Előfizetés

Lázár Brüsszelbe megy

A kormány és a gazdasági kabinet döntéseiről is beszélt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón, de egyéb témákat is érintett. Többek között bejelentette azt is, hogy jövő hét szerdán Brüsszelbe utazik, hogy tisztázza a magyar uniós források kifizetésével kapcsolatban felmerült problémákat.

- A kormány az év végéig a teljes 7 éves keretre meghirdeti a pályázatokat.

- A kabinet egy nemzetközi tanácsadó céggel felméreti, milyen hatékonysággal használta fel az ország a 2007-2013-as ciklus uniós forrásait.

- A Bankszövetségnek jobban kellene ügyelni a látszatra is - mondta Lázár, utalva arra, hogy Matolcsy György jegybankelnök Patai Mihálynak, a Bankszövetség és az Unicredit elnökének luxuslakását használta.

- Gond van a Budapest-Belgrád vasútvonal építésével. Tárgyalások folynak a projektről, ám Magyarország és az Unió álláspontja jelentősen eltér, és a kínaiak sem elég rugalmasak - jelezte a miniszter.

- Kereskedelmi céllal termelő napenergia-beruházásokat nem támogat a kormány, a Modern Városok Program keretében, önellátás céljára viszont szerezhetnek költségvetési forrást a városok.

- Október második felében születik majd döntés a kedvezőbb költségvetési helyzetből fakadó mozgástér kihasználásának lehetőségéről, az adók estleges csökkentéséről.

- Mintegy 60-70 milliárd forint pluszforrást juttat a kormány a Széchenyi Tőkealapnak.

- Megvalósul az Esztergom és az M1-es autópálya összeköttetése, erre 90 milliárd forintot szán a kormány, eleget téve a korábban a Suzuki-gyárnak tett vállalásainak.

Quaestor-per: Tarsoly Csaba továbbra is tagad

Publikálás dátuma
2016.10.14. 07:22
Quaestor-károsultak tiltakoztak a bíróság előtt FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Bár a Quaestor-vezér láthatóan megtört és lefogyott az előzetes letartóztatás alatt, azonban továbbra is mindent tagad, sőt visszatámadott a tegnapi tárgyalási napon. Ismét szóvá tette, hogy a börtönkörülmények között lehetetlen felkészülni a védelemre. 

Tarsoly a cégcsoport előre kitervelt csődbe viteléről, koncepciós perről beszélt és az alatta levő beosztottakat hibáztatta a cég bedőléséért. Akik a 25 évig sikeresen működő Quaestor-csoportot szándékosan és előre eltervezetten tönkretették, azok közül ma senki nem ül a vádlottak padján - mondta. Neveket nem említett, de elmondásából arra lehet következtetni, hogy Quaestor volt treasury-igazgatójára utal, aki egyben a per koronatanúja, így a vád is jelentős részben az általa elmondottakra épül. Szerinte "kár és egyetlen állami forint nélkül" kivitte volna a csődből a Quaestort ha nem csukják le. Most viszont azt látja, hogy elherdálják a cégvagyont a hatalomhoz közeli körök és a cél, hogy bűnösöket kreáljanak - tette hozzá.

A következő hetekben az összes vádlottat meghallgatja a bíróság. A tavaly márciusban kipattant ügyben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. Az ügyészség öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a tizenegy vádlott terhére, a Tarsoly Csabát érintő cselekmények száma a vád szerint 753 rendbeli. Ezek alapján 5-től 25 évig terjedő fegyház szabható ki.

Mintegy száz Quaestor-károsult tüntetett tegnap a Fővárosi Törvényszék előtt egyidőben Tarsoly Csaba meghallgatásával. A tüntetők a vádlottakon kívül a Fideszt és jegybankot is felelőssé téve a kialakult helyzetért kifejtették, nem igaz, hogy megtörtént a kártalanítás, a sértettek harmada nem kapott semmit - állították.

Egy volt questoros vezető viszont igencsak jól jár a 444 értesülése szerint. Az V. kerületi képviselőtestület javaslata szerint a Vim-Mobil Ingatlanforgalmazó Kft. igen kedvezményes áron juthat három budapesti belvárosi ingatlanhoz. A Vim-Mobil áttételes tulajdonláson keresztül Varga János, a Carion Holding több társaságának igazgatósági tagjának a tulajdona. Varga a Quaestortól került a Carionhoz. A Quaestor-csoport tavaly márciusi bedőlésekor ő volt a Quaestor kockázati tőkealapjának a vezetője. Testvérével közös cége a fejlesztette ki azt a Bróker nevű programot, aminek segítségével a Quaestor saját dolgozói és a felügyelet elől is elrejtette a 150 milliárd forint nagyságrendben kibocsátott hamis kötvényt. Ennek ellenére Varga nem került a Quaestor-ügy vádlottai közé - írja a 444.hu.

Nem lefutott a Class FM frekvenciaügye

Csak a Class FM-et működtető cég és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa közötti per lezárulta után indíthatja el a pályázati eljárást a frekvencia hasznosítására a médiatanács - közölte az NMHH, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szerdai végzésére hivatkozva. Az ügy első tárgyalási napját december 21-re tűzte ki a bíróság. 

Ugyanakkor határozottan rögzítette a bíróság, hogy a Class FM műsorsugárzását biztosító használati jogosultság november 19-én lejár, annak ideiglenes meghosszabbítására nem kötelezhető a médiatanács. Mint ismert, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó - a Class FM országos kereskedelmi adót működtető - Advenio Zrt. frekvenciahasználati jogosultsága hét év után, november 19-én lejár. Augusztus 1-jén meghozott határozatában a Médiatanács önálló mérlegelési jogkörével élve - a piaci és technológiai változásokat figyelembe véve - úgy döntött, hogy az értékes frekvenciát versenyben tartja és új pályázatot ír ki egy kibővült vételkörzetű, további 200 ezer új hallgatót is megszólító rádiószolgáltatás nyújtására.

A Médiatanácsnak lehetősége lett volna arra is, hogy meghosszabbítsa a Class FM frekvenciahasználati jogosultságát, ezzel azonban nem élt. Ennek oka nyilvánvaló: Simicska két éve összekülönbözött Orbán Viktorral. Az Advenio Zrt. a Médiatanács döntése ellen bírósági fellebbezést nyújtott be. Az NMHH mindent megtesz azért, hogy egy új országos kereskedelmi rádiós médiaszolgáltatást biztosítson: augusztus 10. és 24. között tette közzé az adóhálózat főbb paramétereit; a pályázat tervezete szeptember 14-től nyilvános és bárki számára olvasható volt, október 5-én a társadalmi egyeztetés folyamatában bárki elmondhatta személyesen vagy október 10-ig írásban is jelezhette szakmai véleményét – írták.

Eközben úgy tűnik, a kereskedelmi tévék dűlőre jutottak a szolgáltatókkal a terjesztési díj kapcsán. A Világgazdaság szerint havi néhány száz forinttal kérnek többet a kábelszolgáltatók amiatt, hogy díjat kell fizetniük a TV2 és az RTL Klub műsoraiért. Drágulás van például a Digi Kft.-nél, ahol a tévék által beszedett díj miatt november 1-jétől a szolgáltatás általános szerződési feltételek szerinti listaára és a határozatlan idejű szerződéssel rendelkező ügyfeleik előfizetési díja bruttó 300 forinttal emelkedik. Az Invitel már korábban lépett: szeptember 1-jétől havi bruttó 362 forinttal emelte azon ügyfelek havidíját, akiknél a tévés csomag tartalmazza az RTL Klub és a TV2 csatornát. A UPC Magyarország ügyfelei bruttó 370 forintért érhetik el a két csatornát.

A fogyasztóknál mindeddig nem verte ki a biztosítékot az áremelkedés. Az NMHH ügyfélszolgálatához tucatnyi e-mail és ugyanennyi telefonos panasz érkezett, a díj létét és mértékét kifogásolták.

Ismert, egy idei kormányrendelet tette lehetővé egyes, korábban szabadon fogható és ingyenesen sugározható tévécsatornák számára, hogy július 1-jétől a műsorukért programdíjat szedjenek be a műsorszolgáltatóktól, és azok éltek is a lehetőséggel. Az intézkedés éves szinten több milliárd forint plusz bevételt jelent.

Veszélyben a rádió archívuma?
Felszámolhatják a Magyar Rádió archívumát a közeljövőben - értesült lapunk több közmédiás forrástól. A közmédia sajtóosztályához fordultunk, hogy megtudjuk, igaz-e a hír. Eddig nem válaszoltak. Zajlik az élet a közmédiánál, hiszen a BBC Worldwide szerint az utóbbi évek egyik legnagyobb üzletét hozták tető alá, köszönhetően az MTVA-val kötött szerződésnek. Mint közölték, a közmédia rengeteg tartalmat vásárolt tőlük. Kerestük a közmédiát, mennyibe került a bevásárlás, lapzártánkig nem válaszoltak.