a police.hu.

A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi a munkahelyéről ismeretlen helyre távozott 2016. szeptember 21-én 10 óra körül, egy pisztácia színű, JAS-166 forgalmi rendszámú VW Passat személygépkocsival. A felkutatására tett intézkedések eddig nem vezettek eredményre.

Farkas Flórián Walter 186 centiméter magas és 75 kilogramm. Testalkata nagyon vékony, haja sötétbarna, erősen őszülő, normál vágású. Arca keskeny, hosszúkás, sötétbarna borostás. Szeme színe barna. Mikor legutoljára látták, szobafestő-mázoló, fehér, de festékfoltos kantáros munkásruhában, és világoszöld pamut pólóban volt. Munkáscipőt vagy lyukacsos szilikonpapucsot viselt.

A rendőrség kéri, hogy aki a képen látható férfit felismeri vagy jelenlegi tartózkodási helyével kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Szegedi Rendőrkapitányságon, illetve telefonon is tehet bejelentést a 107-es, 112-es vagy a 562-400/17-38-es telefonszámon, valamint a telefontanú 06-80/555-111-es telefonszámán.

Szerző