Corbyn ellen nem várható újabb kihívás

Publikálás dátuma
2016.09.29. 10:44
FOTÓ: Christopher Furlong/Getty Images
Jeremy Corbyn az egység helyreállítására, a lövészárkok eltüntetésére szólította fel pártját a Labour éves kongresszusán mondott záróbeszédében, Liverpoolban. 

A Munkáspárt vezérét, aki Owen Smith ellenében győzedelmeskedett az újbóli vezetőválasztáson, vastapssal ünnepelték. Lapértékelések szerint Corbyn idén sokkal jobb beszédet mondott, mint egy évvel ezelőtt, ugyanakkor továbbra is adós maradt a stratégiai programmal, hogy a Labour hogyan tudna győzedelmeskedni a következő választásokon. A pártkonferencián egyáltalán nem esett szó arról, hogy a Munkáspárt milyen álláspontra helyezkedjen a Brexittel kapcsolatosan. A posztján megerősített pártvezér nemigen tett kompromisszumos gesztust a frakció felé, amelynek tagjai továbbra is attól tartanak, a túl balos politikával nem lehet választást nyerni.

Corbynt a közeljövőben nem fogják kihívni, de ez nem jelenti azt, hogy sikerült volna elsimítani az ellentéteket. A Labour-frakció tagjai ugyanakkor úgy vélik, hogy túl korai volt új vezetőválasztást kezdeményezni. Owen Smith, az árnyékkormány eddigi munka- és nyugdíjügyi minisztere utóbb azt mondta, ő nem is volt a kihívás mellett, s több időt kellett volna adni, hogy Corbyn belejöjjön a párt irányításába.

Szerző

Lázadás a szocialistáknál

Publikálás dátuma
2016.09.29. 10:41
Pedro Sánchez. FOTÓ: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images
A tartományi választásokon elszenvedett, katasztrofális kettős vereség után a spanyol szocialistáknál mind többen követelik a főtitkár, Pedro Sánchez lemondását. 

Tegnap a PSOE végrehajtó bizottságának 17 tagja benyújtotta lemondását, így próbálva kikényszeríteni rendkívüli kongresszus összehívását és új főtitkár választását. A lemondott tisztségviselők között volt Carme Chacón volt védelmi miniszter, akit korábban esélyesnek tartottak a főtitkári posztra. Sánchez azonban nem hajlandó lemondani, s megváltoztatni a konzervatív kormányzással kapcsolatos elutasító álláspontját. A vita azonban belháborút robbantott ki a legnagyobb ellenzéki párt soraiban.

A 2014-ben megválasztott, 44 éves Sánchez vezetésével eddigi legrosszabb választási eredményét érte el a PSOE a 2015 decemberi választáson, s nem sokkal tudott javítani a 2016. június 26-i, újabb voksoláson sem. Noha a párt helyi és történelmi vezetői jórészt azon az állásponton voltak, hogy a szocialistáknak tudomásul kell venniük a vereséget, s engedni, hogy a legtöbb mandátumot szerzett konzervatívok kormányozzanak tovább, Sánchez nem értett egyet ezzel. Megpróbálkozott egy „progresszív koalíció” megalakításával, de nem járt sikerrel, elbukott a beiktatáskor. A szocialisták a múlt vasárnapi baszkföldi és galíciai tartományi voksolás ereményétől tették függővé, hogyan tovább. A PSOE végül mindkét tartományban rosszul szerepelt, Galíciában harmadik, Baszkföldön negyedik helyre szorult vissza. A főtitkár azonban – a realitásokkal mit sem törődve - még mindig arról beszélt, hogy újra kísérletet tesz a kormányalakításra.

Sánchez vonakodása miatt rosszallását fejezte ki Felipe González, a PSOE legsikeresebb kormányfője, aki – között állt a párt élén. González közölte: becsapva érzi magát, mivel amikor a júniusi voksolás után tárgyaltak Sánchezzel, azt ígérte neki, hogy a PSOE frakciója elsőre elutasítja, de a második szavazásnál tartózkodással lehetővé teszi Mariano Rajoy konzervatív kormányfő beiktatását. González joggal aggódik, ha október végéig nem alakul meg az új spanyol kabinet, a választók a szocialistákat teszik majd felelőssé azért, hogy decemberben harmadszor is az urnákhoz kell járulniuk, s Spanyolország gyakorlatilag egy évig kormány nélkül maradt.

Szerző

Obama: súlyos hibát követett el a kongresszus

Publikálás dátuma
2016.09.29. 10:36
FOTÓ: Pool/Getty Images
Barack Obama súlyos hibának tartja, hogy a washingtoni kongresszus felülírta múlt pénteki vétóját, amellyel megakadályozta volna, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak hozzátartozói perelhessék a bűnrészességgel gyanúsított államokat. 

Az amerikai szenátus szinte egyhangúan - 97 igen, egy nem szavazattal - utasította el az elnöki vétót, azaz kétpárti támogatást kapott a törvényjavaslat. A képviselőházban ugyancsak nagy többséggel, 348 igen, 77 nem szavazattal utasították el Obama vétóját, bőven meghaladva a szükséges kétharmados többséget. Ez az első alkalom Obama két hivatali idejében, hogy a kongresszus nem tartotta tiszteletben az elnök döntését. A 44. elnök 12 alkalommal élt a vétó eszközével.

A szenátusban egyedül Harry Reid nevadai demokrata szenátor szavazott igennel, a korábbi szenátusi többségi vezető idén visszavonul. A novemberi választáson a szenátus harmadát választják újjá, de nem csak a posztjukért harcoló szenátorok voksoltak az elnök ellen, hanem gyakorlatilag az egész szenátus. A törvényjavaslatot a képviselőház szeptember elején közfelkiáltással támogatta, a szenátusban már májusban nagy többséggel megszavazták.

Josh Earnest fehérházi szóvivő közölte, a washingtoni szenátusnak 1983 óta ez a leginkább zavarbaejtő döntése. (1983-ban Ronald Reagan vétóját 95 szavazattal írta felül a száz tagú testület). „A szenátus tagjainak a lelkiismeretükkel és a választóikkal is el kell számolniuk e szavazás miatt” - mondta a szóvivő. John Brennan, a CIA igazgatója szerint súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent a döntés.

A 9/11-es terrortámadások elkövetői, a 19 öngyilkos gépeltérítő közül 15-en szaúdiak voltak. A 9/11-es vizsgálóbizottság jelentésének nemrégiben nyilvánosságra hozott, 25 oldalas része egyértelműen ugyan nem igazolta, de mindenképpen erősítette a gyanút, hogy a szaúdi kormányzat egyes képviselői támogatást nyújthatott a terrortámadás szervezőinek. Szaúd-Arábia tagadja, hogy bármilyen szerepet játszott volna a szeptember 11-i támadásokban.

A Fehér Ház azonban attól tart, hogy ha amerikai állampolgárok perelhetik Szaúd-Arábiát, az veszélyes precedenst teremt. Nem csupán az amerikai-szaúdi kapcsolatokat ássa alá, de attól kezdve a washingtoni adminisztráció is perelhető lesz, például az Irakban vagy Afganisztánban szolgáló amerikai katonák fellépése, vagy az amerikai dróntámadások miatt. Amerikai vállalkozások ellen is perek indulhatnak. Josh Earnest szóvivő méltatta Harry Reid gesztusát, akinek „volt bátorsága” a törvényjavaslat ellen szavazni.

Szerző