Előfizetés

Amerika ultimátumot adott Oroszországnak

Publikálás dátuma
2016.09.29. 10:49
Szergej Lavros és John Kerry. FOTÓ: Alexandra Beier/Getty Images
John Kerry amerikai külügyminiszter közölte orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, hogy az Egyesült Államok kivonul a szíriai béketárgyalásokról, ha a szíriai és az orosz erők nem hagynak fel az Aleppo elleni támadásokkal. Kerry és Lavrov csütörtökre virradóra telefonon beszélt egymással a State Department tájékoztatása szerint. 

Kerry szóvivője, John Kirby elmondta, az amerikai diplomácia vezetője aggodalmát fejezte ki az aleppói kórházakra, víztárolókra, kritikus infrastruktúrára mért légicsapások miatt. Kerry közölte Lavrovval, hogy felfüggesztik az amerikai-orosz tárgyalásokat, s a terrorizmus elleni közös fellépés javaslatától is elállnak, ha nem hallgatnak el a fegyverek. Josh Earnest fehérházi szóvivő már kedden figyelmeztetett, hogy ilyen körülmények között nehéz elképzelni a katonai együttműködést Moszkvával.

Szergej Lavrov a telefonbeszélgetésen közölte, hogy az amerikaiak által mérsékelt erőknek tartott lázadó egységek sem tartják magukat a tűzszünethez, s kifogásolta, hogy a nyilatkozatai ellenére továbbra is az al-Kaida oldalán harcoló al-Nuszra front fegyvereket kap az Egyesült Államoktól – erről a moszkvai külügyminisztérium közleménye tájékoztatott.

Az orosz védelmi minisztérium figyelmeztetést adott ki, hogy értesüléseik szerint a lázadó erők provokációra készülnek és vegyi fegyvert is bevethetnek Aleppónál. Az orosz védelmi tárca illetékesei, mint tudatták, Genfbe készülnek, hogy újra kezdjék a tárgyalásokat az amerikaiakkal a szíriai együttműködésről.

Földkerülés előtt Balaton-kerülés

Publikálás dátuma
2016.09.29. 07:53
Forrás: miXPress
A november 6-án rajtoló Vendée Globe földkerülő vitorlásverseny előtt ezen a hétvégén Fa Nándor ismét megrendezi a Mol-TBS Nagydíj Balaton-kerülő viadalt.

A megmérettetést 2001-ben hívta életre Fa Nándor, a feladat: szólóban, egy 8 méteres hajóval a leggyorsabban körbevitorlázni a Balatont. Idén az indulók száma húsz körül lesz, de a mostani mezőny alapvetően különbözik a kezdetiektől.

"Akkor az éppen rendelkezésre álló balatoni hajókkal, inkább kíváncsiságból indultak a versenyzők. Most a résztvevő vitorlások több mint fele erre a megmérettetésre épült, a többi is minőségi hajó, így az átlag biztosan magasabb szinten teljesít" - mondta Fa Nándor, jelezve, a következő évek nemcsak a hajók fejlesztéséről fognak szólni, hanem az indulók felkészüléséről is.

Fa Nándor maga ezúttal csak rendezőként lesz jelen a Mol-TBS Nagydíjon. A Balaton-kerülő viadal mezőnye pénteken 10 órakor rajtol Balatonfüredről. A versenycsúcsot Varga Lajos tartja 13 óra 34 perccel.

Több érintettje lehet az angol focibotránynak

Sam Allardyce után menedzserek, másodedzők kerülhetnek bajba a Telegraph beszámolója szerint. Mint arról tegnap beszámoltunk, a lap újságírói kelepcébe csalták az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát, távol-keleti üzletembereknek kiadva magukat. 

Beszélgetésük során Allardyce tippeket adott arra, hogy lehet kijátszani az angol szövetség játékos vásárlással kapcsolatos szabályait, s ezért az angol labdarúgó-szövetség (FA) kedd este felbontotta szerződését.

A Sky Sports riporterei szerda reggel boltoni háza előtt várták a 61 esztendős mestert. „Csapdába ejtettek, ezt el kell fogadnom. Buta voltam, hogy ilyen megjegyzéseket tettem. Megpróbáltam segíteni valakinek, akit harminc éve ismerek, de ezzel sajnos hibát követtem el” – nyilatkozta Allardyce. Elmondta azt is, elutazik nyaralni, hogy át tudja gondolni a történteket, ám nem tartja kizártnak, hogy a későbbiekben klubcsapatnál újból munkát vállaljon. Kérdés, ezek után ki hajlandó alkalmazni.

A legfrissebb fejlemények szerint a brit újság a volt szövetségi kapitány mellett többek közt nyolc jelenlegi, vagy korábbi Premier League menedzserrel tárgyalt, akik szintén kapcsolatba hozhatók korrupciós ügyekkel. Az egyelőre meg nem nevezett személyek közreműködhettek illegális kifizetésekben, tiltott transzferekben. A lap beszámolója szerint még ezen a héten meg fog nevezni egy másodedzőt, aki 5000 font kenőpénzt fogadott el egy távol-keleti cégtől, amiért az játékosokba szeretett volna befektetni.

Az FA szabályai viszont szigorúan tiltják, hogy harmadik fél birtokába kerüljön egy játékos. A Telegraph tíz hónapon keresztül dolgozott azon, hogy feltárja az angol futballban jelen lévő korrupciót, s minden anyagot átadott az angol szövetségnek.

Az FA ideiglenesen, négy meccs erejéig Gareth Southgate-et, az U21-es válogatott mesterét nevezte ki Allardyce helyére, miközben megkezdték a végleges utód keresését. A brit fogadóirodák szerint pillanatnyilag a legnagyobb esély arra mutatkozik, hogy Southgate-et véglegesen kinevezik. A Hull City menedzserét, Steve Bruce-t és Crystal Palace mesterét Alan Pardew-t is a favoritok között tartják számon.