A népszavazás lényegét fejtegette a századvéges Orbán

A Századvég kutatási igazgatója szerint az október 2-ai népszavazás a szuverenitásról szól, arról, hogy valójában kinek a hatásköre dönteni a kötelező áthelyezési mechanizmusról. Orbán Balázs a köztévének azt mondta, az Európai Bizottság elképzelése a betelepítésről egyértelmű, a népszavazás viszont politikai szinten teremthet egy olyan "véleményklímát", amely a testületet más irányba terelheti.

A kutató arról, hogy az ellenzéki pártok kevés megfigyelőt delegáltak a szavazókörökbe, azt mondta, ez szervezésbeli, politikai erőben megmutatkozó hiányosság. A megfigyelők a szavazás legitimitását emelik, ez a lehetőség csak "dísz a tortán" - fogalmazott.

Érdekesség, hogy nem csak a kormányközeli Századvég kutakodik a kvótanépszavazás körül, a TV2 Mokka című műsorában például azt kérdezték a nézőktől, hogy elmennek-e szavazni október 2-án. Az SMS-ben kapott válaszok aránya riasztó - már ha komolyan vehetjük az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó csatorna véleménykutatását -, a szavazók 76 százaléka ugyanis elmegy voksolni vasárnap, csupán 9 százalékuk nem, 15 százalék pedig még gondolkodik rajta. 

Szerző

Amerika ultimátumot adott Oroszországnak

Publikálás dátuma
2016.09.29. 10:49
Szergej Lavros és John Kerry. FOTÓ: Alexandra Beier/Getty Images
John Kerry amerikai külügyminiszter közölte orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, hogy az Egyesült Államok kivonul a szíriai béketárgyalásokról, ha a szíriai és az orosz erők nem hagynak fel az Aleppo elleni támadásokkal. Kerry és Lavrov csütörtökre virradóra telefonon beszélt egymással a State Department tájékoztatása szerint. 

Kerry szóvivője, John Kirby elmondta, az amerikai diplomácia vezetője aggodalmát fejezte ki az aleppói kórházakra, víztárolókra, kritikus infrastruktúrára mért légicsapások miatt. Kerry közölte Lavrovval, hogy felfüggesztik az amerikai-orosz tárgyalásokat, s a terrorizmus elleni közös fellépés javaslatától is elállnak, ha nem hallgatnak el a fegyverek. Josh Earnest fehérházi szóvivő már kedden figyelmeztetett, hogy ilyen körülmények között nehéz elképzelni a katonai együttműködést Moszkvával.

Szergej Lavrov a telefonbeszélgetésen közölte, hogy az amerikaiak által mérsékelt erőknek tartott lázadó egységek sem tartják magukat a tűzszünethez, s kifogásolta, hogy a nyilatkozatai ellenére továbbra is az al-Kaida oldalán harcoló al-Nuszra front fegyvereket kap az Egyesült Államoktól – erről a moszkvai külügyminisztérium közleménye tájékoztatott.

Az orosz védelmi minisztérium figyelmeztetést adott ki, hogy értesüléseik szerint a lázadó erők provokációra készülnek és vegyi fegyvert is bevethetnek Aleppónál. Az orosz védelmi tárca illetékesei, mint tudatták, Genfbe készülnek, hogy újra kezdjék a tárgyalásokat az amerikaiakkal a szíriai együttműködésről.

Szerző

Corbyn ellen nem várható újabb kihívás

Publikálás dátuma
2016.09.29. 10:44
FOTÓ: Christopher Furlong/Getty Images
Jeremy Corbyn az egység helyreállítására, a lövészárkok eltüntetésére szólította fel pártját a Labour éves kongresszusán mondott záróbeszédében, Liverpoolban. 

A Munkáspárt vezérét, aki Owen Smith ellenében győzedelmeskedett az újbóli vezetőválasztáson, vastapssal ünnepelték. Lapértékelések szerint Corbyn idén sokkal jobb beszédet mondott, mint egy évvel ezelőtt, ugyanakkor továbbra is adós maradt a stratégiai programmal, hogy a Labour hogyan tudna győzedelmeskedni a következő választásokon. A pártkonferencián egyáltalán nem esett szó arról, hogy a Munkáspárt milyen álláspontra helyezkedjen a Brexittel kapcsolatosan. A posztján megerősített pártvezér nemigen tett kompromisszumos gesztust a frakció felé, amelynek tagjai továbbra is attól tartanak, a túl balos politikával nem lehet választást nyerni.

Corbynt a közeljövőben nem fogják kihívni, de ez nem jelenti azt, hogy sikerült volna elsimítani az ellentéteket. A Labour-frakció tagjai ugyanakkor úgy vélik, hogy túl korai volt új vezetőválasztást kezdeményezni. Owen Smith, az árnyékkormány eddigi munka- és nyugdíjügyi minisztere utóbb azt mondta, ő nem is volt a kihívás mellett, s több időt kellett volna adni, hogy Corbyn belejöjjön a párt irányításába.

Szerző