MSZP: fel nem tett kérdésre nincs jó válasz

Publikálás dátuma
2016.09.28. 18:04
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Az MSZP elnöke szerint a népszavazáson olyan kérdésről kérik az emberek véleményét, amelyik nincs feltéve, márpedig "fel nem tett kérdésre nincs jó válasz". 

Molnár Gyula szerdán az MSZP ajkai Európa-napján úgy fogalmazott, hogy "ha nincs jó válasz, akkor azt mondjuk, hogy maradjon mindenki otthon október 2-án". Fél attól, hogy a kormány olyat fog tenni, ami sérti a választások tisztaságát, és csak azt a szavazatot nem lehet elcsalni, amelyik nincs leadva - jelentette ki, a távolmaradásra buzdítva.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy szeretné látni, mi a közjogi következménye október 2-ának, a kormánypártok mit akarnak benyújtani a parlamentben a népszavazás után. Mi van akkor, ha október 3-án azt mondják, hogy a szavazás valójában "arról szól, hogy akár ki is léphetünk az Európai Unióból?" - tette fel a kérdést.

A pártelnök szerint nem lehet úgy egy közösség tagjának lenni, hogy amikor az előnyök vannak, ott állunk és tartjuk a markunkat, amikor pedig vannak feladatok és felelősségek, akkor azt mondjuk: ne haragudjanak, de ebben nem vennénk részt. Molnár Gyula hangsúlyozta: a szocialisták 2016-ban azon fognak dolgozni, hogy Magyarország maradjon az Európai Unió teljes jogú tagja.

Molnár Gyula kiemelte, október 3-ától az MSZP be fogja mutatni, hogy valójában ez a népszavazás nem más, mint egy politikai paraván, amely elfedi az igazi bajokat az oktatásügyben, az egészségügyben, és valójában az a baj Magyarországon, hogy sok a szegény és nagy a korrupció.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese szerint az Európai Unióval szinte száz százalékban újraegyesült a magyar nemzet, és ezt is kockáztatja a miniszterelnök. Azt mondta: kétsége senkinek se legyen, 2020 után Orbán Viktor nem fog pénzt kapni az Európai Unióból, "hogy a saját családját meg a saját vagyonát gyarapítsa". 2020 után csak kötelességeink lesznek, ezt a demokratikus kötelezettséget pedig nem akarja vállalni a jelenlegi kormányfő, és ehhez akar most felhatalmazást kapni - mondta a politikus.

Az öt százalék alatti munkanélküliségi ráta hírére reagálva az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a legfontosabb dolog Magyarországon, hogy nőjenek a fizetések, de ezt sem tudjuk elérni Európa nélkül. Gőgös Zoltán azt mondta: a kormány nem akarja megérteni, hogy ha ezen nem változtatunk, innen mindenki meg fog szökni előbb-utóbb. Most még van hova megszökni, mert nincsenek "deréknyi sorompók" a határokon, viszont nem fogunk tudni mit kezdeni a most külföldön dolgozó embertömeggel, ha mi "olyan idióták és őrültek leszünk, hogy ebből a közösségből ki akarunk jönni" - tette hozzá.

Szerző
Frissítve: 2016.09.28. 19:31

Kvótareferendum - Érvénytelen majdnem minden ötödik levélszavazat

 Tizenötezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel hétfőn és kedden a Nemzeti Választási Iroda (NVI), a szavazási iratok mintegy 18 százaléka érvénytelen volt - derül ki az NVI internetes oldalának szerdai adataiból.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az októberi népszavazáson, és az NVI-hez már egy hete folyamatosan érkeznek a levélszavazatok. A választási iroda hétfőn kezdte meg a beérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését. Azt vizsgálta, le van-e ragasztva a válaszboríték, az tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva. Az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok alapján az NVI azt is ellenőrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben és nem küldött-e vissza több szavazási iratot.

Ha az iratcsomag minden eleme formailag és tartalmilag is megfelel a törvényi előírásoknak, akkor külön dobozban gyűjtik a névtelen, szavazólapot tartalmazó borítékokat, és ezeket a szavazás napján este 7 óra után bontják fel, majd szkennelik be a szavazatokat.

Hétfőn és kedden 15 601 szavazási iratot dolgoztak fel, ebből 12 835 volt érvényes. Ez azt jelenti, hogy megközelítőleg minden ötödik visszaérkezett szavazási irat érvénytelen volt.

Az NVI az MTI érdeklődésére közölte, az ellenőrzött szavazási iratok érvénytelensége többnyire abból adódik, hogy a választópolgár nem vagy nem a nyilvántartásban szereplő adatokkal megegyezően adta meg az anyja nevét.

Az NVI internetes tájékoztató oldaláról, a www.valasztas.hu-ról az is kiderül, hogy szerdáig 51 353 szavazási iratot juttattak vissza postán az NVI-hez és további 22 216-ot a külképviseleteken adtak le. A levélben szavazásra csaknem 274 ezer választópolgár jogosult.

Szerző

Érvényesíteni kell a diákigazolványokat

Publikálás dátuma
2016.09.28. 16:02
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A közoktatásban, valamint a felsőoktatásban tanulóknak október 31-ig be kell szerezniük az új diákigazolvány-matricákat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). 

A diákigazolványok érvényesítése - a tanköteles kor betöltését követően - azért szükséges, mert kedvezményes tanulóbérletet csak érvényes diákigazolvánnyal vagy ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolással lehet használni, ezek nélkül a bérletszelvény utazásra nem jogosít. Az oktatási intézmény által kiállított ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolások a kiállítástól számított 60 napig érvényesek, szükség szerint tehát 60 naponta újat kell beszerezni. Más dokumentummal, például iskolalátogatási igazolással, hallgatói jogviszony-igazolással az utazási kedvezményeket nem lehet igénybe venni, minden ilyen esetben pótdíjazásra lehet számítani.

Szerző