Előfizetés

Bírálják Infantino terveit

R.T.
Publikálás dátuma
2016.10.05. 07:51
Közben Bernd Storck csapata Telkiben készül a pénteki, Svájc elleni vb-selejtezőjére, amelynek végén még a 2018-as eseményre sze
Közzétette a labdarúgó-világbajnokságok átalakítására vonatkozó terveit a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino. Az már eddig is köztudott volt, hogy növelné a tornán résztvevő együttesek számát, méghozzá a jelenlegi 32-ről 40-re. Az azonban meglepetés, hogy elképzelései szerint 2026-tól már akár 48 nemzeti válogatott is részt vehetne a vb-n.

Gianni Infantinót február végén választották meg a FIFA élére, s már a voksolást megelőző kampányban is a vb résztvevői számának emelése mellett kardoskodott. Ez nem jelentett különösebb meglepetést, hiszen a svájci sportdiplomatát a korrupciós vádak miatt eltiltott volt UEFA-elnök, a FIFA élére pályázó Michel Platini emberének tartották, aki ugyanilyen terveket dédelgetett. Az elnökválasztás során e tervének köszönhetően fontos ázsiai és afrikai szavazatokat is kapott, elnyerte egy sor kisebb szövetség támogatását.

Európában azonban nem volt mindenki elragadtatva felvetéseitől, a német szövetség például nemtetszését fejezte ki. Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya három nappal ezelőtt, a Welt am Sonntagnak adott interjújában is keményen bírálta az elképzeléseket. Szerinte a résztvevők „felvizezésével csökkenne a színvonal” függetlenül attól, hogy - mint fogalmazott - teljesen megérti a kisebb nemzeteket is, amelyek "ki akarnak lépni a világ labdarúgásának porondjára”. Löw utalt arra, hogy a játékosok már így is teljesítőképességük határához értek, mind a sport tekintetében, mind pedig mentális szempontból. „Nem szabad átesnünk a ló túlsó oldalára” – mutatott rá a német kapitány. Más nagyobb nemzeti szövetségeknél is elutasításra találtak ezek az elképzelések.

Nem értett egyet Infantinóval elődje, a szintén korrupció miatt eltiltott Sepp Blatter sem, aki azt közölte a svájci Blick című lapnak, hogy ki kell tartani a 32 résztvevő mellett, mert – meglátása szerint – bevált ez a rendszer.

Infantino megválasztását követően első ízben március végén konkretizálta terveit. Akkor egy sajtóértekezletén úgy foglalt állást, hogy 2026-ig 40-re kell emelni a résztvevő együttesek számát. Azzal érvelt, a labdarúgó Európa-bajnokságot megelőző selejtezők is mennyivel érdekfeszítőbbé váltak azzal, hogy több együttes számára vált lehetővé az Eb-döntőben való részvétel. Egy hónappal ezelőtt mindezeket azzal egészítette ki: örülne, ha több ország is osztozna a labdarúgó világbajnokság rendezésén, amelyet az "egész világra kiterjedő közösségi eseménynek" nevezett.

Negyvennyolc csapat küzdhet érte? FOTÓ: EP/GETTY IMAGES/VALERIO PENNICINO

Negyvennyolc csapat küzdhet érte? FOTÓ: EP/GETTY IMAGES/VALERIO PENNICINO

Nagy meglepetésként hatott mindenesetre a kolumbiai Bogotában hétfőn felvázolt új elképzelése, amelyből kiderült, hogy már nem is 40-re, hanem 48-ra, tehát 16 együttessel emelné a résztvevők számát. Ennek értelmében a 48 nemzeti együttesből 16 egy selejtezőforduló után kiesne és hazautazna, majd a torna az eddigiekhez hasonlóan, 32 csapattal folytatódna. Utóbbi szakaszban lenne 16 kiemelt válogatott, amelynek nem kellene pályára lépnie a csoportkörben.

Első látásra ugyan úgy tűnik, hogy ez nem akkora megterhelés a nemzeti együtteseknek, vagy a kluboknak, csakhogy azok a válogatottak, amelyek már az első mérkőzést követően hazautaznak, ugyanolyan hosszú felkészülést kell beiktatniuk a programjukba, mint a kiemelteknek. Ezért felettébb valószínűtlen, hogy új elképzeléseit kitörő lelkesedés fogadná a nagyobb szövetségek részéről.

Utoljára 1998-ban emelték a labdarúgó világbajnokság résztvevőinek létszámát, akkor 24-ről 32-re. 1930-ban, az első foci vb-n 13 együttessel indult a viadal.

Közben Bernd Storck csapata Telkiben készül a pénteki, Svájc elleni vb-selejtezőjére, amelynek végén még a 2018-as eseményre szerezhetnek jogot a csapatok. FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Közben Bernd Storck csapata Telkiben készül a pénteki, Svájc elleni vb-selejtezőjére, amelynek végén még a 2018-as eseményre szerezhetnek jogot a csapatok. FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

A kérdésben 2017-ben születhet végleges döntés lehet számítani. A vb résztvevői számának emelése szerepel a FIFA tanácsa jövő heti, október 13-án és 14-én esedékes tanácskozásának napirendjén. A konzultációk itt még nem zárulnak le: várhatóan 2017 januárjáig tartanak majd a megbeszélések, s ezután dönthet majd a tanács. A téma mindenesetre várhatóan megannyi vita forrása lesz majd, hiszen a FIFA a megbeszélésekbe nem kívánja bekapcsolni sem a helyi ligák képviselőit, sem a topklubok illetékeseit.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokságot megelőző kvalifikáció a megszokott mederben zajlik majd, hiszen e világversenyeken még nem várható a résztvevők számának emelése. Eredetileg egyébként 2017 májusában kellett volna dönteni arról, hol rendezzék meg a 2026-os világbajnokságot, a FIFA-nál történt sorozatos botrányok miatt azonban ez csak a 2020 májusában esedékes kongresszuson történik meg. Az Egyesült Államok mellett Kanada és Mexikó is pályázhat a rendezésre.

Magyarország számára nyilván komoly lehetőség lenne a létszámemelés, hiszen válogatottunk az eddigiekhez képest jóval nagyobb eséllyel vehetne részt a vb-n.

Új Wikileaks-iratok várhatók

Több mint egymilió, az amerikai választásokkal kapcsolatos iratot készül nyilvánosságra hozni a Wikileaks. Ezt Julian Assange, a leleplező portál alapítója jelentette be tegnap Berlinben, ahol a Wikileaks létrehozásának 10 évfordulója alkalmából tartott - videóláncon - sajtóértekezletet.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint Assange cáfolta, hogy az új leleplezésekkel Hillary Clinton elnökké választását akarná megtorpedózni. A Wikileaks-főnök mindazonáltal szóvá tette, hogy a Clinton-kampány és a Demokrata Nemzeti Bizottság "démonizálni" próbálja a leleplező portál tevékenységét, s azt terjesztették, hogy vírust kaphat, aki letölti a Wikileaks iratait.

A 44 éves ausztrál már több mint négy éve Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik, s a közeljövőben várható, hogy a svéd ügyészség kihallgatja. Kétrendbeli nemi erőszak vádjával adtak ki nemzetközi körözést ellene, ezért kért menedéket 2012-ben az ecuadori misszión. Nagy-Britannia, Ecuador és Svédország azóta nem tudott megegyezni, hogyan vethetnének véget az áldatlan állapotnak.

Váratlan pápai látogatás

Publikálás dátuma
2016.10.05. 07:35
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Előzetes bejelentés és sajtókíséret nélkül a földrengés sújtotta közép-olaszországi Amatrice városába látogatott Ferenc pápa kedden - közölte a Vatikán. 

Az egyházfő elsőként az Amatricével szomszédos San Cipriano kistelepülés iskoláját kereste fel. Ferenc pápa nem sokkal reggel kilenc óra után érkezett meg az új általános iskola épületébe, amelyet az augusztus 24-i földrengés utáni napokban újjá kellett építeni a tanév kezdetére.

A pápát csak Domenico Pompili, a megyeszékhely, Rieti püspöke kísérte. A gyerekek először meglepődve, majd kitörő örömmel üdvözölték Ferenc pápát, akinek rajzokat ajándékoztak. A pápa már a földrengés utáni napon bejelentette, hogy el akar látogatni Amatricébe, Bakuból hazafelé, a repülőn is jelezte, hogy magánlátogatást tervez a városba.